Eveniment

În şase muzee naţionale şi în peste 60 de muzee locale are loc Noaptea Europeană a Muzeelor

Astfel, începînd cu ora 12.00 şi pînă la 24.00, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei publicul va avea ocazia să viziteze expozițiile permanente și temporare ale muzeului („Istorie și civilizație”, „Moldova sovietică – între mituri și Gulag”, Diorama operaţiei Iaşi-Chişinău, „Arme şi echipament militar – o evoluţie în timp”, „Ceasul de-a lungul timpului”, „Scale models expo Chișinău 2017”). Tot aici vor fi deschise expoziţiile de maşini şi motociclete de epocă.

La aceeaşi instituţie, vor avea loc proiecții de fim documentar din cadrul Festivalului Internațional CRONOGRAF și de film de animație ale Studioului FLORICICA, întîlniri cu creatori de film și realizatori de animație, eveniment susținut de OWH Studio (12.00-23.30), un spectacol muzical-coregrafic, prezentat de colectivele artistice ale Centrului Educației Estetice „Lăstărel” (13.30-14.30), activităţi interactive pentru pasionații de istorie și tradiții militare, susținute de Academia „Ștefan cel Mare” a MAI: ateliere, jocuri, reprezentații de lupte medievale, demonstrație de mînuire a armelor (14.00-19.00)

Evenimentele organizate la acest muzeu vor culmina cu „Misterele muzicii” (19.00-23.30), un concert oferit de Orchestra simfonică dirijată de Dumitru Cîrciumaru, alături de Mariana Bulicanu, Ana Cernicova, Ion Timofti, Tania Cerga, Andrei Glavan, Marcel Roșca, Lilian Severin şi cu un flash-mob „Muzeul din inima mea”.

Astăzi, începînd cu ora 18.30 şi pînă la 23.30, la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei vor putea fi vizitate expozițiile permanente de Artă Universală şi cele temporare: Bienala Internațională de Pictură Chișinău 2017, Mater Materia, gravură şi experiment şi Simpozionul Naţional de Artă Lepşa 2016. De la 20.00, aici vor avea loc recitaluri de muzică clasică susţinute de elevii de la Liceul Republican de muzică „S. Rahmaninov”, de studenții de la Centrul de Excelenţă în Educaţie artistică „Ştefan Neaga” şi de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice ş.a.

La ora 15.00, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală va avea loc deschiderea oficială a sărbătorii „Noaptea Europeană a Muzeelor”. La 16.00, va urma un program etnofolcloric cu participarea comunităților etnice din R. Moldova. La 17.00, va fi prezentat un program muzical cu participarea ansamblurilor etnofolclorice „Bogheana” și „Moștenitorii”, Liceul Teoretic „M. Sadoveanu”, iar la 18.00, va fi vernisată expoziția „Nunta nunților… (Din patrimoniul MNEIN)”, urmată de programul muzical „Din folclorul de nuntă”, prezentat de Ansamblul etnofolcloric „Plăieșii”.

În această zi, mai multe acţiuni culturale vor fi organizate la Muzeul Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, Casa Muzeu „A. S. Puşkin”, Rezervaţia Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”, precum şi în muzeele din raioanele Anenii Noi, Călăraşi, Drochia, Făleşti, Orhei ş.a.

Ziua Internațională a Muzeelor a fost instituită la inițiativa Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 1977, fiind marcată în fiecare an la data de 18 mai. În această zi se face bilanțul activității muzeelor desfășurată pe parcursul anului. Tot la inițiativa Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa, a fost inițiată, începînd cu anul 2005, sărbătoarea Noaptea Europeană a Muzeelor, patronată de Consiliul Europei, UNESCO şi Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM).

În Registrul Muzeelor din Republica Moldova sînt incluse 130 muzee și filiale ale acestora.

Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *