Perspective

În R. Moldova va fi deschisă Agenţia pentru Diasporă

În acest sens, prim-ministrul Vlad Filat a semnat o dispoziţie pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă cetăţenii moldoveni stabiliţi cu traiul peste hotare.

Respectiv, Agenţia pentru Diasporă va fi subordonată direct Guvernului şi responsabilă de elaborarea politicilor R. Moldova în domeniul migraţiei, precum şi de asigurarea relaţiilor dintre statul moldovenesc şi cetăţenii săi aflaţi în afara ţării.

Totodată, Cancelaria, care va asigura cadrul normativ necesar creării Agenţiei, va intensifica măsurile privind liberalizarea pieţei transportului aerian de pasageri pentru accederea pe piaţă a companiilor low-cost.

De asemenea, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei va realiza şi prezenta propuneri privind accelerarea încheierii acordurilor bilaterale de securitate socială cu principalele state de destinaţie pentru migraţia din R. Moldova (Italia, Spania, Franţa, Marea Britanie, Irlanda, Germania etc.).

Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei va întreprinde măsuri de protecţie a copiilor rămaşi fără grija părintească, ca urmare a migraţiei, şi va spori accesul populaţiei la informaţii despre oportunităţile de angajare legală în câmpul muncii din ţară şi de peste hotare.
Pemierul a solicitat Ministerului Educaţiei să revizuiască procedura de recunoaştere a diplomelor de absolvire eliberate de alte state, dar şi recunoaşterea în străinătate a diplomelor de studii eliberate de instituţiile de învăţământ din R. Moldova.

Conform aceleeaşi dispoziţii, semnată de prim-ministru, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene va studia oportunitatea semnării şi ratificării de către R. Moldova a Convenţiei ONU privind protecţia drepturilor tuturor lucrătorilor migranţi şi a familiilor acestora.

De asemenea, va lansa propuneri de simplificare a regimului de vize cu ţările importante pentru interesele R. Moldova, va iniţia procesul de creare a consulatelor în regiunile cu un număr mare de cetăţeni din Moldova şi va propune reexaminarea mărimii taxelor consulare.
Totodată, Ministerul Finanţelor va trebui să evalueze opţiunile privind crearea unor instituţii (fond, bancă etc.) care ar permite cumularea de mijloace financiare pentru susţinerea diasporei. Iar Ministerul Economiei va elabora mecanisme alternative cu scopul de a convinge cetăţenii stabiliţi permanent în alte state să-şi dezvolte afaceri în R. Moldova.

În conformitae cu dispoziţia respectivă, până la constituirea Agenţiei pentru Diasporă, controlul privind executarea ei se pune în sarcina Biroului Relaţii Interetnice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *