Social

În scaun rulant peste ocean

Pe Anișoara Arabadji am cunoscut-o la sărbătoarea ultimului clopoțel care anunța finalizarea clasei a X-a. Deși abia începe vacanța de vară, eleva se preocupă deja de următorul an academic. Anișoara a fost selectată pentru a participa la un program de schimb cultural în Statele Unite ale Americii. Nu este prima elevă care va ajunge pe continentul american, doar că Anișoara toată viața s-a deplasat cu scaunul rulant. Acest fapt nu a împiedicat-o totuși să învețe la o școală obișnuită sau să se implice în alte activități.

Departe de Chișinău în Florida

Sponsorizat de Guvernul SUA, programul FLEX (Future Leader Exchange) oferă anual oportunitatea elevilor interesați de cultura americană de a o descoperi la ea acasă printr-un program de schimb internațional. Programul este destinat elevilor ce au vârsta cuprinsă între16-18 ani, fără anumite limite. Iar elevii cu dizabilități sunt încurajați să participe în competiție. Astfel, în fiecare an, în jur de 20 de elevi cu dizabilități își fac studiile în SUA prin programul FLEX.

După mai multe etape de selectare în care Anișoara scria eseuri sau trecea anumite teste, în aprilie, ea a aflat că este selectată pentru a petrece un an academic în cea mai însorită parte a continentului american. „Noutatea că am fost acceptată de a participa la program m-a luat prin surprindere. Cu o zi înainte am aflat că doi colegi de-ai mei pleacă și credeam că eu nu am fost selectată”, spune eleva cu emoții.
Deși a învățat engleza doar în timpul orelor de liceu, nivelul său de cunoaștere a limbii străine este destul de satisfăcător pentru a se descurca într-o țară nouă.

„Acest schimb cultural este o oportunitate de a pleca într-o țară străină, de a-și face noi prieteni, să cunoască o cultură nouă și să învețe limba engleză”, ne-a spus Irina Arabadji, mama elevei. Ea a menționat că acesta este un proiect deschis, unde fiecare copil își poate încerca norocul. „Copiii care participă la asemenea proiecte de schimb de experiențe, au posibilitatea în viitor să fie implicați în anumite activități”, a adăugat mama Anișoarei.

Eleva de 16 ani nu a fost selectată din prima pentru a participa la schimbul cultural educativ. Anișoara a aplicat doi ani la rând, fiind convinsă că va câștiga bursa. „Recomand tuturor celor care încearcă să participe la diverse concursuri. Încercați ori de câte ori aveți ocazia. Chiar dacă nu câștigați din prima, nu disperați”, a enunțat Anișoara.

Tânăra are emoții pentru anul academic ce urmează să îl petreacă în Florida. Va fi departe de casă, de mama sa care o însoțea peste tot, dar este sigură că se va descurca. „Sunt convinsă că voi fi bine. Mama mea deja a făcut cunoștință cu coordonatorul din Florida, cu părinții-gazdă și cunoaște condițiile școlii la care urmează să merg”, a adăugat aceasta.

„Vreau să devin psiholog”

Fiind o elevă cu cerințe educaționale speciale, Anișoara a studiat în Liceul „Pro Succes” din capitală. Instituția a instalat rampe speciale și a creat condiții potrivite pentru elevii cu dizabilități. Nu a ajuns aici întâmplător. După încheierea studiilor primare, părinții Anișoarei au încercat să opteze pentru un liceu rus, însă tânăra a fost refuzată. La îndrumarea specialiștilor de la centrul de reabilitare și instruire „Speranța” pe care îl frecventa Anișoara, mamei sale i-a fost oferit ca opțiune liceul dat.

Anișoara știe deja ce profesie va urma. „Vreau să devin psiholog pentru copii. Este foarte important să ajuți copiii atunci când aceștia întâlnesc dificultăți. Deși eu nu am avut nevoie de unul, cred că voi deveni un prieten de nădejde pentru copii”, a spus eleva. Speră că la revenirea sa din SUA va avea ce să împărtășească semenilor săi, poate chiar va aduce noi idei pentru a ușura viața copiilor cu dizabilități.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *