Astăzi 19 Februarie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 13:35
Abonamente

Editorial 19 Mai 2014, ora 07:39    Din editia print

Marime Font

Înainte de a ne uni, trebuie să ne despărțim

Să-i mulțumim rusului Rogozin că în aceste zile ne-a mai distrat, dând astfel culoare și suflet acestei mlaștini de tăceri și liniști care se numește R. Moldova. 

Deși avem sărbători cu concerte, marșuri ale unor formațiuni politice, declarații zgomotoase și scandaloase, dezbateri televizate, vizite ale demnitarilor străini ș.a., deși a fost eliminat regimul de vize, Moldova rămâne a fi un spațiu al stagnării și, pe unele segmente, al involuțiilor. Practic, toate sondajele confirmă acest fapt: în problemele-cheie moldovenii rămân acolo unde au fost până la declararea Independenței. Această stare cu totul anormală noi o denumim cu un eufemism decolorat: nostalgie. Nu ar fi nimic anormal și periculos dacă ar fi vorba doar de nostalgiile după salamul ieftin și pâinea de 16 copeici. E vorba însă de alte nostalgii – nostalgiile după fostul Sistem și „valorile” lui.
Apropo, de însuși sensul acestui cuvânt, care înseamnă un sentiment de tristețe, de melancolie provocat de dorința de a revedea un loc iubit, o persoană apropiată sau de a retrăi un episod din trecut. Ceea ce trăiesc însă moldovenii nu e o nostalgie obișnuită, adică o dorință (plină de regrete) pentru ceva greu de realizat. Moldovenii, cuprinși de nostalgie, nu sunt melancolici, ci visători activi, nostalgiile moldovenilor sunt un vis pentru care moldovenii luptă și care, în anumite condiții, se poate realiza, împlini.

Sondajele, ca să revenim la ele, ne spun că mai bine de jumătate din moldoveni sunt pentru existența unui singur partid și împotriva pluralismului politic acestea fiind esența fostului Sistem. Tot sondajele ne spun că majoritatea moldovenilor sunt împotriva NATO și aderării R. Moldova la această organizație, după un șef de stat „tătucă cu mâna tare”, egalitatea socială… Toate acestea sunt „valorile” vechiului Sistem. Politic acest Sistem a murit, Moldova nu mai este Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, „republică-soră” din măreața Uniune Sovietică care construia comunismul luminos; azi Moldova este R. Moldova, țară independentă care construiește capitalismul luminos. Firește, capitalismul nu este un rai, plin de grădini în floare și pajiști verzi pe care zburdă mieluți inocenți. În capitalismul nostru (sălbatic) există multă nedreptate, inegalitate, corupție, banditism, neomenie, fariseism, pentru a supraviețui și a te realiza trebuie să te bați. Moldovenii nostalgici însă nu se pot bate, ei nu vor să se bată, în loc să se bată pentru o condiție socială mai bună ei cad în nostalgii și visează întoarcerea la zilele „fericite de ieri”.


În mod firesc, nostalgiile nu sunt o boală, ele sunt sentimente firești, legate de amintirile noastre: toți suntem nostalgici după copilărie, „pragul casei părintești”, „nucul de la poartă”, „primul sărut” ș.a.m.d. În contextul în care discutăm, nostalgiile moldovenilor sunt de altă natură, acestea sunt nostalgii politice, foarte agresive, ele se manifestă nu pentru a schimba spre bine lumea, ci spre reîntoarcere la o lume care nu mai există și nu va mai exista vreodată. E adevărat, roata istoriei se mai întoarce înapoi, dar e puțin probabil ca R. Moldova să redevină țară socialistă. A încercat Voronin să facă din ea o „Cubă a Europei” și am văzut cu ce s-a terminat respectivul proiect – cu 7 aprilie 2009. În acest sens nostalgiile moldovenilor după URSS, alimentate sentimental și ideologic de ruși, nu au șansa de a deveni un vis realizat. Aici e marea dramă a conaționalilor noștri care visează învierea din morți a URSS – această minune nu se va întâmpla și ei își trăiesc viața într-o gravă iluzie, adică minciună.

Nostalgiile, iluziile (autoamăgirile) pot fi, pentru câtva timp, un sedativ, un drog, ele însă doar anesteziază, nu elimină durerea, nu tratează boala. Când efectele anesteziei trec, durerea revine. De 23 de ani, moldovenii se droghează cu iluziile reînvierii URSS. Trăiesc drogați și votează drogați. Și anul acesta, se pare, moldovenii – nu toți, dar o bună parte a lor! – vor vota aflându-se în lumea iluziilor provocate de respectivul drog. Aceasta înseamnă adâncirea mlaștinii, perpetuarea stagnării despre care vorbeam la început.

Din păcate, agenda lor rămâne nemodificată. Chiar și după evenimentele din Ucraina. Ce trebuie să se mai întâmple ca moldovenii să se despartă de drogul nostalgiilor?

Nimic nu se face fără un efort național, un efort al fiecăruia și al tuturor. Trebuie, în sfârșit, să realizăm: semnarea Acordului de asociere la UE va avea șanse de izbândă doar atunci când ne vom disocia de nostalgiile după URSS. Ca să vezi, teza lui Lenin e valabilă și azi: înainte de a ne uni, trebuie să ne despărțim!

Dacă nu ne despărțim de trecut, trenul viitorului nu se va opri în gara noastră… mică.

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:35

Accident grav pe strada Florilor din sectorul Râșcani al Capitalei. Un taxi s-a răsturnat. Nu se cunoaște dacă cineva este rănit s-au a avut de suferit, dar ambulanța a venit la fața locului. Poliția urmează să investigheze cazul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:21

Premieră pentru comuna Jora de Mijloc. În localitate a fost deschisă prima farmacie socială într-o localitate rurală. Asta după ce mai bine de cinci ani în urmă a fost închisă farmacia din comună, iar localnicii erau nevoiți să meargă în oraș pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:17

Industria Republicii Moldova a înregistrat o creștere semnificativă, pe parcursul anului trecut. Datele prezentate de Biroul Național de Statistică atestă, în 2018, o majorare a producției cu 3,7 la sută comparativ cu anul precedent. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 11:08

Partidul Democrat din Moldova este lider absolut în opțiunile electoratului, la toate categoriile. Cel puți așa arată datele sondajului realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:53

Indiferent de modul în care va arăta Guvernul după alegerile parlamentare din 24 februarie, anul 2019 va fi unjul bun pentru Republica Moldova. Premierul Pavel Filip susţine că viitorul executive va beneficia de bazele ecomice puse de actualul cabinet de Miniştri, dar şi de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:29

Prejudiciul anual cauzat Rusiei de sancțiuni și restricții comerciale este de 6,3 miliarde de dolari

Prejudiciul suferit de Rusia din cauza restricțiilor comerciale a fost anul trecut de 6,3 miliarde de dolari, potrivit site-ului Ministerului Dezvoltării Economice din Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:17

Statul a preluat pachetul de acțiuni al lui Platon din Moldindconbank și îl vinde unui investitor european

Statul a preluat pachetul de acțiuni al lui Platon din Moldindconbank și îl vinde unui investitor european

Agenția Proprietății Publice a cumpărat pachetul de acțiuni de aproape 64 la sută ale Moldindconbank, care a aparținut raiderului numărul unu din CSI, Veaceslav Platon. Valoarea tranzacţiei este de peste 760 de milioane de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:02

OPINIE /// Avertismentele date de ciclul comerţului global

OPINIE /// Avertismentele date de ciclul comerţului global

Ciclurile comerciale se modifică, la fel și economia globală. Însă acum, încetinirea bruscă a creșterii comerțului global din perioada crizei financiare din 2008-2009, ofensiva protecționismului și distrugerea lanțurilor de aprovizionare globale fac ca totul să fie mult mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:01

Un nou tip de doctrină de stânga se conturează: socialismul millennial

Un nou tip de doctrină de stânga se conturează: socialismul millennial

După prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, conflictul ideologic din secolul 20 părea să se fi încheiat: capitalismul câştigase, iar socialismul devenise echivalent al eşecului economic şi al opresiunii politice, scrie The Economist.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:31

Popularitatea PDM crește pentru că se concentrează nu doar pe problemele Chișinăului

Partidul Democrat din Moldova este singura formațiune care a înțeles că politica nu se face doar la Chișinău, că marea masă de alegători din Republica Moldova se află în spațiul rural. Din acest motiv, partidul a început toate proiectele dedicate omului din spațul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:30

Trump: Şefii militari din Venezuela au de ales între „amnistie” ori „să piardă totul”

Preşedintele SUA, Donald Trump, a lansat un apel luni şefilor militari din Venezuela să i se alăture opozantului şi preşedinte autoproclamat Juan Guaido şi să lase să intre ajutorul umanitar în ţara lor, în caz contrar riscând să „piardă totul”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:19

Producția în masă de avioane rusești MS-21 a fost amânată din cauza sancțiunilor SUA

Producția în masă de avioane rusești MS-21 a fost amânată din cauza sancțiunilor SUA

Lansarea producției în masă de avioane rusești de pasageri MS-21 a fost amânată până la sfârșitul anului 2020 din cauza sancțiunilor SUA, a anunțat șeful companiei de stat ruse ”Rostech”, Serghei Cemezov, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 19 Februarie 2019, ora: 09:09

Horoscopul dragostei 19 februarie 2019. Revine o veche iubire, fugi cât mai repede

Horoscop dragoste 19 februarie 2019. Revine în viaţa ta o veche iubire, dar ar fi bine să fugi cât mai repede şi să te ascunzi şi în gaură de şarpe, ca să nu îţi complici existenţa.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:06

Val de aer polar spre România. Meteorologii anunţă viscol şi ger (INFOGRAFIC ÎN TIMP REAL)

Săptămâna a început cu vreme de primăvară, dar se termină cu viscol. Peste câteva zile, trecem de la aproape 20 de grade, la temperaturi cu minus. Se intorc ninsorile încă de vineri. În weekend se instalează gerul. Atât în Bucureşti, cât...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 19 Februarie 2019, ora: 09:00 de Mihaela Culcinschi

ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: Riscă Dodon să-l urmeze pe Filat?

ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: Riscă Dodon să-l urmeze pe Filat? Din editia print

Șeful statului ar putea fi acuzat de tergiversarea eliberării din Afganistan a ostaticilor Lionel Buruiană și Mihail Crihan

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 07:56

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Femeia 19 Februarie 2019, ora: 04:33

Nu mănânci picant? Rău faci! Ardeiul iute este una dintre plantele cu cele mai multe beneficii de sănătate. Consumul lui previne boli cardiovasculare, ameliorează reumatismul, combate cancerul, stimulează pancreasul şi ajută la funcţionarea plămânilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 00:55

Guvernul României oferă 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bîc

Guvernul României oferă 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bîc

Guvernul României acordă municipalității Chișinău un grant de zece milioane de euro pentru curățarea râului Bâc. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Februarie 2019, ora: 00:40 de George Mârzencu

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS”

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS” Din editia print

Olga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 00:38

Un pedofil condamnat, vedetă la televiziunea lui Dodon

A devenit la modă, în ultimul timp, ca în presa opoziției de dreapta și de stânga să apară tot felul de personaje dubioase, care au o singură misiune – să arunce cu noroi în guvernare. De regulă, este vorba de indivizi cu un bogat trecut penal. Mai mult, se...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Februarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Februarie 2019, ora: 00:18

Cum și când a apărut limba română?

Cum și când a apărut limba română?

La propunerea redacției acestei reviste am acceptat să prezint, într-o manieră accesibilă unui public larg, istoria sau povestea cuvintelor românești. S-ar cuveni să încep cu formula inițială a oricărei istorioare sau povești.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:18

Rusia: mediul de afaceri se teme de consecințe dezastruoase, după arestarea investitorului Michael Calvey

"Electroșoc", "semnal foarte negativ" .... După recenta arestare a unor investitori occidentali, acuzați de fraudă, mediul de afaceri din Rusia se teme de consecințe dezastruoase în ceea ce privește finanțările externe, de care țara are nevoie cu disperare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:16

PDM, în topul partidelor care își pot îndeplini promisiunile

Partidul Democrat din Moldova se bucură de cea mai mare apreciere din partea cetățenilor țării. 39 la sută dintre participanții la un sondaj realizat de compania americană Lake Research Partners și cea locală IMAS au dat note de la 7 la 10 activității PDM. Ratingul democraților a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:15

Un oficial rus îl avertizează cu insolență pe Williamson – ”rusofobia dăunează sănătății”

Președintele Comitetului Internațional al Consiliului Federației Federației Ruse, Konstantin Kosacev, l-a avertizat pe secretarul britanic al apărării, Gavin Williamson, care a anunțat recent planurile de sporire a prezenței militare în Arctica, că ”rusofobia este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)