Economie

În Moldova îşi ia avânt o nouă ramură agricolă

„Sectorul de producere a migdalelor din Moldova reprezintă deja o mică industrie tânără, cu un potenţial economic şi comercial considerabil”, consideră expertul american.

„În Moldova există o percepţie bună în ceea ce priveşte selectarea soiurilor, schema de plantare, practicile de cultivare a migdalului. Astfel, în pofida riscurilor climaterice sporite la care este expusă această cultură, în câţiva ani, producţia de migdale va înregistra volume respectabile, iar productivitatea ar putea atinge de la circa 1000 kg, în prezent, până la 3000-4000 mii kg la hectar”, mai specifică David Doll.

Expertul concretizează că, la moment, în lume există o cerere semnificativă de miez de migdal, iar Moldova are o poziţie geografică foarte avantajoasă pentru stabilirea relaţiilor comerciale cu parteneri atât din Europa, cât şi din Asia. Totuşi, pentru dezvoltarea cu succes a acestui sector este necesară, între altele, crearea mai multor facilităţi, inclusiv îmbunătăţirea infrastructurii drumurilor, înfiinţarea unor fabrici pentru prelucrarea migdalelor, asigurarea accesului la apă pentru irigare.

David Doll este de părere că principala condiţie pentru asigurarea unei productivităţi înalte este fertilizarea pământului în livezile de migdal sau reintroducerea în sol a elementelor extrase de arbori pe durata vegetaţiei. Un alt factor esenţial constă în instalarea sistemelor de irigare, în situaţia în care precipitaţiile asigură doar cel mult 50 la sută din necesitatea anuală de apă. Irigarea ar putea servi şi drept metodă de combatere a îngheţurilor de primăvară, deopotrivă cu cea a fumegării, deoarece migdalul este printre pomii care înfloresc devreme.
De asemenea, expertul recomandă mecanizarea treptată a unor operaţiuni din procesul de producere a migdalelor, pe motiv că în prezent se foloseşte multă forţă de muncă manuală, ceea ce duce la majorarea costurilor. La ora actuală, recoltarea se face prin scuturarea fructelor cu nuiaua, adunarea şi uscarea acestora în condiţii naturale.

Pe parcursul aflării în Moldova, David Doll a asistat circa 10 producători de migdal din raioanele Anenii Noi, Căuşeni şi Ştefan Vodă. Activitatea expertului s-a axat pe evaluarea practicilor autohtone de cultivare, recoltare, prelucrare şi păstrare a migdalelor, precum şi formularea unor recomandări pentru optimizarea acestora în corespundere cu experienţa din SUA.

În Moldova, înfiinţarea plantaţiilor de migdal a demarat în anul 2002. Potrivit datelor statistice, la moment, în acest sector activează circa 20 de producători, iar suprafaţa totală a plantaţiilor de migdal constituie peste 1000 de ha. Specialiştii prognozează extinderea, până în 2020, de trei ori a plantaţiilor de migdal.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *