Ultima oră

În şcoli sunt lezate drepturile copiilor de alte confesiuni decât cea ortodoxă, opinii

Mihaela Ajder a precizat că la această concluzie s-a ajuns în urma unui studiu în care au fost monitorizate 30 de şcoli din 15 raioane. „Aproape în fiecare clasă există atribute religioase ale cultului creştin ortodox, icoane, cruci etc. În multe şcoli sunt improvizate biserici ortodoxe, pe teritoriul şcolilor funcţionează chiar biserici, iar copiii sunt invitaţi să asiste la ceremonii religioase. Nu mai zic de orele de religie în şcoli care, deşi sunt opţionale, lipseşte acordul părinţilor în scris. Totodată, nicăieri nu am găsit predarea orelor de religie pentru reprezentanţii celorlalte culte religioase. Am constatat şi un caz când reprezentantul unui cult protestant a fost respins de administraţia şcolii pentru a preda ore de religie. Prezintă o problemă şi manualele de educaţie moral-spirituală pentru clasele primare, unde este promovat cultul ortodox, iar copii, care la această vârstă nu au capacitatea de a filtra informaţia, sunt îndoctrinaţi”, a declarat Ajder.

Ombdusmanul Tudor Lazăr a declarat în cadrul emisiunii că învăţământul de stat în Republica Moldova este laic şi nu sunt justificate atributele religioase în şcoli, indiferent de confesiune. El s-a pronunţat pentru introducerea istoriei religiilor în şcoală. „Introducerea acestui obiect în locul orelor de religie va elimina orice fel de discriminare. Deocamdată, pentru orele de religie Ministerul Educaţiei a elaborat două curricule – pentru reprezentanţii cultului creştin ortodox şi pentru cultele protestante. Trebuie să înţelegem că reprezentanţii celorlalte culte sunt discriminaţi”, a punctat Lazăr.

Pe de altă parte, preotul Ioan Cosoi, care predă ore de religie în mai multe şcoli, a declarat că predă doar la solicitarea administraţiei instituţiilor şi nu contactează cu părinţii copiilor pentru a-i determina să-şi dea copiii la orele de religie. „Dacă există cel puţin 10 doritori pentru cursul de religie, atunci se formează clasa. Copiii vin benevol la aceste ore. De obicei, ora de religie este fixată ultima în orar, pentru ca elevii care nu doresc s-o frecventeze să poată pleca liniştiţi acasă. Am avut în clase şi elevi de alte confesiuni, care au venit benevol şi chiar şi-au expus punctul lor de vedere. Pe de altă parte, să nu uităm că peste 90 la sută din populaţia ţării este de religie creştin-ortodoxă”, a conchis preotul.
 
Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *