Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 08:50
Abonamente

Atitudini 22 Aprilie 2011, ora 08:37    Din editia print

Marime Font

În răspăr. Mărturisire

 În această Săptămână a Patimilor am fost la un spectacol la Filarmonica Naţională, la care a venit şi premierul Filat. Trebuie să recunosc că, oricât curaj mi-aş da în articole, criticând cu vehemenţă politicienii noştri, nu mă simt deloc confortabil să-i întâlnesc după asta. Când baţi în ei, nu întotdeauna îţi propui să ai dreptate, de multe ori îţi doreşti şi tu ceea ce vor ei, adică succes la public. În Filat am dat mult, cu sârguinţă şi cu uşurinţă. Dacă cineva ar fi spus despre mine măcar a suta parte din ceea ce am spus eu despre el, nu cred că aş fi vrut vreodată să-l văd pe omul acela.

Domnul Filat m-a salutat în seara cu pricina. Ştiu foarte bine că printre politicieni chiar şi un astfel de comportament poate ascunde un calcul. Dar ştiu, totodată, că există atâţia alţi politicieni la noi, pe care i-am criticat mult mai puţin decât pe Filat şi care nu au ochi să mă vadă. Chiar dacă îi votez în alegeri... Am încercat după asta să-mi formulez cu exactitate ce aş avea eu de fapt să-i reproşez domnului premier, ce mi se pare cu adevărat condamnabil şi reprobabil în prestaţia sa?

Da, am o convingere interioară că omul nu e întru totul „curat”, că ascunde ceva. Dar când vreau să mă sprijin pe lucruri concrete, pe nişte probe, nu prea le am la îndemână. Ceea ce îmi vine în cap sunt acuzele abstracte ale unui Roşca, de pildă - vă mai amintiţi chestia cu „gangsterii tranziţiei”?... Sau şoaptele care răzbat din culisele Alianţei precum că Filat ar săpa Alianţa... Sau fraze gen „Voi nu ştiţi cine-i Filat, el e mai rău decât Voronin”. Admit că toate acestea pot fi adevărate, dar până acum chiar nu am văzut vreo probă concludentă şi convingătoare în acest sens...Totodată, există câteva realităţi palpabile pe care eu le ştiu, le văd, le aud. Nu am idee cum va evolua mai departe dl Filat, dar ştiu că - în aceşti un an şi jumătate de guvernare a sa - el a fost cel mai bun prim-ministru pe care l-a avut Moldova după Independenţă. Pe direcţia externă, Domnia Sa a făcut ceea ce nu au făcut împreună jumătate din guvernele pe care le-a avut Moldova după Independenţă. A favorizat - sau nu a împiedicat - o libertate a expresiei fără precedent. În timpul evenimentelor de la 7 aprilie nu a stat în tufişuri. Niciun alt prim-ministru nu mi-a vorbit limba mai bine decât o vorbeşte dl Vlad Filat. Reiese că toate astea ca şi cum nu ar trebui să conteze cu desăvârşire, pentru că oricum „Filat este mai rău decât Voronin”.

...Mi s-a părut potrivit, într-o săptămână ca aceasta, să-i recunosc unui politician că nu întotdeauna l-am criticat cu bună-credinţă. Şi că nu sunt sigur că nu o voi mai face... Admit că as putea să greşesc şi că, până la urmă, „Filat va fi mai rău decât Voronin”. Mi se pare însă nobil să greşesc - în bine - într-o asemenea săptămână.
 

Un articol de: Constantin Cheianu
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md