Astăzi 19 Octombrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 18:02
Abonamente

 

 
 

Actualitate 12 Octombrie 2018, ora 00:56

În timpul cât stai pe Facebook într-un an, ai putea să citești 200 de cărți

Marime Font

Dacă tot am vorbit într-un articol recent despre scuzele pe care le găsești ca să nu citești, azi vreau să dezvolt cea mai des invocată scuză, adică lipsa de timp și care e, de fapt, adevărul din spatele ei.

Așadar, știm cu toții scenariul: dis-de-dimineață, cum deschizi ochii și te arunci la prima cafea, hop și cu telefonu-n mână să vezi „ce s-a mai întâmplat pe Facebook”. Toți o facem, mai mult sau mai puțin după scenariul ăsta. Cum oamenii lâncezesc atât de mult timp pe rețele, e de la sine înțeles că avem și studii care ne spun cum stăm cu timpul alocat frecării mentei virtuale (știu, sunt și multe lucruri interesante de citit pe rețele, nu zic, dar dacă e să fim serioși, nu depășesc 10%).

Ei bine, un infografic destul recent ne spune că, în medie, europenii stau pe zi pe rețelele de socializare minimum o oră. Infograficul ne mai spune că pe Youtube stăm cel mai mult (~40 de minute), apoi pe Facebook (~35 de minute), Snapchat (~25 minute), Instagram (~15 minute), Twitter (~1 minut). Bun, și dacă ar fi să calculăm, cifrele ne spun așa: pe Youtube petrecem 1 an și 10 luni din viață, Facebook-ului îi rezervăm 1 an și 7 luni, Snapchat (1 an și 2 luni), iar pe Instagram stăm aproape cât un copil în burta mamei, adicătălea 8 luni, iar în total, sunt 5 ani și 4 luni din viața noastră în care nu am făcut altceva decât am scrollat…Nu știu dacă ți se pare enorm și, brusc, citind statisticile astea ai o revelație și te năpădește o criză existențială vizavi de timpul literalmente pierdut și ți se perindă dinaintea ochilor toate lucrurile constructive pe care le-ai fi putut face, dar le-ai amânat din lipsa de „timp”.

Ce s-ar întâmpla dacă ai renunța sau ai sta mai puțin pe Facebook? Sau Instagram? Sau orice altă rețea de socializare, așa-numită, pe care stai atât de mult?

Ei bine, am descoperit un articol de prin presa străină, scris de un anume Charlie Chu, care a calculat cam câte cărți ai putea citi în intervalul ăsta.

El a mărturisit că ajunge să dea gata 200 de cărți pe an doar pentru că reușește să-și gestioneze și să-și limiteze timpul alocat rețelelor de socializare și ne provoacă și pe noi să ne stabilim obiectul ăsta, de a citi 200 de cărți pe an.

Chu ne spune că un cititor adult citește în medie cam 400 de cuvinte pe minut. O carte mai subțire are cam 50.000 de cuvinte, dacă înmulțim asta cu numărul stabilit de cărți pentru un an, adică 200, ai 10 milioane de cuvinte. Apoi împărțim la 400 de cuvinte și din nou împărțim la 60 de minute, ca rezultatul să ne dea aproape 417 ore de citit cele 200 de cărți.

Pe an, se stă în jur de 608 de ore de minute pe net, dar de aproape trei ori mai mult la televizor (cam 1642 de ore), ceea ce înseamnă că petrecem 2250 de ore pe an belind ochii la TV și în ecranul telefonului/laptopului. Dacă în tot timpul ăsta ai citi, ai „rade” mai bine de … 1000 de cărți. Uau.

Deci, o mai știi pe aia cu „nu am timp să citesc”?

sursa: https://hyperliteratura.ro/facebook-lectura/  

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Octombrie 2018, ora: 11:30

Poate SUA determina Coreea de Nord să renunțe la arme nucleare?

Poate SUA determina Coreea de Nord să renunțe la arme nucleare? Din editia print

 În ciuda unui start fals, Statele Unite ar putea încă încheia un tratat de denuclearizare cu Coreea de Nord. Doar să nu interpreteze greşit semnalele.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2018, ora: 11:06

Ortodoxia, cea mai eficientă armă a lui Putin în România

Ortodoxia, cea mai eficientă armă a lui Putin în România

 Pentru că percepția Rusiei în opinia publică românească este preponderent negativă, cea mai eficientă metodă de a mai reduce din resentimente este dialogul ecumenic ortodox.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2018, ora: 00:50

Festivalurile și gunoiul

În R. Moldova, ar trebui să fie instituită o medalie pentru Festivalul Anului, și alta pentru Murdăria Anului, care rămâne după aceste petreceri

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 18 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Interimatul – o situație de luat în seamă?

Știm noi foarte bine cum merg treburile din patru în patru ani. Toate partidele de la putere se apucă de proiecte în ultimul an de mandat. Și se apucă serios.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2018, de Constantin Tănase

De ce la moldoveni omul rău îl conduce pe omul frumos?

Din punct de vedere lingvistic, antonimul omului frumos e omul urât, din punctul de vedere al moralei însă antonimul omului frumos e omul rău.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Să fie paradis

Săptămâna aceasta am fost la o întâlnire cu fascinantul scriitor Matei Vișniec în cadrul Festivalului Internațional de Teatru FESTIS, ediția a III-a, de la Chișinău, unde a fost proiectat filmul documentar „Parisul lui Matei”, realizat de TVR Iași.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Octombrie 2018, de Dan Nicu

Tiraspol-Chişinău: rachete contra concesii

Începând de marţi, 9 octombrie, automobilele înmatriculate în regiunea transnistreană sunt admise în traficul internaţional, primind „plăci neutre”, aprobate de Chişinău.

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Octombrie 2018, de Constantin Tănase

Nopțile Moldovei suverane

(Pastel politic, compus din mai multe părți despărțite noaptea de Găinușa cerească) Deschide, mândruță, ușa Că răsare Găinușa…

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Cultura sarmalelor

Pe 23 septembrie, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” a avut loc un eveniment, organizat de Asociația Bibliotecarilor din Moldova, Programul Novateca, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Biblioteca...

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Octombrie 2018, de Silviu Tănase

Cine sunt cei care au luptat ca 10TV să rămână fără finanțare și să-și sisteze activitatea?

Am decis să înșir totuși câteva gânduri referitoare la ultimul scandal generat de „prietenii strategici” ai ziarului TIMPUL, deși inițial intenționam să nu reacționăm în niciun fel.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md