Internațional

În vremuri incerte, e nevoie de abordarea fermă a OSCE privind securitatea

Pe parcursul a două zile, vom discuta priorităţile noastre comune de securitate.

Anul trecut, conducătorii ţărilor noastre au reafirmat viziunea unei comunităţi de securitate euro-atlantică şi euro-asiatică liberă, democratică, comună şi indivizibilă, bazată pe valori comune, angajamente asumate şi obiective comune. Această viziune este una ambiţioasă. Pentru a construi încrederea necesară să înfruntăm provocările comune, noi trebuie să discutăm deschis diferenţele dintre noi şi să abordăm în continuare, cu răbdare şi fermitate, ameninţările, mai vechi şi mai noi, la adresa statelor şi societăţilor noastre.

În 2011, deţinând preşedinţia OSCE, Lituania a ajutat statele participante să ia măsuri pragmatice şi semnificative pentru a reforma şi a consolida instituţiile şi practicile noastre în conformitate cu angajamentele OSCE. Săptămâna trecută, la Vilnius, am reluat, după o pauză de aproape şase ani, negocierile pentru pace privind Transnistria, anterior stagnate. Acest lucru arată dividendele pe care le pot aduce răbdarea, persistenţa şi diplomaţia preventivă consecventă. Am dublat eforturile noastre colective pentru a aborda ameninţările transnaţionale, precum crima organizată, terorismul, traficul de droguri, arme şi persoane, şi atacurile cibernetice. Intensificarea cooperării internaţionale este unica modalitate de a fi cu un pas înaintea celor care ameninţă securitatea şi integritatea societăţii noastre prin provocări din ce în ce mai sofisticate. Preţul neglijenţei este prea mare.

Pe parcursul Preşedinţiei noastre, am concentrat eforturi nu doar pentru a construi relaţii mai strânse între state, dar şi pentru a consolida încrederea între state şi cetăţenii lor. Am promovat libertatea de exprimare, recunoscând rolul fundamental pe care îl are mass-media în protejarea libertăţilor noastre şi asigurarea respectării valorilor democratice. Am acordat o atenţie deosebită siguranţei jurnaliştilor, şi am depus eforturi ca mass-media digitală să aibă posibilitatea de a se dezvolta liber, în spiritul pluralismului.
Am desfăşurat mai multe evenimente la nivel înalt care vizează combaterea intoleranţei, înrădăcinate cu încăpăţânare, faţă de minorităţi etnice şi grupuri religioase, şi care, din păcate, mai este prezentă pe multe dintre meleagurile noastre. Deseori, anume grupurile minoritare sunt primele care suferă pe timp de criză.
Mai puţin vizibil, dar probabil cu mai mult impact, a fost activitatea instituţiilor noastre speciale şi a celor 16 misiuni în teren, inclusiv Misiunea OSCE în Moldova. Cooperarea pe teren, la toate nivelurile, între misiunile noastre şi agenţii ale statului, organizaţii non-guvernamentale, mass-media şi cetăţeni activi, pune bazele instituţiilor democratice sigure, comunicării şi guvernării deschise, transparente, şi oferă o bază reală, cuprinzătoare pentru securitate în toate dimensiunile societăţilor noastre.
La Summitul din Astana, anul trecut, liderii noştri au recunoscut că securitatea regiunii noastre este indisolubil legată de cea a vecinilor noştri, inclusiv Afganistan şi alte state din Asia şi din sudul Mării Mediterane. Evenimentele dramatice în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, care îmi amintesc de lupta propriei mele ţări pentru independenţă şi democraţie cu două decenii în urmă, sunt o dovadă a aspiraţiilor oamenilor de a trăi liber.
Când am vizitat Tunisia la începutul acestui an, mi-am amintit de situaţia Lituaniei de acum douăzeci de ani, când aceasta făcea primii paşi pentru restabilirea independenţei, şi cât de mult trebuia să fie făcut. Îmi amintesc, de asemenea, cât de important a fost atunci să fim încurajaţi şi sprijiniţi de prieteni şi vecinii cu o democraţie mai matură, în special cei nordici – regiunea căreia Lituania îi aparţine acum. Deoarece parcursul nostru a luat ceva timp, trebuie să ne aşteptăm că tranziţia în sudul spaţiului mediteranean va fi un proces lung, care va necesita sprijinul partenerilor internaţionali pentru instituţii de stat şi societatea civilă deopotrivă. Continuăm să dezvoltăm şi să împărtăşim bunele practici printre şi între toate statele participante. Suntem pregătiţi să împărtăşim experienţa şi practicile noastre cu partenerii noştri, dar şi să învăţăm de la ei în proces. În acelaşi timp, eforturile OSCE de a consolida capacităţile instituţiilor de ocrotire a normelor de drept din statul-partener Afganistan şi de a dezvolta un sistem social rezistent la şocuri externe în Asia Centrală devin tot mai urgente în contextul viitoarelor reduceri militare.
Ţinând cont de provocările crizei financiare actuale şi de ritmul rapid al schimbărilor în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, acum nu este momentul să lăsăm lucrurile neterminate acasă sau dincolo de graniţele noastre. Trebuie să dăm dovadă de hotărâre şi să folosim puterea noastră colectivă ca să facem spaţiul nostru geografic o comunitate de securitate autentică.

Audronius Ažubalis, ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei şi preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa în 2011

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *