CSI / Rusia

În Rusia există 19 mii de sate fără locuitori

Maria Veselova are 85 de ani. Este ultima supravieţuitoare din satul Safonovo, situat undeva, lângă Nijni Novgorod. Cândva, era o aşezare mare: era nevoie de forţă de muncă la fermele din regiune. Acum, acestea nu mai există, iar ceilalţi săteni au murit sau au plecat la oraş în căutare de muncă. Trăieşte în căsuţa ei de lemn cu doi prieteni dragi: o pisică şi un căţel.

Maria Veselova, ultimul locuitor din satul Safonovo: "Nu mai sunt locuitori în această zonă. A fost refăcută o casă, au acoperit-o cu tablă. Mai vin oameni din când în când dar, în rest, nu mai e nimeni".

Veselova are liste lungi de nume şi telefoane ale foştilor cunoscuţi, dar nu le-a mai folosit de mult. Femeia cultivă legume şi mai cumpără câte ceva de la magazinul ambulant. Se simte foarte bine şi îi place că poate să facă multă mişcare.

Sergei Orlov, şofer magazin ambulant: "Sunt multe sate goale în acest district. Unii oameni mai vin vara, în concedii. Majoritatea bătrânilor au plecat, s-au dus la copii, la oraş".

Nepoţii Mariei au rugat-o să meargă să locuiască la ei, la oraş, dar ea nu vrea să-şi abandoneze satul. Cel mai mare adeversar al femeii este iarna. Peste noapte a nins, iar drumul până la fântână este un calvar. Un recensământ efectuat în 2010 a dus la o concluzie dramatică: în Rusia există 19.000 de sate fără locuitori.

sursa: stiri.tvr.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *