Actualitate

In pofida faptului

In pofida faptului ca Planul de Actiuni UE-RM a fost compromis de guvernarea comunista de la Chisinau si evaluat formal de catre cinovnicii europeni, in pofida faptului ca cinovnicii europeni au incurajat mentinerea la putere in RM a unui regim antieuropean si antidemocratic care a strivit tot ceea ce rasarea ca spirit liber, in pofida faptului ca UE a tratat superficial semnalele alarmante transmise de societatea civila de la Chisinau, iar acum APCE redacteaza in graba o rezolutie care sa spele rusinea din obrajorii dolofani ai observatorilor trimisi de Strasbourg pentru a veghea alegerile de la Chisinau, in pofida tuturor complicitatilor, incoerentelor si altor carente ale sale, Uniunea Europeana se poate bucura totusi de o performanta extraordinara: in RM s-a calit si s-a consolidat o veritabila opozitie democratica si proeuropeana; in RM s-a calit si s-a consolidat o veritabila patura sociala democratica si prooccidentala, gata sa sustina prin sacrificiu aceasta opozitie.

Format din PLDM, PL si AMN, acest bolid anticomunist reprezenta intruchiparea unei noi mentalitati de elita politica, a responsabilitatii politice si a caracterului de opozitie politica. Patura sociala democratica si prooccidentala, care a votat sau a vrut sa voteze o alta calitate de reprezentare parlamentara, constituie un aliaj in premiera dintre votantii constienti de responsabilitatea lor istorica, daca vreti, tanara generatie, crescuta si educata de tehnologiile globalizarii multimedia si reticenta la patriotismul de rob, si – poate cea mai importanta componenta – masa de moldoveni de peste hotare, care s-au comportat ca cea mai minunata diaspora pe care a avut-o vreodata RM. Nu voi exagera daca voi spune ca anume acestor parinti, surori si frati, plecati la munci peste hotare, s-a datorat spiritul liberal-democrat al votantilor de acasa si ca anume gratie lor Europa a aflat si pre-, si postelectoral ca in Moldova se intampla ceva foarte si foarte urat.

Acum, ce ar trebui sa faca Uniunea Europeana cu aceasta opozitie si cu acesti oarecum neasteptat de darzi sustinatori ai ei? Eu cred ca Uniunea Europeana ar trebui sa-i ia si sa-i poarte in palme. Sa-i protejeze si sa-i incurajeze, sa-i asculte ori de cate ori vor simti nevoia de a fi ascultati, sa-i sprijine mai eficient si mai calculat. In fata unei astfel de situatii, cand fondurile europene, care ajung pe mainile comunistilor, sunt directionate doar spre focarele comuniste, UE ar urma sa-si ajusteze politica de parteneriat estic la o descentralizare a relatiei, inclusiv financiara, cu societatea moldoveneasca. Daca doreste ca Parteneriatul Estic cu RM sa nu aiba soarta Programului de Vecinatate si a Planului de Actiuni, UE ar trebui sa asiste logistic opozitia din RM in aflarea adevarului despre marea frauda electorala din 5 aprilie si marea provocatie din 7 aprilie. Pentru ca ce face, de fapt, astazi opozitia din RM? Ea incearca, intr-o lupta inegala cu comandoul lui Voronin, sa readuca RM pe fagasul normalitatii si al democratiei. Opozitia si tinerii care o sustin realizeaza, de fapt, ceea ce ne-au tot invatat ani la rand emisarii europeni – edificarea unui stat de drept. Opozitia face azi ceea ce nu a facut timp de opt ani guvernarea comunista – restabileste autoritatea RM pe arena europeana, transmite semnale ca RM nu este un bantustan si nici o tara de salbatici, ci este o tara de oameni cu veritabile aspiratii europene, cu o societate civila consolidata si activa, cu lume carturara, chiar mult mai carturara decat media europeana. Si atunci cand aceasta societate civila carturara, aceasta lume carturara citeste liber in engleza sau in franceza pe site-ul UE despre democratie si drepturile omului, ce-ar trebui sa creada lumea asta si societatea asta atunci cand simte ca ceea ce este scris pe site si ceea ce i se arata este mai mult decat putin diferit?

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *