Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 04:29
Abonamente

Bună Dimineața 15 August 2017, ora 06:07    Din editia print

Marime Font

În Moldova e mai bine să te naști bărbat decât femeie

Cea mai „frumoasă” zi din viața unei femei este ziua în care este cel mai mult discriminată. 

 
 

Din cauza obiceiurilor noastre fără de care nu trece nici o nuntă tradițională, mă conving pe zi ce trece, că în Moldova mai bine e să te naști bărbat decât femeie.

La unele nunți de la noi,  accentul nu este pus pe fată, ci pe familia băiatului. Paradoxul e că ei sunt cei mai importanți protagoniști ai serii.
Cine a pus etichetele nunților made in Moldova, cum ar fi SOCRI MARI și socri mici, la sigur era de genul masculin. Socri mari sunt părinții băiatului, iar socrii mici sunt cei ai fetei.De ce părinții băiatului sunt numiți mari și ai fetei - mici? Cu ce sunt ei mai mari? Faptul că au băiat, îi face mai mari decât părinții care au crescut o fată? E mai demn în Moldova să ai băiat?

Toți cei care au fost măcar la o singură nuntă tradițională știu despre toate aceste obiceiuri paternale de care, la sigur nu mai scapă nimeni, care a crescut în Moldova. Mentalitatea asta e prea adânc întipărită în istoria acestui popor.

Și ca să nu spuneți că nu e adevărat sau poate că exagerez, voi scrie mai jos cele mai evidente exemple.

Atunci când se începe nunta, părinții fetei împreună cu alaiul său de rude intră ultimii la nunta fetei lor. Ei sunt ultimii la fiecare rânduială: la intrare, la ieșire, la pus daruri, la pus banii, la toate ei sunt ultimii. Nici măcar un cuvânt de felicitare nu-i poate spune o mamă fetei sale, fără ca soacra cea mare să nu ia cuvântul. În popor, la socrii mici, așa mai în glumă, li se mai spun socrii de nimic. Nu este o glumă, e chiar serios. Cu adevărat sunt tratați ca socrii de nimic. Și ei ce fac? Tac și înghit…

Iar la pregătirile pentru nuntă cine credeți că are cel mai important rol? Coana soacră mare, desigur! Nu în toate cazurile, dar cel mai des ea hotărăște o mare parte din lucruri.

Nu știu cum e să crești o fată. Atunci când vine momentul să te desparți de ea și să fii înjosită în halul aceasta... nu mi-aș dori să știu cum e să crești o fată. Îmi vine greu să îmi imaginez prin ce o să treacă mama mea care a crescut trei fete și de trei ori va fi soacră mică. Trist să crești fete în Moldova, trist.

Sunt conștientă că prin acest strigăt de disperare nu o să schimb tradițiile din Moldova, dar sper ca într-o zi, peste 100 de ani, o mie sau mai mult, familiile fetelor vor fi privite altfel…

Un articol de: Irina Tabaranu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul