Astăzi 26 Mai 2019, Duminică - Ultima actualizare la 1 Ianuarie 1970
Abonamente

Actualitate 1 Aprilie 2019, ora 07:51    Din editia print

În premieră, cod albastru de alertă teroristă în R. Moldova

Marime Font

Prin acest anunț, care a îngrijorat mai multă lume, se dă de înțeles că SIS nu dispune de informații despre vreun atentat terorist pregătit în R. Moldova

Serviciul de Informare și Securitate (SIS) a stabilit luni, 25 martie, cod albastru de alertă teroristă pe întreg teritoriul R. Moldova, pe un termen nedeterminat. Anunțul a fost făcut printr-un comunicat de presă al instituției, în care se menționa că directorul SIS, Vasile Botnari, a semnat un ordin în această privință. Întrucât acest lucru se întâmplă pentru prima dată în istoria R. Moldova, TIMPUL a încercat să afle de la mai mulți experți în domeniul politic și cel al securității dacă ne paște pericolul vreunui atentat terorist și din partea cui ar putea veni acesta.

Potrivit comunicatului de presă al SIS, Sistemului naţional de alertă teroristă (SNAT) reprezintă un mecanism de înştiinţare şi informare a populaţiei despre eventuale pericole teroriste, de organizare şi coordonare a acţiunilor de prevenire şi descurajare a terorismului, în funcţie de gradarea situaţiei de securitate în ţară. Prin urmare, după instituirea codului albastru de alertă teroristă, autorităţile abilitate ale R. Moldova ar trebui să elaboreze şi să implementeze metode şi instrumente noi de luptă împotriva terorismului şi să-și canalizeze eforturile la diminuarea şi lichidarea acţiunilor factorilor, care provoacă apariţia şi răspândirea ideologiilor cu caracter extremist-terorist.


Solicitat de TIMPUL, Valentin Dediu, fostul vicedirector al instituției, a confirmat că instituirea codului albastru de alertă teroristă este o premieră pentru R. Moldova. Totuși, el consideră că nu există serioase motive de îngrijorare în această privință, pentru că cel mai probabil ordinul lui Vasile Botnari nu a fost emis într-o situație excepțională, ci în temeiul punctului 9 din Sistemul național de alertă teroristă (SNAT), aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 995 din 17 octombrie 2018.

Dediu a explicat că SNAT este constituit din patru niveluri, distinse prin patru coduri, exprimate în culori, ce reflectă gradul de risc în funcţie de intensitatea manifestării pericolului terorist: nivel scăzut (albastru), nivel moderat (galben), nivel ridicat (portocaliu) şi nivel critic (roşu). La fiecare nivel de alertă stabilit, autorităţile publice sunt obligate să întreprindă măsuri specifice în vederea asigurării securităţii naţionale.

„Nu există pericole care ar trebui să ne pună în gardă”

„Este pentru prima dată când în R. Moldova se anunță cod albastru de alertă teroristă, deoarece până în prezent nu exista un cadru legal, care prevedea acest lucru. Cele patru nivele de alertă sunt stabilite conform legilor țărilor membre ale Uniunii Europene. Acest cod albastru a fost anunțat acum în temeiul punctului 9 din SNAT, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 995 din 17 octombrie 2018, ceea ce ne face să înțelegem că SIS, ca instituție principală, ce coordonează activitățile de combatere a terorismului în țara noastră, precum și alte instituții care au abilități în domeniu, nu dispun de date ce ar arăta că există vreun pericol eminent de act terorist în R. Moldova. În aceste condiții, ei activează liniștit, culeg informații, pe care le sistematizează și le supun analizelor, sau pregătesc alte metode pentru combaterea terorismului. În fond, este o rutină de toate zilele. Dar când apar factori care măresc nivelul de risc, codul de alertă se anunță a fi galben, apoi portocaliu și, în cele din urmă roșu”, susține Valentin Dediu.

De fapt, ne asigură fostul vicedirector de la SIS, nu exisă alte motive întemeiate pentru un astfel de anunț, în afară de faptul că instituția îndeplinește Hotărârea Guvernului nr. 995 din 17 octombrie 2018, elaborată în baza Legii cu privire la combaterea terorismului, adoptată în 2017. Iar ca urmare a stabilirii codului albastru de alertă teroristă, autorităţile competente urmează să întreprindă un şir de măsuri, precum ar fi, de exemplu: acumularea şi verificarea informaţiilor şi datelor cu privire la riscurile teroriste, desfăşurarea activităţilor de profilaxie, sensibilizare şi formare a opiniei publice în vederea promovării politicii de stat în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului, dar şi informarea cetățenilor despre regulile de comportament în situaţii de criză teroristă.

„Autoritățile lucrează în mod normal și nu există pericole care ar trebui să ne pună în gardă. Cu toate acestea, cetățenii R. Moldova trebuie să fie permanent vigilenți la mai multe momente,” a adăugat Valentin Dediu.

„Terorismul și separatismul sunt fenomene corelative”

Analistul politic Anatol Țăranu este de aceeași părere. El afirmă că acest cod albastru este o practică a mai multor țări europene, care a fost preluată și de SIS. „E o stare obișnuită a lucrurilor sau, mai degrabă, e vorba despre introducerea unei practici europene în R. Moldova. Asemenea cod se anunță când pericolul este cel mai jos. Nu există, deci, nici un pericol deosebit de terorism în R. Moldova”, a subliniat Anatol Țăranu.

La rândul său, Valeriu Cerba, specialist în problema transnistreană, spune că R. Moldova este mai distanțată de problema terorismului în lume, pentru că nu colaborează și nici nu provoacă grupările din Statul Islamic. „Cu toate acestea, să nu uităm că R. Moldova continuă să se confrunte cu amenințări de natură separatistă. Iar terorismul și separatismul, în opinia mea, sunt niște fenomene corelative și riscurile semnificative în această privință apar din sud-estul Europei. R. Moldova se confruntă cu amenințări de natură militară, care vin mai întâi de toate din partea regimului separatist de la Tiraspol, precum și a politicii anticonstituționale dusă de liderii acestei regiuni”, a menționat expertul.

Recomandări pentru populație în cazul instituirii codului albastru


SIS precizează că instituirea codului albastru de alertă teroristă prevede nu doar măsuri obligatorii pentru instituţiile de resort, dar şi un şir de recomandări pentru populaţie. Fie că se află în stradă, în locuri de aglomerare în masă sau în transportul public, cetăţenii sunt îndemnaţi să fie precauţi şi să atragă atenţia asupra aspectului exterior şi comportamentului persoanelor care li se par suspecte. Spre exemplu, dacă acestea poartă îmbrăcăminte, care nu corespunde anotimpului sau creează impresia că sub haine ar avea obiecte ascunse, ori în cazul în care încearcă să evite camerele de supraveghere şi contactul cu reprezentanţii organelor de poliţie.

O altă atenţionare a SIS se referă la automobile părăsite, cele fără numere de înmatriculare, cu portbagaje supraîncărcate, la cele staţionate timp îndelungat și nejustificat în curtea sectoarelor locative, în apropierea obiectivelor de mare aglomerare, precum şi la genţile și cutiile lăsate fără supraveghere, în care se observă fire electrice ori dispozitive mecanice. Dacă depistează asemenea obiecte, cetăţenii sunt îndemnaţi să evite apropierea, atingerea, despachetarea sau mişcarea din loc a acestora şi să informeze imediat instituțiile de ocrotire a normelor de drept.

De asemenea, Centrul Antiterorist al SIS îndeamnă părinţii să poarte cât mai des discuţii în familie despre regulile de securitate şi acţiunile ce urmează a fi întreprinse în diverse situaţii de criză, să se asigure că cei mici își cunosc adresa de acasă şi numerele de contact ale părinţilor şi rudelor apropiate, ale persoanelor de încredere şi ale serviciilor de urgenţă.

Acestea, dar şi alte recomandări, se regăsesc în Ghidul privind acţiunile cetăţenilor în cazul instituirii nivelurilor de alertă teroristă, elaborat de către Centrul Antiterorist al SIS. Prin intermediul acestui Ghid, SIS şi-a propus să promoveze şi să dezvolte cultura de securitate în vederea formării unei atitudini de respingere a ideologiilor teroriste şi extremiste, precum şi să eficientizeze mecanismele de înştiinţare şi informare a populaţiei despre eventuale pericole teroriste.

„Respectarea recomandărilor şi regulilor de comportament vor contribui la asigurarea securităţii cetăţenilor atât pe teritoriul ţării, cât şi în afara ei”, se mai arată în comunicatul de presă al Serviciului de Informații și Securitate.

Un articol de: Mihaela Culcinschi Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 16:30 de Mihaela Culcinschi

Vicepremierul pentru Integrarea Europeană Iurie Leancă, a acordat un interviu pentru TIMPUL în calitate de candidat la funcția de europarlamentar din partea României. Acesta figurează în lista Partidului Pro România, condus de ex-premierul de peste Prut, Victor Ponta....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 15:01

Nave militare ruse au efectuat exerciții în Marea Neagră, utilizând rachete de croazieră Kalibr şi sisteme de artilerie, a anunțat joi marina rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:58

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea celui mai modern roller coaster din întreaga regiune, care va funcționa în acest sezon estival și care se anunță a fi principala atracție a parcului de distracții în acest an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Moldovenii, indignați de comportamentul lui Andrei Năstase. Oamenii consideră că liderul PPDA trebuie să ceară scuze jurnaliștilor

Atacurile fostului procuror din perioada regimului comunist, Andrei Năstase, asupra jurnaliștilor provoacă antipatie față de acest politician. De această părere sunt oamenii care, au comentat agresivitatea actualului deputat faţă de reprezentanţii instituțiilor media pe care acesta nu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Negru: Spre deosebire de liderii PAS și PPDA, americanii nu consideră că PD este întruchiparea tuturor relelor pe pământ

Strategia post-electorală a PAS şi PPDA s-a dovedit a fi un joc steril, care durează prea mult şi poate avea consecinţe grave pentru Republica Moldova. De această părere este jurnalistul Nicolae Negru, într-un editorial publicat de Ziarul Naţional. În opinia sa, politicienii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:45

STOP FALS! Trustul Jurnal promovează un fake news despre starea sănătății a liderului PDM. Domnul Plahotniuc se află în formă maximă

Ştirea despre pretinsele probleme de sănătate ale liderului PDM, Vlad Plahotniuc, tirajată de trustful Jurnal, este o minciună impardonabilă. Declaraţia aparţine purtătorului de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:44

„Dezastru democratic” // Sute de cetățeni ai UE au fost ÎMPIEDICAȚI să voteze pentru Parlamentul European în Marea Britanie: „Votați în țările voastre”

Sute de cetățeni europeni au fost împiedicați să voteze pentru Parlamentul European, în Marea Britanie. Principalul mesaj pe care l-au auzit aceștia la secțiile de votare a fost – mergeți să votați în țările voastre, scrie publicația britanică The Independent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

(video) Andrei Năstase atacă ONG-urile de media: „Este unul la noi care se dă mare guru în societate...”

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politolog, despre eventuale proteste organizate de Blocul ACUM: Sunt greu realizabile

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Dodon, despre ACUM: eu vreau să condamn egoismul politic și ambițiile exagerate ale unor deputați, apucați-vă de lucru sau mergeți la anticipate

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

VIDEO | Deputaţii PAS-DA au fost ieri în sala de şedințe a Parlamentului pentru a-şi face SELFIE

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Zelenskii l-a numit pe avocatul personal al oligarhului Kolomoiskii în calitate de șef al administrației prezidențiale

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

OPINIA EXPERTULUI // Rusia PIERDE timpul și Transnistria

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Jurnalist: Faptul că blocul ACUM încă până la alegeri a semnat că nu va negocia cu nimeni, iar negocierea este principalul instrument al activității politice, înseamnă că este vorba de lipsă de rațiune

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 MAI 2019. SOARELE A INTRAT ÎN ZODIA GEMENI

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

Ironic: după demiterea de către oligarhul Usmanov a redacției politice de la Kommersant, articolele politice sunt scrise de ”luptătorul cu oligarhii” din Moldova, Soloviov

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Un deputat socialist prezintă câteva argumente, care arată că Maia Sandu și Andrei Năstase nu au habar de legislația Republicii Moldova

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Sandu, răspuns la solicitarea de verificare a veniturilor lui Năstase: dacă nu poate justifica legalitatea lor, să răspundă conform legii

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Blogger: Avem dreptul să cunoaștem de unde Năstase este milionar, are case în Moldova și Germania, mașini scumpe și bani pentru călătoriile la Frankfurt

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Cum arată Arena Chișinău și la ce etapă sunt lucrările de construcție (VIDEO)

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)