Social

In MEMORIAM: Vasile GHIAUR

Vasile Ghiaur a fost un renumit inginer de proiectare a drumurilor și podurilor, activând neîntrerupt în acest domeniu mai bine de treizeci și cinci de ani.
Absolvent al Universității Tehnice din Chișinău, a lucrat mulți ani la Institutul de Stat de Proiectare a Drumurilor. După dispariția (”prihvatizarea”) acestuia, a reușit cu mult greu să obțină un verdict corect al justiției, spre a-și continua activitatea în spațiile ce intraseră deja pe mâna ”noilor moldoveni”. Astfel a apărut Compania ”Universinj”, pe care a fondat-o împreună cu colegii săi prieteni, Valeriu Severin și Vladimir Procopov, și care a continuat cu mult succes să preia principalele activități de proiectare a drumurilor în R. Moldova.

Însușii Vasile Ghiaur a devenit unul dintre cei mai apreciați ingineri în R. Moldova și nu numai aici. Cele mai importante companii de proiectare a drumurilor din România și Rusia i-au recunoscut înalta valoare și l-au invitat de nenumărate ori, pentru proiectare de drumuri pe cele mai dificile terenuri. Astfel, de sub ”pana” lui Vasile Ghiaur au ieșit mii de kilometri de drumuri naționale, precum și în România și Rusia.

Efortul său competent și permanent a fost menționat la nivel de stat. La 9 decembrie 2010, Președintele interimar al R.M. de atunci, Mihai Ghimpu, i-a înmânat lui Vasile Ghiaur înalta distincție ”Meritul Civic”. Atașat de această personalitate politică, dar și de toate formațiunile unioniste, Vasile Ghiaur nu lipsea de la nici o manifestație patriotică desfășurată la Chișinău sau în satul său, Tătărești.

A fost și rămâne un Mare Inginer al Basarabiei!

Descendent dintr-o familie de romani basarabeni martiri, el însuși s-a născut în gulagul siberian al regiunii Tumeni. Părinții săi, Gheorghe Ghiaur din Pănășești și Silvia (Sira) Mârzenco din Tătărești, fuseseră smulși brutal din căminele lor dragi și trimiși pentru totdeauna în pustietatea glaciară a Siberiei, pe când nici nu împliniseră majoratul. Acolo s-au întâlnit și, dintr-o mare dragoste creștinească, în februarie 1953, au dat naștere lui Vasile, care astăzi se înalță la Domnul.

A purtat numele bunicilor săi, Vasile Ghiaur și Vasile Mârzenco, aprigi luptători pentru libertate, care în anii postbelici au fost condamnați la ani grei de gulag, ca ”elemente antisovietice”, doar pentru că erau români și își iubeau Patria lor, România.

Revenită la baștină, familia Ghiaur-Mârzenco s-a stabilit la Tătărești, Strășeni, unde Vasile a crescut un cetățean demn de înaintașii săi. A fost un om cu suflet mare și a trăit mai mult pentru alții.

Împătimit de zbor, Vasile Ghiaur a cercat mereu Cerul. A fost unul dintre cei mai iscusiți piloți de deltaplan, de mai multe ori făcând parte din echipa națională a R. Moldova. La 12 ianuarie însă, în zona Călărași, un vânt năprasnic la înălțime l-a sucit spre pământ, apoi, atacat și de un vultur neînfricat, n-a mai găsit timp să-și stabilizeze aparatul de zbor…

Toate cele descrise mai sus și alte pagini din viața Marelui Inginer și Ilustrului Cetățean Vasile Ghiaur sunt oglindite în filmul documentar ”Cădere spre Înălțare”, turnat la studioul ”Tutoveni-Film” cu prilejul Înălțării Sale la Domnul.

Gheorghe MÂRZENCU

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *