Eveniment

În Republica Moldova a fost marcată Ziua Sindicalistului

În cadrul Adunării au participat conducerea CNSM, președinți ai sindicatelor de ramură din ţară, prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, reprezentanți ai Guvernului Republicii Moldova precum și parteneri sociali.

Oleg Budza, preşedintele CNSM a menţionat că pentru sindicate 7 iunie nu este doar o sărbătoare profesională, dar şi o zi de mobilizare a eforturilor de solidaritate, de regândire a acţiunilor sindicatelor de toate nivelurile, în scopul realizării echităţii sociale şi demnităţii muncii.

„În instituțiile unde activează structurile sindicale nu se achită salariile „în plic” și sunt respectate drepturile angajaților. Pe parcursul unui an am reușit să majorăm cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real, începând cu 1 mai curent, de la 1400 de lei la 1650 de lei. La insistența sindicatelor, s-a majorat salariul tarifar pentru categoria I de salarizare a personalului din sfera bugetară, de la 800 de lei la 900 de lei”, a accentuat liderul sindical.

Prezent la adunare, președintele Confederației Naționale a Patronatelor din Moldova, Leonid Cerescu, a subliniat că deși există unele divergențe între sindicate și patronate, se face tot posibilul pentru a fi soluționate problemele social-economice prin negocieri și colaborări reciproce.

La rândul său, Iurie Leancă, prim-ministrul Republicii Moldova, a felicitat sindicaliștii prezenți în sală cu acest prilej și a precizat că guvernul împreună cu CNSM au un obiectiv comun – modernizarea și îmbunătățirea condițiilor de trai a societății noastre.

„Avem cu sindicatele un dialog direct, deschis și orientat spre un rezultat concret. Mergem pe aceeași cale – să ajungem la standarde europene în țara noastră și anume prin majorarea salariilor, pensiilor, pentru a crea o viață mai bună cetățenilor noștri”, a evidențiat premierul.

Ziua Sindicalistului este marcată deja al șaptelea an consecutiv, după ce la 7 iunie 2007 cele două centre sindicale naţionale-interramurale au adoptat hotărârea istorică de reîntregire a mişcării sindicale din ţară, prin fuzionarea lor şi crearea unui singur centru – Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova.

Centrul Informațional al Sindicatelor
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *