Social

In RM sunt tot mai multi bolnavi de schizofrenie

„Pentru prima data in RM se organizeaza Saptamana sanatatii mintale, a carei scop este sensibilizarea opiniei publice asupra fenomenului de stigmatizare a persoanelor cu boli mintale”, a declarat ieri Jana Chihai, presedinta Asociatiei „Somato”, unul dintre organizatorii actiunii.

In cadrul Saptamanii, initiatorii vor desfasura actiuni social-culturale pentru a atrage in viata sociala oamenii care sufera de boli mintale. Evenimentul va culmina miercuri la Palatul Feroviarilor din capitala cu un festival de muzica la care vor evolua profesionisti si amatori. Publicul va avea ocazia sa viziteze si o expozitie de tablouri si desene realizate de beneficiarii serviciilor de sanatate mintala.

Potrivit ultimelor date ale Ministerului Sanatatii (MS), la moment sunt inregistrati circa 96 de mii de bolnavi cu tulburari mintale si de comportament, 60 de mii fiind la evidenta cu schizofrenie sau epilepsie. Numarul acestora a crescut cu 10% fata de anul trecut. „Realitatea in care traim, mostenirile genetice si educatia pe care o primim influenteaza dezvoltarea bolilor mintale”, crede Anatol Nacu, specialist principal in cadrul Ministerului Sanatatii (MS). Saptamana sanatatii mintale este organizata cu sprijinul financiar al Agentiei Elvetiene de Dezvoltare si Cooperare in cadrul proiectului „Sustinerea Reformei in Sanatatea Mintala in Moldova”.

Incepand cu anul 1992, la 10 octombrie in toata lumea se sarbatoreste Ziua Mondiala a sanatatii mintale.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *