Astăzi 19 August 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 12:06
Abonamente

Actualitate 1 Aprilie 2019, ora 07:51    Din editia print

În premieră, cod albastru de alertă teroristă în R. Moldova

Marime Font

Prin acest anunț, care a îngrijorat mai multă lume, se dă de înțeles că SIS nu dispune de informații despre vreun atentat terorist pregătit în R. Moldova

Serviciul de Informare și Securitate (SIS) a stabilit luni, 25 martie, cod albastru de alertă teroristă pe întreg teritoriul R. Moldova, pe un termen nedeterminat. Anunțul a fost făcut printr-un comunicat de presă al instituției, în care se menționa că directorul SIS, Vasile Botnari, a semnat un ordin în această privință. Întrucât acest lucru se întâmplă pentru prima dată în istoria R. Moldova, TIMPUL a încercat să afle de la mai mulți experți în domeniul politic și cel al securității dacă ne paște pericolul vreunui atentat terorist și din partea cui ar putea veni acesta.

Potrivit comunicatului de presă al SIS, Sistemului naţional de alertă teroristă (SNAT) reprezintă un mecanism de înştiinţare şi informare a populaţiei despre eventuale pericole teroriste, de organizare şi coordonare a acţiunilor de prevenire şi descurajare a terorismului, în funcţie de gradarea situaţiei de securitate în ţară. Prin urmare, după instituirea codului albastru de alertă teroristă, autorităţile abilitate ale R. Moldova ar trebui să elaboreze şi să implementeze metode şi instrumente noi de luptă împotriva terorismului şi să-și canalizeze eforturile la diminuarea şi lichidarea acţiunilor factorilor, care provoacă apariţia şi răspândirea ideologiilor cu caracter extremist-terorist.


Solicitat de TIMPUL, Valentin Dediu, fostul vicedirector al instituției, a confirmat că instituirea codului albastru de alertă teroristă este o premieră pentru R. Moldova. Totuși, el consideră că nu există serioase motive de îngrijorare în această privință, pentru că cel mai probabil ordinul lui Vasile Botnari nu a fost emis într-o situație excepțională, ci în temeiul punctului 9 din Sistemul național de alertă teroristă (SNAT), aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 995 din 17 octombrie 2018.

Dediu a explicat că SNAT este constituit din patru niveluri, distinse prin patru coduri, exprimate în culori, ce reflectă gradul de risc în funcţie de intensitatea manifestării pericolului terorist: nivel scăzut (albastru), nivel moderat (galben), nivel ridicat (portocaliu) şi nivel critic (roşu). La fiecare nivel de alertă stabilit, autorităţile publice sunt obligate să întreprindă măsuri specifice în vederea asigurării securităţii naţionale.

„Nu există pericole care ar trebui să ne pună în gardă”

„Este pentru prima dată când în R. Moldova se anunță cod albastru de alertă teroristă, deoarece până în prezent nu exista un cadru legal, care prevedea acest lucru. Cele patru nivele de alertă sunt stabilite conform legilor țărilor membre ale Uniunii Europene. Acest cod albastru a fost anunțat acum în temeiul punctului 9 din SNAT, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 995 din 17 octombrie 2018, ceea ce ne face să înțelegem că SIS, ca instituție principală, ce coordonează activitățile de combatere a terorismului în țara noastră, precum și alte instituții care au abilități în domeniu, nu dispun de date ce ar arăta că există vreun pericol eminent de act terorist în R. Moldova. În aceste condiții, ei activează liniștit, culeg informații, pe care le sistematizează și le supun analizelor, sau pregătesc alte metode pentru combaterea terorismului. În fond, este o rutină de toate zilele. Dar când apar factori care măresc nivelul de risc, codul de alertă se anunță a fi galben, apoi portocaliu și, în cele din urmă roșu”, susține Valentin Dediu.

De fapt, ne asigură fostul vicedirector de la SIS, nu exisă alte motive întemeiate pentru un astfel de anunț, în afară de faptul că instituția îndeplinește Hotărârea Guvernului nr. 995 din 17 octombrie 2018, elaborată în baza Legii cu privire la combaterea terorismului, adoptată în 2017. Iar ca urmare a stabilirii codului albastru de alertă teroristă, autorităţile competente urmează să întreprindă un şir de măsuri, precum ar fi, de exemplu: acumularea şi verificarea informaţiilor şi datelor cu privire la riscurile teroriste, desfăşurarea activităţilor de profilaxie, sensibilizare şi formare a opiniei publice în vederea promovării politicii de stat în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului, dar şi informarea cetățenilor despre regulile de comportament în situaţii de criză teroristă.

„Autoritățile lucrează în mod normal și nu există pericole care ar trebui să ne pună în gardă. Cu toate acestea, cetățenii R. Moldova trebuie să fie permanent vigilenți la mai multe momente,” a adăugat Valentin Dediu.

„Terorismul și separatismul sunt fenomene corelative”

Analistul politic Anatol Țăranu este de aceeași părere. El afirmă că acest cod albastru este o practică a mai multor țări europene, care a fost preluată și de SIS. „E o stare obișnuită a lucrurilor sau, mai degrabă, e vorba despre introducerea unei practici europene în R. Moldova. Asemenea cod se anunță când pericolul este cel mai jos. Nu există, deci, nici un pericol deosebit de terorism în R. Moldova”, a subliniat Anatol Țăranu.

La rândul său, Valeriu Cerba, specialist în problema transnistreană, spune că R. Moldova este mai distanțată de problema terorismului în lume, pentru că nu colaborează și nici nu provoacă grupările din Statul Islamic. „Cu toate acestea, să nu uităm că R. Moldova continuă să se confrunte cu amenințări de natură separatistă. Iar terorismul și separatismul, în opinia mea, sunt niște fenomene corelative și riscurile semnificative în această privință apar din sud-estul Europei. R. Moldova se confruntă cu amenințări de natură militară, care vin mai întâi de toate din partea regimului separatist de la Tiraspol, precum și a politicii anticonstituționale dusă de liderii acestei regiuni”, a menționat expertul.

Recomandări pentru populație în cazul instituirii codului albastru


SIS precizează că instituirea codului albastru de alertă teroristă prevede nu doar măsuri obligatorii pentru instituţiile de resort, dar şi un şir de recomandări pentru populaţie. Fie că se află în stradă, în locuri de aglomerare în masă sau în transportul public, cetăţenii sunt îndemnaţi să fie precauţi şi să atragă atenţia asupra aspectului exterior şi comportamentului persoanelor care li se par suspecte. Spre exemplu, dacă acestea poartă îmbrăcăminte, care nu corespunde anotimpului sau creează impresia că sub haine ar avea obiecte ascunse, ori în cazul în care încearcă să evite camerele de supraveghere şi contactul cu reprezentanţii organelor de poliţie.

O altă atenţionare a SIS se referă la automobile părăsite, cele fără numere de înmatriculare, cu portbagaje supraîncărcate, la cele staţionate timp îndelungat și nejustificat în curtea sectoarelor locative, în apropierea obiectivelor de mare aglomerare, precum şi la genţile și cutiile lăsate fără supraveghere, în care se observă fire electrice ori dispozitive mecanice. Dacă depistează asemenea obiecte, cetăţenii sunt îndemnaţi să evite apropierea, atingerea, despachetarea sau mişcarea din loc a acestora şi să informeze imediat instituțiile de ocrotire a normelor de drept.

De asemenea, Centrul Antiterorist al SIS îndeamnă părinţii să poarte cât mai des discuţii în familie despre regulile de securitate şi acţiunile ce urmează a fi întreprinse în diverse situaţii de criză, să se asigure că cei mici își cunosc adresa de acasă şi numerele de contact ale părinţilor şi rudelor apropiate, ale persoanelor de încredere şi ale serviciilor de urgenţă.

Acestea, dar şi alte recomandări, se regăsesc în Ghidul privind acţiunile cetăţenilor în cazul instituirii nivelurilor de alertă teroristă, elaborat de către Centrul Antiterorist al SIS. Prin intermediul acestui Ghid, SIS şi-a propus să promoveze şi să dezvolte cultura de securitate în vederea formării unei atitudini de respingere a ideologiilor teroriste şi extremiste, precum şi să eficientizeze mecanismele de înştiinţare şi informare a populaţiei despre eventuale pericole teroriste.

„Respectarea recomandărilor şi regulilor de comportament vor contribui la asigurarea securităţii cetăţenilor atât pe teritoriul ţării, cât şi în afara ei”, se mai arată în comunicatul de presă al Serviciului de Informații și Securitate.

Un articol de: Mihaela Culcinschi Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 August 2019, ora: 12:06

alegeri 2019 Astăzi începe campania electorală pentru alegerile locale și pentru Parlament / Partidele SFIDEAZĂ alegătorii și sunt „în vacanță” / Nu știm niciun candidat

Astăzi începe campania electorală pentru alegerile locale și pentru Parlament / Partidele SFIDEAZĂ alegătorii și sunt „în vacanță” / Nu știm niciun candidat

Campania electorală pentru alegerile locale din R. Moldova, din 20 octombrie, va începe la 19 august.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 09:49

FOTO DE LA LOCUL EVENIMENTULUI - Un om de afaceri din anturajul lui Vlad Plahotniuc, s-ar fi împușcat. Ce a scris pe bilețelul de adio

FOTO DE LA LOCUL EVENIMENTULUI - Un om de afaceri din anturajul lui Vlad Plahotniuc, s-ar fi împușcat. Ce a scris pe bilețelul de adio

Iurie Luncașu, omul de afaceri care deține "Casă Albă" din parcul "Valea Morilor", a fost găsit fără suflare în această noapte.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 09:07

Viorica Dăncilă a declarat, duminică seară, că este importantă vizita președintelui Klaus Iohannis în SUA, unde se va întâlni cu omologul său, Donald Trump, dar a subliniat că la întoarcere trebuie să spună și ce a obținut pentru România și să nu se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 08:50

Lider PLDM: Anticipatele sunt inevitabile. Care ar fi „salvarea țării” de PSRM

Lider PLDM: Anticipatele sunt inevitabile. Care ar fi „salvarea țării” de PSRM

Vicepreședintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Alexandru Bujorean, susține că lupta cu oponenții politici a fost confundată cu lupta cu cei care gândesc la fel.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 08:48

Cum au lansat doi ruși din greșeală o RACHETĂ în Crimeea, și au mai stricat încă una. Armata rusă a ținut incidentul SECRET doi ani

Cum au lansat doi ruși din greșeală o RACHETĂ în Crimeea, și au mai stricat încă una. Armata rusă a ținut incidentul SECRET doi ani

Militari ruşi din cadrul forţei aeriene navale a Flotei Rusiei din Marea Neagră au lansat, accidental, o rachetă ghidată de aviaţie de tipul X-29TD (aer-sol) pe aeroportul militar din Saki (Crimeea), au relatat sâmbătă agenţiile de presă Unian şi RIA Novosti, citate de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 19 August 2019, ora: 08:35

19 august: Sfântul Mucenic Andrei Stratilat, cel ce și-a convertit armata la creștinism

19 august: Sfântul Mucenic Andrei Stratilat, cel ce și-a convertit armata la creștinism

Sfântul Mucenic Andrei Stratilat este pomenit în calendarul creștin ortodox la 19 august.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 08:28

ATENȚIE / O stradă din Chișinău va fi închisă pentru traficul rutier

ATENȚIE / O stradă din Chișinău va fi închisă pentru traficul rutier

În perioada 19.08.2019 – 24.08.2019 va fi suspendat traficul rutier pe str. Mitropolit Petru Movilă, în perimetrul str. 31 August 1989 și str. A. Corobceanu. Măsura este luată în contextul desfășurării lucrărilor de reabilitare a rețelelor inginerești din zona...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 19 August 2019, ora: 08:21

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 19 AUGUST 2019. MARTE A INTRAT ÎN ZODIA FECIOARĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 19 AUGUST 2019. MARTE A INTRAT ÎN ZODIA FECIOARĂ

Horoscopul zilei de 19 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 19 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 19 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 07:37

Descoperire arheologică uluitoare în România. Experți străini au venit să o vadă

Descoperire arheologică uluitoare în România. Experți străini au venit să o vadă

Descoperire arheologică importantă la Boldești Grădiștea, în județul Prahova, unde au fost găsite mai multe morminte, vechi de 5000 de ani, care au aparținut unei civilizații mai puțin cunoscute - Yamnaya.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 August 2019, ora: 04:55

(Calendar istoric) Pe 19 august s-a născut cel mai important compozitor român - George Enescu

(Calendar istoric) Pe 19 august s-a născut cel mai important compozitor român - George Enescu

George Enescu (n. 19 august 1881, Liveni-Vârnav, județul Botoșani, România - d. 4 mai 1955, Paris, Franța) a fost compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor. Este considerat cel mai important muzician român. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 00:01

3 judecători la Curtea Constituțională din 6 vin de la socialiști. Asta da - revoluție, asta da - depolitizare

3 judecători la Curtea Constituțională din 6 vin de la socialiști. Asta da - revoluție, asta da - depolitizare

„Probabil, sunt considerat cel mai dur critic al actualei guvernări. Dar prognozele mele se adevaresc pe zi ce mandatul guvernării avansează. Mai relevantă decât orice este afirmația că “în Moldova nu are loc revoluție, ci redistribuire a...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 August 2019, ora: 00:00

istorie (DOCUMENT) Traducere din Cambridge Journal of Economics: FOAMETEA SOVIETICĂ din 1947

(DOCUMENT) Traducere din Cambridge Journal of Economics: FOAMETEA SOVIETICĂ din 1947

O deosebită atenție în ultimii 20 de ani a fost acordată aspectelor economice ale foametei.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 23:54

Marea Britanie riscă să intre într-o criză de combustibil, alimente și medicamente în cazul unui Brexit fără acord

Marea Britanie riscă să intre într-o criză de combustibil, alimente și medicamente în cazul unui Brexit fără acord

Marea Britanie se va confrunta cu penurii de combustibil, alimente şi medicamente dacă părăseşte Uniunea Europeană fără un acord de tranziţie, riscând blocarea porturilor şi o frontieră dură în Irlanda, se menţionează în documente oficiale publicate de Sunday...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 18 August 2019, ora: 12:06

18 august 1657 / S-a stins din viaţă Mitropolitul Moldovei Varlaam, autorul „Cazaniei” sau „Cărţii româneaşti de învăţătură” şi al primelor versuri în limba română

18 august 1657 / S-a stins din viaţă Mitropolitul Moldovei Varlaam, autorul „Cazaniei” sau „Cărţii româneaşti de învăţătură” şi al primelor versuri în limba română

Mitropolitul Varlaam al Moldovei, cu numele de mirean Vasile Moţoc a decedat la 18 august 1657 la mânăstirea Secu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 11:18

TAP, unul dintre puținele gazoducte non-rusești din Europa, aproape de finalizare

TAP, unul dintre puținele gazoducte non-rusești din Europa, aproape de finalizare

 Conducta TAP, prin care gazele naturale din Marea Caspică (Azerbaidjan) vor ajunge în Europa, este finalizată în proporţie de 88,8%, potrivit News.ro. În anul 2020, când este programată să aibă loc prima livrare de gaze spre Europa, TAP va fi primul gazoduct non-rusesc care va...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:55

Jean-Claude Jucker, operat de urgenţă, după ce și-a întrerupt vacanţa în Austria

Jean-Claude Jucker, operat de urgenţă, după ce și-a întrerupt vacanţa în Austria

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și-a întrerupt vacanța în Austria pentru a fi operat de urgență. El va fi supus unei intervenții chirurgicare pentru îndepărtarea vezicii biliare.

( ) Citeşte tot articolul

Film 18 August 2019, ora: 09:43

George R.R. Martin: Finalul serialului „Game of Thrones” nu va influenţa viitoarele romane

George R.R. Martin: Finalul serialului „Game of Thrones” nu va influenţa viitoarele romane

Scriitorul George R.R. Martin, a cărui serie de romane „A Song of Ice and Fire” a stat la baza serialului „Game of Thrones”, a declarat într-un interviu acordat The Observer că finalul producţiei HBO nu va influenţa viitoarele sale două romane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:36

Mort din cauza unui sandviș: Un client nemulțumit a împușcat mortal un ospătar, într-o suburbie a Parisului

Mort din cauza unui sandviș: Un client nemulțumit a împușcat mortal un ospătar, într-o suburbie a Parisului

Un ospătar de la un local din apropierea Parisului a fost împușcat mortal de un client nemluțumit de ”serviciie” sale. Clientul a devenit furios pe motiv că sandvișul comandat nu a fost pregătit suficient de repede, relatează BBC News. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:34

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 AUGUST 2019. CAPRICORNII TREBUIE SĂ-ȘI ASCULTE INTUIȚIA

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 AUGUST 2019. CAPRICORNII TREBUIE SĂ-ȘI ASCULTE INTUIȚIA

Horoscopul zilei de 18 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:31

Un bărbat internat la spitalul Buzău a ucis patru pacienți și i-a rănit grav pe alții, atacându-i cu un stativ de perfuzii

Un bărbat internat la spitalul Buzău a ucis patru pacienți și i-a rănit grav pe alții, atacându-i cu un stativ de perfuzii

Un pacient de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, judeţul Buzău, a omorât, în noaptea de sâmbătă spre duminică, patru pacienţi şi a rănit alţi nouă cu un stativ de perfuzie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 08:51

63 de oameni au murit și alți 180 au fost răniți în urma unei explozii la o nuntă din Kabul

63 de oameni au murit și alți 180 au fost răniți în urma unei explozii la o nuntă din Kabul

O bombă a explodat sâmbătă seară la o nuntă din capitala afgană Kabul provocând moartea a cel puțin 63 de persoane și rănind alte 180, scrie BBC News. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 07:18

Societatea civilă: s-a ratat o ocazie pentru consolidarea integrității, autorității și independenței Curții Constituționale a Republicii Moldova

Societatea civilă: s-a ratat o ocazie pentru consolidarea integrității, autorității și independenței Curții Constituționale a Republicii Moldova

13 ONG-uri din întreaga țară au solicitat Parlamentului să modifice Legea cu privire la Curtea Constituțională. Aceasta în contextul numirii celor doi judecători la Curtea Constituțională: Domnica Manole şi Vladimir Ţurcan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 06:42

Sondaj IDIS Viitorul: Andrei Năstase îl întrece pe Ilan Shor la capitolul încredere

Sondaj IDIS Viitorul: Andrei Năstase îl întrece pe Ilan Shor la capitolul încredere

 Igor Dodon este personalitatea politică care se bucură de cea mai mare încredere în rândul cetățenilor Republicii Moldova, fiind urmată de premierul Maia Sandu. 59% dintre moldovenii care au participat nu au încredere in nimeni.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 18 August 2019, ora: 04:45

Dezastru total pentru Simona Halep după înfrângerea de la Cincinnati. Românca, pusă în faţa unei situaţii disperate

Dezastru total pentru Simona Halep după înfrângerea de la Cincinnati. Românca, pusă în faţa unei situaţii disperate

Înfrângerea suferită de Simona Halep în faţa americancei Madison Keys a cântărit mult mai mult decât a părut la prima vedere.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)