Editorial

În Rusia, libertatea este un accident

Asta nu mai miră pe nimeni, iar majoritatea ruşilor sunt atât de obişnuiţi cu răfuiala politică, încât ea e trecută cu vederea, de parcă ar fi un act minor. 

Toată lumea vorbeşte doar cu superlative despre literatura rusă. Într-adevăr, ruşii chiar au o literatură mare şi nimeni nu poate nega asta. Doar că în spatele literaturii, artei întotdeauna se află un artist. Iar soarta artiştilor în Rusia, în general, e mizerabilă. Chiar şi Puşkin, marele lor scriitor, a fugit în Moldova pentru a nu fi exilat în Siberia, dar până la urmă oricum n-a scăpat de exil. Trebuie să mai amintesc de Dostoievski, pus în faţa plutonului de execuţie? De Soljeniţîn? De Daniil Harms, băgat în casa de nebuni – prototipul lagărelor concentraţionare de atunci -, care a murit de foame?

Să ne întoarcem însă la timpurile noastre. Vladimir Sorokin, unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori ruşi, a trebuit să fie recunoscut în străinătate, înainte de a fi publicat în Rusia. Când totuşi a fost publicat – s-a trezit cu cărţile arse de babe comuniste. Acum vreo doi ani a fost lovit de un TIR când circula cu scuterul. Iar un foarte talentat scriitor, Baian Shirianov, pur şi simplu a fost desfiinţat; orice scriitor este desfiinţat când i se interzic cărţile, nu? Din păcate, în Rusia trebuie să mori ca să fii recunoscut, dacă nu îl ridici în slăvi pe Putin sau pe cine e la putere. E doar o observaţie externă.

Una dintre cele mai cunoscute (probabil chiar cea mai cunoscută) grupare artistică din Rusia e Voina, care îl are ca lider pe artistul Oleg Vorotnikov. Vă daţi seama că Voina e persecutată, mulţi membri ai grupării au procese penale, iar Vorotnikov e dat în căutare internaţională, deşi el n-a plecat nicăieri din Rusia. Căutarea internaţională e „preventivă”. Dar admiratorii grupării au plasat panouri imense cu poza lui Vorotnikov după gratii prin Europa, tot preventiv. Cunoscutul artist Banksy a donat bani grupării, pe care Voina i-a donat, la rândul său, celor ajunşi în închisorile ruseşti din motive politice.

Iată ce scrie Vorotnikov despre Rusia: „În Rusia merge războiul la distrugere. Puterea distruge poporul rus. O parte semnificativă a ruşilor, în special oamenii cu studii bune, deja a părăsit Rusia, după încercări nereuşite de-a se afirma aici. Planurile de viaţă ale zecilor de milioane de oameni rămaşi în Rusia nu s-au realizat. Din cauza puterii”.

În Rusia e destul să strigi: „Jos Putin!” ca să fii persecutat. Uneori e destul doar să gândeşti aşa. În Rusia, libertatea a fost întotdeauna doar un accident. Nu este o ţară în care mi-aş dori să fiu scriitor. Şi nu e vorba doar de cenzură, e vorba de libertate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *