Cultură

In spiritul fratiei romnesti

Fratii nostri de peste Prut ne trimit mereu semne in spiritul fratiei. Intr-una din zilele lunii septembrie, colaboratorii revistei „Observatorul”, cenaclul „Nicapetre” si Teatrul „Tudor Musatescu” au organizat o intalnire cu remarcabilul om de cultura din Chisinau Vasile Soimaru, doctor in economie, maestru al fotografiei artistice. Domnia Sa ne-a adus cadou un splendid album-monografie – „Romanii din jurul Romaniei in imagini” – care ne vorbeste despre „nemurirea neamului romanesc”, precum spunea regretatul om de cultura Andrei Vartic.

La intalnirea aceasta in spiritul fratiei au participat si multi basarabeni stabiliti in Canada. Spatiul larg al frumoasei locuinte pusa la dispozitie de catre aproape nonagenarul Ovidiu Creanga, sufletul basarabenilor canadieni, si fiica sa Luminita, a fost un cadru cat se poate de potrivit, strecurandu-ne in suflet sentimentul cald ca ne aflam impreuna „acasa”. Deschiderea a facut-o directorul „Observatorului”, Dumitru Puiu Popescu, prezentand cu multa caldura autorul si opera sa.

Luptator activ al Miscarii de eliberare nationala si pentru unirea Basarabiei cu tara-mama, dr. Vasile Soimaru, alcatuind acest volum, a reusit sa-i faca lansarea la Chisinau, in mod simbolic, in ziua de 27 martie 2008, cand s-au implinit 90 de ani de la votarea Actului Unirii Basarabiei cu Romania. Gestul acesta isi gaseste explicatia in faptul ca albumul este o vie marturie a luptei pentru unitatea spirituala si nationala a poporului roman. Splendidul volum este prefatat de scriitorul basarabean Vlad Pohila.

Din dragoste pentru neam si tara, pentru pastrarea si promovarea culturii, limbii si valorilor spirituale ale romanilor din afara granitelor a umblat neobosit mii si mii de kilometri, pe cont propriu, timp de cinci ani, pentru a identifica si a scoate la lumina ipostaze din cultura si civilizatia romanilor, a semenilor nostri, care si-au pastrat identitatea de romani. A surprins locuri de trai sedentar in diferite perioade istorice, imagini ale frumoaselor biserici, fantani, izvoare, curti, case, cranguri, portul, costume nationale, ziduri vechi, aspecte contemporane ale neamului romanesc, asa cum se afla la ora actuala, dar si miscatoare frumuseti arhaice.

A colindat multe sate sau colectivitati mai mari sau mici de romani aflati in Rusia, Ucraina, Nordul Bucovinei, Croatia, Valea Timocului (Bulgaria si Serbia), Albania, Grecia, Macedonia etc. si a facut ca in albumul sau sa locuiasca impreuna romanii aflati pretutindeni in lume. E prezent aici un intreg univers romanesc, e o carte care trezeste constiinta de neam, care se adreseaza adancului inimii si sufletului nostru, o carte in care emotiile te fac sa-ti tremure vocea si mana, atunci cand ii rasfoiesti paginile.

Manat de dorinta informarii pentru a alcatui editia a doua a acestui volum, in lunile iunie-septembrie curent, dr. Vasile Soimaru a facut iarasi un tur international – din Caucaz pana la marile Ionica si Adriatica, apoi in Maramuresul Mic (istoric), dar a sosit si in Canada pentru lansari si intalniri cu romanii de aici. A poposit la Montreal, a trecut si pe la Winnipeg, apoi a ajuns in localitatea Boian din provincia Alberta, la romanii sositi acolo la sfarsitul secolului al XIX-lea, din Boianul Bucovinei, cantat de Eminescu in Doina sa. La intoarcere, a stat doua zile in Toronto, de unde a plecat acasa cu frumoase impresii si ne-a dat si noua satisfactia intalnirii ca intre frati.

Pe masa, alaturi de o paine coapta de mana amfitrionului, o paine mare, asa cum se face in Basarabia, statea albumul-monografie, avand pe prima coperta Coloana Infinitului lui Brancusi, iar pe coperta a patra – harta Romaniei Mari, dar si o alta carte a sa – „Poeme in imagini”. Autorul ni s-a adresat in graiul dulce al moldovenilor, cu voce blanda si calma, cu caldura si daruire, dar cu vibratie profunda. A inceput cu un clip cu imagini semnificative din album, acompaniate de corala Liceului „Prometeu” din Chisinau, care a interpretat cantecul „Indemn la unire” compus de profesorul Aurelian Silvestru. Refrenul, cu indemnul sau rascolitor „Hai sa ne ridicam si sa infaptuim unirea”, a avut darul de a ne emotiona pana la lacrimi.

Au fost multe momente impresionante, ca cel trait cand autorul ne-a spus ca aceasta carte este un dar al basarabenilor pentru fratii din Romania sau de oriunde s-ar afla ei. Au fost momente de satisfactie, cand am aflat ca elevii din tinuturile de peste Prut vorbesc o limba romana corecta, cu accent specific limbii romane. O discutie ca aceasta i-a atins o coarda deosebit de sensibila domnului Ovidiu Creanga, care, lasand lacrimile sa ii curga in voie, ne-a vorbit despre sprijinul pe care il acorda unor licee de pe taramurile dragi ale bastinei sale, inclusiv celor din Transnistria.

Am aflat multe amanunte despre felul cum a luat nastere aceasta pretioasa carte, despre viata basarabenilor tinuta in chingile comunistilor, despre eforturile pentru pastrarea identitatii nationale, dar si despre unirea cu Romania, asa cum crede dr. Soimaru ca este posibila, primul pas fiind acela de a intra in Uniunea Europeana. Ne-a cucerit sinceritatea sa si modul deschis de a ni se adresa. Vorbind despre problemele cu care s-au confruntat locuitorii Basarabiei, in special eforturile pentru a-i deznationaliza, in conditiile in care nu aveau informatii despre tara-mama, autorul ne spune: „M-am aflat si eu sub influenta propagandei sovietice de-a lungul anilor. Dar timpurile s-au schimbat si mi-am dat seama, ca si multi alti basarabeni, cine suntem si de unde venim. Lucrarea de fata este o razbunare a mea personala impotriva regimurilor comuniste care au incercat sa ne deznationalizeze”.

Discutiile care au urmat pe aceasta tema au fost vii, interesante si nu de putine ori cu lacrimi izvorate din adancul inimii. Toti vorbitorii au subliniat valoarea acestui album – un emotionant omagiu adus tuturor romanilor – si efortul titanic al autorului pentru realizarea lui. Intalnirea noastra ne-a facut mai uniti in spirit si in simtiri, si am continuat discutiile in grupuri mai mici, la o gustare in care painea de pe masa si-a raspandit aroma si gustul alaturi de alte bunatati din bucataria recunoscuta a moldovenilor, de un vinisor de pe acele meleaguri. Impreuna cu felicitarile si multumirile pentru darul de suflet ce ni l-a facut, i-am urat lui Vasile Soimaru drum bun si mult succes in stradania sa de a scoate a doua editie a albumului si rugamintea de a le transmite calde urari de bine fratilor basarabeni.

Elena Buica, scriitoare,
Toronto, Canada

P.S.

Zilele trecute, Departamentul pentru Relatii cu Romanii de Pretutindeni al Romaniei i-a inmanat lui Vasile Soimaru o Diploma de merit si Premiul special pentru promovarea valorilor culturale si nationale romanesti.
Dipoma este semnata de Eugen Tomac, Secretar de Stat.

Felicitari, dle Soimaru!

Redactia TIMPUL

 

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *