Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 09:34
Abonamente

Atitudini 4 Februarie 2011, ora 08:10    Din editia print

Marime Font

În răspăr: Demonul cu nick

Tinere domn, stimată domnişoară! 
Vă doriţi o viaţă palpitantă în luminile reflectoarelor şi ale bliţurilor? Vă repugnă o existenţă anonimă şi cuminte? Vreţi cu orice preţ să ajungeţi acolo, unde veţi fi în centrul atenţiei generale, aplaudaţi şi aclamaţi, adică în SPAŢIUL PUBLIC?... 

 
 
 

Sunteţi bineveniţi oricând! Cutezaţi!
Dar acolo nu se ajunge uşor. E nevoie de muncă, multă muncă şi ani. S-ar putea să dedicaţi acestui vis un an, doi, cinci şi să nu iasă mare lucru. S-ar putea s-o luaţi de la capăt, iar să munciţi, să învăţaţi, să greşiţi, să acumulaţi, să înfruntaţi criticile şi neîncrederea, să înfruntaţi propriile limite. Şi, în sfârşit, să primiţi ceva, cam a zecea parte din ce credeaţi că meritaţi.
Mai aveţi puteri, mai rezistaţi? Dacă nu, atunci la revedere, treceţi pe tuşă, în anonimat, ocupaţi-vă de altceva. Dacă da, înhămaţi-vă din nou la car şi luptaţi, învăţaţi, munciţi.

Şi în final, după vreo 15-20 de ani de eforturi, transpiraţie, lacrimi, decepţii, consum şi sănătate irosită, cu puţin noroc, o să ajungeţi, poate, acolo unde v-aţi dorit atât de mult. Sau aproape acolo. Aţi muncit din greu, v-aţi consumat atât de mult, încât nici nu aveţi puteri să vă bucuraţi. Dar trebuie, căci iată-vă în luminile rampei, aplaudaţi, admiraţi, intervievaţi, invidiaţi. Nu mai credeaţi că o să ajungeţi aici, vă pierduseră-ţi speranţa, dar iată, efortul şi perseverenţa v-au fost răsplătite în cele din urmă. Acum ştiţi că, dacă munceşti şi perseverezi, nu se poate să nu reuşeşti, acum puteţi să le împărtăşiţi şi altora din această lecţie.
Bucuraţi-vă din plin de aceste clipe, pentru că ceea ce urmează s-ar putea să vă... doboare. Nu v-au ucis anii de muncă şi dăruire? O să vă termine cu siguranţă reuşita la care aţi râvnit atât de mult. Pentru că aţi ajuns acolo unde v-aţi dorit atât de mult, unde sunteţi în văzul tuturor, pe cât de puternic, pe atât de vulnerabil.Aţi ajuns în Spaţiul Public! Aici, unde bucuria se bea cu linguriţa, iar otrava se serveşte cu farfuria. Aici, unde vă aşteaptă să vă devoreze o vietate cu o mulţime de guri. Bârfitorii, răuvoitorii, invidioşii, jonglerii cu epitete. Pe vremuri, acestor inşi le era mai greu, nu aveau la îndemână decât bârfele şi bileţelele anonime. Astăzi, au primit un ajutor nesperat, Internetul...
Şi dacă tu ai muncit ca robul zi şi noapte ani de zile, ei nu au mişcat un deget de cele mai multe ori ca să merite locul acesta, ca să-ţi vorbească... nici măcar de la egal la egal, ci ca unui vierme. Tu munceai, iar ei te aşteptau cuminţi aici, în Spaţiul Public, care este mai al lor decât al tău! „A, a mai venit unul! Foarte bine, daţi-l încoace!”.

Ziua, poate, o să aveţi parte de bucurii, mai mari sau mai mici, iar serile, după ce o să ieşiţi din baie, o să vă scufundaţi în cada cu zoi din faţa calculatorului. N-o să puteţi să nu găsiţi în fiecare seară tone de murdărie şi cisterne de zoi.
Pe ei, dacă îi scoţi la lumină şi le ceri să compună o frază, să formuleze un gând, o să-i vezi chircindu-se şi vestejind, pentru că nu sunt în stare de nimic, urăsc lumina, sunt vietăţi de întuneric, numai acolo ştiu să secrete venin.
Înainte vreme era mai uşor, pentru că te despărţeau de ei distanţe, convenţii, ziduri. Astăzi, îţi stau la distanţa unei mâini întinse, pe calculatorul tău. Un răuvoitor anonim, care ziua îţi poate fi prieten, coleg, rudă şi poartă un nume, seara devine demonul cu nick.
Deci, tinere domn şi stimată domnişoară, dacă înainte de a păşi pe calea râvnită, aţi cântărit bine ceea ce v-am spus, atunci drum bun pe drumul spre Măria Sa, Spaţiul Public!

Un articol de: Constantin Cheianu
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md