Actualitate

În Moldova, în ultimii 3 ani se înregistrează câte 800 de cazuri noi de HIV

Potrivit ministrului, situația la ziua de astăzi arată că accentul trebuie pus pe creșterea programelor de prevenire a maladiei și de sensibilizare a societății despre necesitatea efectuării testului la HIV. Stela Grigoraș spune că doar jumătate din persoanele care sunt infectate cu HIV își cunosc statul și numai 1/3 primesc tratament medical. Programele de prevenire și tratament sunt suficiente, dar problema constă în ignoranța care vine din partea purtătorilor de HIV.

Ruslan Poverga, reprezentantul comunității persoanelor care trăiesc cu HIV, a spus că în ultima perioadă sunt schimbări pozitive, însă discriminarea și stigmatizarea sunt problemele cu care continuă să se confrunte persoanele purtătoare de HIV. E nevoie de mai multe instrumente de cooperare între sectorul ONG-urilor, autorități și cetățeni. Potrivit lui Ruslan Poverga, trebuie identificate toate persoanele care trăiesc cu HIV pentru a le oferi acces la tratament și pentru a nu răspândi maladia.

Dafina Gercheva, coordonator rezident ONU în Moldova, a declarat că accentul trebuie să fie pus pe spargerea stereotipurilor, înlăturarea stigmatizării și pe promovarea unei culturi a toleranței, coeziunii sociale. Oficialul mai spune că sunt necesare investiții și în metode de prevenire și sensibilizare a populației vulnerabile care prezintă risc mai mare de infectare cu HIV SIDA. Provocări mai sunt și e necesar să fie asigurată durabilitatea programelor de control HIV/SIDA.

Pe parcursul anului 2016 au fost înregistrate 832 de cazuri noi de infecție cu HIV, dintre care 95 au fost depistate în timpul sarcinii. 50% dintre cazurile sunt detectate în stadiul SIDA. Potrivit datelor neoficiale, peste 15 mii de cetățeni ar trăi în Republica Moldova cu infecția HIV.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *