Moldova

În orăşelul militar al Batalionului 22

În batalion, ostaşilor li se oferă şansa de a asimila o cantitate mare de cunoştinţe din domeniul militar, au parte de cursuri speciale şi locuri bine amenajate pentru pregătirea fizică. Dar pentru a ajunge în Batalionul 22 este necesar să ai studii gimnaziale. Prima etapă de pregătire a militarilor din cursul de 12 luni este de o durată de şase săptămâni, timp în care ostaşii reuşesc să se acomodeze cu viaţa şi obligaţiunile militare. 

Nu mi-am propus scopul să vă povestesc despre instruirea şi despre exerciţiile tactice ale ostaşilor, ci despre viaţa obişnuită a unui ostaş aflat în serviciul în termen. Aflu că militarii dispun şi de timp liber, de zile de odihnă. Duminica ei şi-o petrec vizitând Casa Armatei, muzeele din capitală sau privesc televizorul, participă la diferite competiţii sportive. Ostaşii batalionului dispun de o sală special amenajată pentru antrenamente, unde îşi pot îmbunătăţi capacităţile fizice. Sâmbăta la amiază şi duminica, ei pot fi vizitaţi de rude şi de prieteni. Iar duminica mai pot merge şi la o slujbă religioasă. Puţini ştiu că, în prezent, fiecare unitate militară are preotul său. 
Puţinul timp liber de care dispun ostaşii pot să-l petreacă după bunul lor plac, mai ales că au la dispoziţie şi o cameră de odihnă, unde cei mai mulţi preferă să citească. Unii dintre ei mi-au mărturisit că aici, în clipe de inspiraţie, compun poezii pe care le propun spre publicare la ziarul ,,Oastea Moldovei’’.

Sigur că militarii au şi ei zile speciale de sărbătoare. Una dintre ele este Ziua Armatei Naţionale, pentru care ostaşii, de obicei, pregătesc câte un program special. Este ziua în care toţi se străduiesc să demonstreze că sunt gata pentru a-şi apăra ţara. 
Constantin Caproş este cercetaş superior, are 19 ani şi se consideră un om norocos pentru că face parte din Plutonul de cercetare al Companiei Statului-Major. Ne-a povestit cum, după absolvirea liceului, şi-a dorit mult să facă armata. Este atât de entuziasmat, încât vrea să activeze în acest domeniu şi mai departe. Azi depune maximum de efort pentru ca, după cursul de 12 luni – cursul de militar în termen – să-şi continue cariera de militar pe bază de contract. Cercetaşul îmi spune cu mândrie: ,,Aici suntem instruiţi foarte bine. Participăm la trageri din diferite arme. În plus, ni se oferă posibilitatea de a ne perfecţiona pregătirea sportivă. Cred că toate acestea îmi vor permite pe viitor să plec în misiuni de pacificare peste hotare”, zice Constantin. 

Ostaşii consideră că, în unitatea lor, condiţiile de trai sunt cele mai bune. În cazarmă au o sală de sport şi una de lectură, televizor, radio, dar şi un telefon fix de la care pot telefona oricând celor dragi. Ostaşilor care au merite deosebite la învăţătură, la pregătirea militară şi dau dovadă de un comportament corect li se oferă concedii pe un termen de 10 zile.

Constantin Caproş menţionează mai ales organizarea competiţiilor sportive la care participă majoritatea plutoanelor din cadrul batalionului. Premianţilor li se oferă diplome, fiecare ostaş având un dosar personal în care sunt incluse toate diplomele şi menţiunile obţinute pe parcursul milităriei sale, dar şi rezultatele tuturor testelor practice şi teoretice. Astfel, ostaşii care vor dori să-şi continue serviciul militar pe bază de contract vor folosi acest dosar pentru a intra în concursul de admitere.

Pare ceva neimportant, dar foarte mulţi nu ştiu cum arată programul unui ostaş. Iată de ce insist să vi-l prezint pe cel al militarilor din Batalionul 22: 

6.00- deşteptarea 
(Înviorarea. La această oră matinală militarii sunt treziţi pentru a face alergări şi gimnastică)
7.00- pregătirea pentru masă.
7.30- dejunul.
(Fiecare subunitate militară se deplasează la masă fredonând cântecul său ostăşesc) 
8.30 – şedinţe. 
(Cinci şedinţe zilnic, cu pauze de 10 minute).
13.30 – timp liber.
14.00 – prânz.
14.30-1500 – timp liber.
15.00 – 1600 – sport. 
16.00 – 1700 – convorbiri cu comandanţii.
18.00 – pregătirea pentru masa de seară.
19.00 – cina.
19.30-2200 – timp liber.
22.00 – stingerea.

Este un program obişnuit pentru militarii acestui batalion, dar m-am convins, văzându-i antrenaţi în diferite exerciţii şi misiuni că, într-o zi obişnuită în orăşelul militar, ostaşul deprinde o mulţime de lucruri pe care un tânăr este obligat să le cunoască pentru a-şi apăra patria. În plus, este un alt pas necesar pentru a da dovadă de o bună pregătire atunci când se întâlnesc cu colegi din alte ţări şi fac schimb de experienţă. Anume celor mai pregătiţi militari ai Batalionului 22 li se oferă ocazia să plece peste hotare în misiuni de pacificare. Unul dintre cei mai respectaţi ofiţeri ai batalionului este locotenentul-major Vasile Paladi, care a fost transferat aici dintr-o subunitate a Brigăzii 3 din Cahul. Ofiţerul consideră că este o onoare deosebită să faci parte din acest batalion. El mi-a spus că orice ostaş, dacă depune efort, poate obţine succese profesionale deosebite. „Ei sunt cei cu care ne mândrim, militari care cunosc formula succesului”, îmi arată locotenentul-major Vasile Paladi Panoul de Onoare, care este renovat mereu, în urma bilanţurilor lunare. 

Ana Sârbu, pentru TIMPUL 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *