Actualitate

În ultimile trei luni, peste 21 de familii au revenit definitiv la Orhei

Împreună cu recunoașterea oficială a statutului de "persoană care se întoarce în municipiu", beneficiarii au primit și primele alocații din primele de revenire în valoare totală de 10 mii de lei.

Evenimentul de astăzi este încă o dovadă a faptului că autoritățile locale din municipiul Orhei continuă toate proiectele, inclusiv sociale, lansate acum patru ani, a declarat viceprimarul de Orhei, Maria Cravcenco. „Avem în continuare capacitatea de a menține toate proiectele, inclusiv cele sociale, care au fost inițiate de Primăria municipiului Orhei. Sunt mândră că ați avut curajul și sunt sigură că nu regretati că ați decis să reveniți în țară și să depunem tot efortul pentru a face Orheiul mai frumos, mai bun, la nivelul așteptărilor tuturor locuitorilor”, a declarat ea.

Totodată, Maria Cravcenco a menționat că datorită proiectului inițiat acum un an de conducerea Primăriei, a fost posibilă reunirea a peste 100 de familii din municipiul Orhei. „Am reușit să reunim peste 100 de familii din municipiul Orhei și suntem siguri că vom avea capacitatea să oferim condiții ca mai mulți oameni să dorească să revină acasă”.

Amintim că inițiativa de stimulare a revenirii acasă a concetățenilor a fost lansată de Primăria Orhei cu ocazia marcării a 25 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova, la 27 august 2017.

Acesta prevede că celor care au decis să se întoarcă în cadrul acestui program și membrilor familiilor lor li se va acorda dreptul la o amnistie fiscală pentru impozitele și taxele locale pentru perioada anterioară, precum și pentru prestațiile fiscale pentru o anumită perioadă de la data returnării.

În special, în decurs de trei ani, întreprinderile individuale înființate de persoanele care au revenit, sau întreprinderile comerciale în care aceștia dețin cel puțin 75% din capital, vor fi complet scutite de taxele și impozitele locale.

De asemenea, se prevede acordarea persoanelor revenite acasă, a unei alocații speciale în numerar, în valoare de 500 euro (echivalentul a 10 mii lei).

În plus, concetățenii reveniți acasă, precum și membrii familiilor lor va avea dreptul la compensații pentru transport și servicii comunale: 100 de lei pe lună pentru compensarea utilizării transportului urban; 300 de lei pe familie pentru compensarea serviciilor comunale pentru următorul sezon de încălzire.
Participanților la program le este garantat, de asemenea, dreptul de a folosi magazinele sociale existente, farmaciile sociale, precum și serviciile municipale de asistență juridică, medicală și psihologică.

Menționăm că, grație Programului ”Moldova e casa mea”, peste 100 de familii au revenit acasa, care munceau în străinătate, departe de copii și rude. Majoritatea celor care au revenit în Orhei sunt din Federația Rusă, Italia, Israel.

Amintim că, în 2015, a fost lansat un amplu program de modernizare a infrastructurii orașului și implementarea unui șir de programe sociale care sunt în continua dezvoltare și aplicare.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *