Economie

În ultimii trei ani, R. Moldova a suportat pierderi de circa 1,45 mlrd. USD

Autorii studiului „Sectorul gazier al Republicii Moldova – consecinţele oportunităţilor neglijate” susţin că dependenţa energetică de Federaţia Rusă lasă în continuare teren liber pentru influenţarea cursului politic şi economic al Chişinăului. În loc să se concentreze pe diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz, autorităţile au irosit prea mult efort şi bani pentru dezvoltarea şi menţinerea unei plase de sute de kilometri de conducte, ceea ce este iraţional şi costisitor, spun experţii.

Dacă se menţine actualul mecanism de aprovizionare a Moldovei cu gaze, în condiţiile acordului cu „Gazprom”, preţul combustibilului va creşte semnificativ, dublându-se către 2015 – până la 678 USD pentru o mie de metri cubi.

Directorul Departamentului economic al IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga, subliniază că revizuirea trimestrială a preţului la gaze are consecinţe nefaste: „Economia naţională este deosebit de sensibilă la importul de gaze, în special, din cauza influenţei pe care o produc preţurile de import la acest combustibil asupra preţurilor interne în general. Modificarea preţului de import duce la modificarea tarifelor locale, astfel fiind afectat atât mediul de afaceri, cât şi consumatorii casnici”.

Creşterea cu un leu a preţului de import la gaze duce la majorarea tarifului mediu intern cu 1,22 lei, a calculat economistul Alexandru Fala. Totodată, creşteri ale tarifului mai mari de 7% duc la majorarea nivelului general al preţurilor, ceea ce cauzează încetinirea ritmului de creştere economică.

O soluţie pentru problema dependenţei sale energetice, spune expertul economic Ion Muntean, ar fi implicarea neîntârziată a RM în proiecte de alternativă fezabile, cum ar fi importul de gaze naturale din România sau Kazahstan. Muntean pledează şi pentru fortificarea rolului RM ca ţară importantă de tranzit a gazelor naturale şi energiei electrice: „Pe teritoriul nostru trec reţelele care asigură aprovizionarea statelor balcanice şi autorităţile ar putea utiliza această pârghie în negocierile cu „Gazprom”.

Studiul, realizat de Ion Muntean şi Alexandru Fala, arată că doar în ultimii trei ani, RM a suportat pierderi de circa 1,45 mlrd. USD din cauză că autorităţile au neglijat câteva proiecte importante – nu au fost iniţiate negocierile privind importul de gaze din România şi a fost blocată iniţiativa privind importul gazelor din Kazahstan.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *