Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 13:10
Abonamente

Editorial 12 Decembrie 2017, ora 04:50    Din editia print

Marime Font

În trecere prin târguri de cărți

Săptămâna trecută a avut loc la București ediţia 2017 a Târgului de carte Gaudeamus, organizat de Radio România. 

Târgul a avut peste 300 de edituri și alți participanți, peste 800 de evenimente și peste 125.000 de vizitatori. Parcă nu e de glumă cu un astfel de târg. 

Am reușit să ajung acolo doar în ultimele două zile, pe 25-26 noiembrie, dar a fost suficient încât să reușesc să particip la câteva lansări, să îmi cumpăr câteva cărți, să mă întâlnesc cu numeroși scriitori. Desigur, regret că mi-au scăpat multe alte evenimente ale unor oameni deosebiți.
Însă ceea ce aș vrea să vă povestesc ține mai mult de spațiul nostru. Nu îmi amintesc vreun alt an în care să fi văzut atâția basarabeni la un târg de carte din România. Chiar și la întoarcere, am împărțit același autocar cu Mihaela Perciun, Claudia Partole și Lucreția Bârlădeanu. În târg m-am întâlnit cu colegul meu Pavel Păduraru, care a lansat romanul „Moartea lui Igor Alexandrovici”, în prezența scriitorului Oleg Carp.Dumitru Crudu și-a lansat o carte de proză scurtă, „Moartea unei veverițe”, la Editura „Univers”, dar și volumul de versuri „Cinci poeme din Rotterdam”, la Editura „Charmides”. Cărți care vor fi lansate și la Cenaclul Republica pe data de 12 decembrie.

Alexandru Vakulovski a publicat cartea de poezie „Priveliști”, tot la Editura „Charmides”, o carte care, bineînțeles, îmi place enorm și care va fi și ea prezentată tinerilor la Cenaclul Republica.

Pe lângă cei deja amintiți, am văzut mulți alți autori de la noi, pe unii doar ulterior, în pozele publicate. Dar am trăit cu senzația că nici într-un alt an nu au fost atât de mulți scriitori basarabeni la Gaudeamus.

Pentru cultura noastră e de bine, că au ieșit multe cărți. Pentru istoria societății noastre e un semnal de alarmă. Pentru că literatura se înmulțește mult mai ușor în spațiile cu probleme. Dar, cel puțin, avem și rezultate pozitive. O mulțime de cărți, o mulțime de scriitori.

Mai rămâne să rezolvăm problema mulțimilor de cititori. Și sper că vom auzi des de lansări. Pentru că prezența la aceste evenimente sunt dovada că mulțimea cititorilor e vie și interesată.
 

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md