Cernobîl, serialul produs și difuzat de HBO, a înregistrat cea mai mare notă din istorie pe platforma de filme IMDB, depășind astfel și documentarul Planet Earth II (9.5) și celebrul serial Game of Thrones (9.4). Totuși, înainte de Cernobîl a fost dezastrul nuclear de la Kîștîm, despre care foarte puțină lume știe detalii, întrucât a fost ținut ascuns de autorități zeci de ani.
Cernobîl, serialul care înfățișează dezastrul nuclear ce a avut loc în luna aprilie a anului 1986, are, în prezent nota 9,7 pe IMDB, cu mențiunea că în prezent are mai puțin de 90.000 de voturi, spre deosebire de cele peste 1.5 milioane de voturi primite de GoT. Despre Cernobîl s-a vorbit, însă, mult de-a lungul anilor, însă înainte de producerea acestuia a avut loc un alt dezastru nuclear, în urma căruia peste 250.000 de oameni au fost afectați.
Mai puțin cunoscut decât Cernobîl, dezastrul nuclear de la Kîștîm a avut loc în Rusia, în secolul al XX-lea. Este a doua tragedie de acest fel a secolului trecut și a treia la nivelul istoriei omenirii, după episodul apocaliptic de la Cernobîl și cel din 2011 de la Fukushima Diichi.
Dezastrul nuclear de la Kîștîm a avut loc pe 29 septembrie 1957, în Uniunea Sovietică. Concret, potrivit Wikipedia, în după-amaiaza zilei de 29 septembrie, la ora locală 16:22, la 1.400 de kilometri distanță de Moscova, în centrala nucleară Maiak din orașul sovieitc Oziorsk, sistemul de răcire al unui rezervor, care conținea peste 70 de tone de deșeuri lichide, s-a defectat. Nimeni nu a observat. Temperatura a crescut, apa s-a evaporat și până la explozie nu a mai fost decât un pas. Baza de beton care cântărea 160 de tone a bubuit, dezlănțuind un nor radioactiv care conținea nitrat de amoniu și acetați.
Zece ore mai târziu de la momentul exploziei, norul radioactiv se deplasase la 350 de kilometri distanță de Oziorsk. Circa 1.000 de kilometri pătrați au fost contaminați cu Cesiu-137 și Stronțiu-90. Deși pericolul la care erau expuși oamenii erau uriaș, autoritățile comuniste nu au făcut decât să declanșeze o blocadă informațională. La mai bine de o lună distanță, însă, pe 6 octombrie 1957, aproximativ 15.000 de persoane din satele apropiate de zona centralei nucleare au fost evacuate, însă fără a fi informate cu privire la motivele pentru care se întâmplă asta.
De asemenea, autoritățile sovietice au adus nu mai puțin de 1.500 de etnici tătari pentru a curăța locul, ei fiind cunoscuți drept ”carnea de tun”. La scurt timp după ce s-au ocupat de ”treaba murdară”, aceștia au murit, în urma expunerii la radiații. În același timp, însă, mulți dintre oamenii rămași în zonă credeau că o boală rară face ravagii printre ei, întrucât unor victimele le cădea pielea de pe față, mâini și alte părți expuse ale corpului.
Și oamenii aduși să curețe locul s-au confruntat, evident, cu probleme de sănătate, mulți murind la scurt timp. A rămas, însă, în urmă, mărturisirea unei supraviețuitoare. Glașa Ismagilova avea atunci 11 ani și a povestit, în cadrul unei investigații publicate în Philadelphia Inquirer, în urmă cu câțiva ani, momentele dramatice prin care a trecut: ”Mâinile ne sângerau. Toată lumea voma. Voma mea era foarte verde. Un doctor m-a controlat și mi-a spus că am mâncat prea multă mazăre și m-a trimis înapoi la muncă”.
Obligați de părinți să ajute la curățarea zonei contaminate, copii, alături de părinții lor, au scos din sol cartofi și morcovi contaminați, pe care i-au aruncat în puțuri săpate adânc. Au îngropat și hoituri de bovine, au cărat țigle, uși de lemn și moloz și au curățat cu cârpe funinginea radioactivă depusă pe zidăria caselor, cărămidă cu cărămidă. Și cei mai mulți dintre ei nu mai sunt astăzi în viață.
Ba mai mult, potrivit ABC.es, dezastrul de la Kâștâm, care a avut loc cu zeci de ani înainte de Cernobîl, iar radiațiile erau de 500 de ori mai puternice decât bomba atomică de la Hiroshima. Unele date arată că 200 de oameni au murit imediat după dezastrul nuclear, alte rapoarte, ce datează din 1982, au arătat că 8015 persoane au murit pe parcursul celor 32 de ani după accident. Pentru a reduce contaminarea după accident, solul contaminat a fost excavat și depus în așa numite „cimitire de pământ”. Toate acestea au avut loc, însă, în mare secret, pentru că acest dezastru nuclear a fost ținut ascuns timp de 20 de ani.
Abia în 1976, tragedia avea să iasă la lumină, prin efortul depus de dizidentul rus Jores Medvedev. Și tocmai în epoca post-Perestroika, în 1998, un tribunal din Ozersk a stabilit că autoritățile sovietice sacrificaseră viețile copiilor de tătari în operațiunea de lichidare a urmărilor accidentului nuclear. Au urmat ani și ani de procese în instanțele din Rusia, cele mai multe fără sorți de izbândă.
Acum, însă, zeci de ani distanță, sătenii din Tatarskaya Karabolka încă încearcă să își facă dreptate și cer recunoașterea oficială a dramei care a ruinat destinele atâtor familii de tătari. Satul este un focar de cancer și anormalități genetice.
De asemenea, deși aproape 250.000 de persoane au avut de suferit din cauza radiațiilor, acum, la Mayak se află una dintre principalele centrale nucleare din Rusia.
|
Opozantul rus, închis imediat după ce s-a întors în țară, a contraatacat marți prin publicarea unei vaste anchete anticorupție ce îl vizează pe președintele Vladimir Putin și „palatul” imens pe care și l-ar fi construit pe malul Mării Negre.
( ) Citeşte tot articolulRusia i-a reţinut, joi, pe doi aliaţi ai criticului Kremlinului Alexei Navalnîi, şi a avertizat că îi va inculpa şi pe alţii, în urma apelurilor făcute online pentru participarea la proteste neautorizate pentru a cere eliberarea politicianului, transmite news.ro.
( ) Citeşte tot articolulMeteorologii anunță pentru astăzi temperaturi de +4..+7 grade în nordul țării, +5..+8 grade în centru, iar în sudul țării sunt așteptate până la +9 grade Celsius. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab din sud. Presiunea atmosferică va fi normală....
( ) Citeşte tot articolulÎn perioada sărbătorilor de iarnă cu toții punem câteva kilograme în plus. Perioada grea începe după finalul vacanței, când ne apucăm de slăbit.
( ) Citeşte tot articolul`Valeriu Pașa, toxici sunt mercenarii, erijați în analiști politici, care strică aerul în platouri cu declarațiile absolut iresponsabile și care trec orice linie roșie. Cunosc foarte bine că fac acest lucru pentru bani grei. Tradițiile lui Plahotniuc nu au dispărut....
( ) Citeşte tot articolulFostul senator și vicepreședinte Joe Biden a depus jurământul. El devine astfel cel de-al al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Însă acesta se va afla la conducerea unei națiuni profund divizate care se străduiește să-și păstreze statutul de superputere.
( ) Citeşte tot articolulPotrivit ofițerei de presă a IP Fălești, Eugenia Moldoceanov, bărbatul în vârstă de 54 de ani, locuitor al satului Răuțel, efectuînd lucrări autorizate de defrișare a pădurii, a fost lovit de un arbore în regiunea capului, transmite unimedia.ro.
( ) Citeşte tot articolul1077 - Henric al IV-lea, împărat al Sfântului Imperiu Roman, se prezintă ca penitent la Canossa (localitate din Italia de nord), pentru a obţine iertarea Papei; după o aşteptare de 3 zile, este primit de către Papă care îi ridică excomunicarea.
( ) Citeşte tot articolulCu fiecare zi ce trece de la inaugurarea M. Sandu, eu inteleg ca ea nu va face nimic pentru tara si pentru oameni. Niste italniri sterile cu sefi de stat, cu ambasadori, cu demnitari europeni, etc. Nimic concret. Nimic ce m-ar convinge ca votul meu nu a fost inzadar…
( ) Citeşte tot articolulSfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul este pomenit în calendarul creştin ortodox la 21 ianuarie. Născut la Constantinopol, într-o familie aristocratică, a deţinut slujba de secretar imperial în vremea împăratului Heraclie (610-641).
( ) Citeşte tot articolulBerbec Datorită stresului acumulat este posibil să nu dai în această perioadă un randament incredibil. Important este să nu lași stresul să te acapareze și să te bucuri pe cât poți și de micile evenimente plăcute.
( ) Citeşte tot articolulO tânără de 19 ani a murit, iar alte două persoane au fost grav rănite într-un accident rutier produs în după-amiaza acestei zile, 20 ianuarie, în apropiere de localitatea Copăceni, raionul Sângerei, transmite hotnews.md.
( ) Citeşte tot articolulNoile studii publicate marți oferă dovezi liniștitoare că persoanele care s-au vaccinat anti-Covid-19 sunt protejate împotriva noilor variante ale virusului, transmite CNN.
( ) Citeşte tot articolulCristiano Ronaldo a marcat primul gol, în minutul 64, iar Morata a stabilit scorul final, în minutul 90+6, scrie news.ro.
( ) Citeşte tot articolulS-au lipit cateva kilograme in plus de tine de sarbatori? Nu te impacienta; poti scapa de ele in doar doua saptamani, cu doar putina perseverenta si multa atentie.
( ) Citeşte tot articolul