Actualitate

În sistemul penitenciar din R. Moldova se produc reforme

În ultima perioadă lucrurile au început să se miște spre bine, iar unii șefi de închisori și angajați din domeniu ne povestesc despre reformele pe care le-au înregistrat instituțiile pe care le conduc. 

Liuba Jignea, șefa Penitenciarului nr. 10 „Goian” (pentru minori)


Anul acesta noi desfășurăm managementul de caz al fiecărui deținut minor. Se organizează o echipă specială compusă din mai mulți specialiști, care discută și analizează cazul fiecărui copil în parte. Ei stabilesc la ce etapă de dezvoltare este, ce nivel de inteligență a atins și ce necesități are. Astfel, noi vom înțelege unde să-l plasăm, ce studii să-i oferim sau de ce profesie are nevoie. Totodată, în ultima perioadă noi organizăm un șir de traininguri ca să le îmbunătățim starea emoțională și ca să le redăm încrederea în sine. Noi punem un accent deosebit pe modelul norvegian de educație, care se bazează pe respectarea drepturilor minorilor deținuți. Recent am amenajat trei ateliere de lucru unde copiii pot deprinde meseriile de frizer, cizmar sau bucătar. În timpul apropiat urmează să deschidem încă alte patru, printre care lucru în lemn, arta fotografiatului, lucru în ceramică sau în producția textilă.

Victor Deviza, șeful Penitenciarului nr. 7 „Rusca”

Penitenciarul nostru este într-un proces continuu de modernizare. De fiecare dată, la noi, primul punct de pe ordinea zilei abordează îmbunătățirea condițiilor pentru deținuți. În ultimul an am efectuat reparația capitală a blocului de carantină și totodată am adus mobilier nou. Din cauză că avem un teritoriu destul de mare, circa patru hectare, ne-am axat mult pe amenajarea acestuia. În primul rând am reparat trotuarele, care deja erau într-o stare foarte rea și am acordat o atenție sporită spațiilor verzi. Condițiile în celule sunt bune, acest lucru îl remarcă chiar și delegațiile străine. În viitor planificăm să renovăm blocurile igienice și izolatorul. În ultimul timp instituția are o stare financiară mai bună și sper că o să ne permitem să îmbunătățim mai multe lucruri.

Mihai Ciubarciuc, șeful Detașamentului cu Destinație Specială „Pantera”

Detaşamentul nostru beneficiază de totalitatea condiţiilor pentru a desfăşura activităţi de antrenament, activitate profesională şi de instruire. Anul acesta noi am construit un tir performant, o sală de sport cu ring și cu aparate de forță. Totodată am reușit să montăm un orășel tactic, făcut din pneuri, unde pregătim efectivul, în caz că apar tulburări în penitenciare. Persoanele care răspund de pregătirea profesională se prezintă la noi, la Cricova, pentru o săptămână și desfășurăm cu ei ședințe la diferite compartimente: lupta corp la corp, trageri, tactica specială etc. În prezent noi dispunem de armament modern. Totodată avem posibilitatea să mergem la seminare și la competiții peste hotare, în Polonia, România sau Rusia. De acolo am preluat și multe idei pe care încercăm să le implementăm aici. Se întâmplă ca ei să ne invite să le organizăm instruiri pentru că noi suntem mai pregătiți la unele aspecte. În timpul apropiat planificăm să construim o pistă cu obstacole.

Ion Bucliș, șeful Penitenciarului nr. 16 „Pruncul”

Penitenciarul nostru este de tip spital, iar în ultima perioadă noi am reușit să îmbunătățim condițiile în care sunt îngrijiți deținuții bolnavi. Am făcut reparație în secția chirurgie și am dat în exploatare secția de reanimare, pe care am făcut-o practic de la zero. Totodată am cumpărat un ecograf foarte performant, care mai sunt doar două în republică. La fel am reușit să reparăm toate încăperile, pentru că la noi toate celulele sunt saloane medicale. Am schimbat peste tot veceurile și sistemele de apeduct. În timpul apropiat urmează să modificăm și ventilarea unde stau deținuții bolnavi de tuberculoză. Aceste îmbunătățiri se datorează și faptului că am avut posibilitatea să mergem la penitenciare de acest fel din Rusia și Suedia. Am preluat și unele idei de la ei. La noi condițiile sunt mai bune decât în penitenciarul din Rusia în care am fost, iar cel din Suedia nu este cu mult mai modern, chiar la unele aspecte noi stăm mai bine. 

D.G.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *