Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 09:34
Abonamente

Eveniment 28 Martie 2013, ora 07:12    Din editia print

În Parlamentul de la București s-a discutat despre Unirea de la 27 martie 1918

Marime Font

 
 
 

Valeriu Saharneanu: „Nu avem altă speranță decât România”

La 26 martie, în Sala „Nicolae Bălcescu” a Palatului Parlamentului de la București s-a desfășurat dezbaterea cu tema: „27 martie 1918 – Unirea Basarabiei cu România, model pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, eveniment organizat de către Platforma Civică „Acţiunea 2012”, în parteneriat cu Centrul pentru Cultură, Istorie şi Educaţie, Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni și Consiliul Mondial Român.

Prezenți la eveniment, deputații de pe cele două maluri ale Prutului, precum și istoricii, jurnaliștii au subliniat importanța zilei de 27 martie 1918 pentru națiunea română.Iurie Reniță, ambasadorul R. Moldova la București, a menționat că evenimentul este un prilej de a ne edifica asupra viitorului nostru. „În context, exemplele din istorie sunt cele mai concludente pentru a trage concluziile de rigoare și alege opțiunea care ne va readuce acasă, în Europa”, a subliniat Iurie Reniță.

Totodată, deputatul din Parlamentul de la Chișinău, Valeriu Saharneanu, a declarat: „Nu avem altă speranță decât România, iar clasa politică din România trebuie să dea dovadă de responsabilitate”.

În același context, senatorul Viorel Badea a declarat că problematica basarabeană ține de politica internă a României: „Basarabia a fost smulsă cu forța acum ceva vreme în urmă, acum nu avem niciun fel de scuză ca să nu facem în așa fel încât să o readucem acasă. Consider că problematica basarabeană este o chestiune care ține mai mult de politica internă a României decât de politica externă”, a menționat Badea.

De asemenea, Eugen Popescu, preşedintele Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni, s-a arătat convins că ceea ce s-a întâmplat acum 95 de ani a lăsat amprente nu doar asupra trecutului, ci și asupra viitorului nostru. „Noi credem că acea Unire de atunci a rămas în sufletul nostru, al fiecărui român de pe o parte sau alta a Prutului și momentul respectiv ne va marca trecutul, prezentul, dar și viitorul. În sensul acestui prezent și acestui viitor aș vrea să avem o dezbatere deschisă despre ceea ce înseamnă, ceea ce va însemna de aici încolo viitorul celor două state românești”, a menționat Eugen Popescu.

În cadrul dezbaterii, unul dintre participanți a solicitat înființarea în România a unui „Minister al reunificării sau reintegrării naționale”, s-a menționat necesitatea emiterii posturilor TV din R. Moldova în România.

De asemenea, cu ocazia celor 95 ani de la Unirea Basarabiei cu România, o sală din Parlamentul României va purta numele cărturarului şi filantropului basarabean Vasile Stroescu.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md