În Ucraina au început exercițiile militare internaționale Sea Breeze-2019

publicat în Externe pe 1 Iulie 2019, 18:45

Militari din 20 de țări vor îndeplini exerciţii militare standard ale NATO pe teren, pe apă, sub apă și în aer. Exercițiile vor avea loc în regiunile Odesa, Herson și Nikolaev, începând cu 1 iulie, transmite Korrespondent.net. În total, aproximativ 30 de nave, 30 de aeronave și mai mult de 900 de militari intenționează să participe la exerciții, dintre care 10 unități de gardă navală, elicoptere, 2 avioane frontaliere și aproximativ 200 de persoane din Serviciul Frontierei de Stat”, menționează aceeaşi sursă.  

Numeroase exerciții sunt planificate pe mare, însă esența lor nu este dezvăluită din cauza regimului de „joc liber", în cadrul căruia sarcini neaşteptate vor veni de la sediul multinațional al exercițiilor. Mai mult, exercițiile vor avea loc și pe râu, de exemplu militarii vor încerca să blocheze accesul la mare de pe Dunăre. Navele Gărzii Marine va trebui să asigure escorta vaselor de transport civil de-a lungul râului și trecerea lor liberă prin gura Dunării până la Marea Neagră. În acest caz, vor fi implicate doar forțele Serviciului Frontierei de Stat din Ucraina, în special Garda Marină.
Grupul multinațional care va organiza exercițiile pe nave va primi o sarcină pentru a întreprinde acțiuni de stabilizare într-o zonă de criză, în cadrul căreia vor efectua trageri din toate armele disponibile, transferul de mărfuri, cercetarea și salvarea pasagerilor la bord. Antrenamentele participanților din divizia de acțiuni speciale pe apă vor include sărituri cu parașuta și aterizări cu elicopterul pe nave.

Menționăm că, în 2018, soldați din cele 19 țări membre NATO au participat la Programul Parteneriatului pentru Pace al NATO în cadrul exercițiilor ucraineano-americane Sea Breeze. În total atunci au fost implicate 29 nave și un grup aerian de 25 de avioane și elicoptere.