Actualitate

Înaintea turului II, situaţia arată a acalmie înaintea furtunii, analist politic. ALEGERI 2015

Potrivit analistului, avem o coaliţie parlamentară minoritară fără un angajament ferm pentru realizarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, care se eschivează să facă lumină în cazul „jafului secolului”, cu relaţiile, practic, îngheţate cu instituţiile financiare internaţionale, transmite IPN.

„Punctul periculos în care a ajuns astăzi societatea îi are ca responsabili pe cei care în 2009 promiteau schimbarea până la capăt şi care astăzi suferă nu numai de o intratabilă amnezie politică în acest sens, dar care prin revenirea pe un cerc vicios confirmă în fapt incapacitatea actualei clase politice de a opera schimbările în bine, aşteptate de oamenii simpli”, susţine analistul politic.

Referindu-se la voturile cetăţenilor acordate din nou partidelor de la putere, şi anume Partidului Liberal Democrat şi Partidului Democrat, Gheorghe Cojocaru a menţionat că cele două formaţiuni au acumulat acele scoruri, pentru că oamenii înclină să voteze cu puterea şi pentru că nu au văzut o alternativă reală pe scena politică către care să-şi îndrepte speranţele.

Cât ţine de scorurile înregistrate la Orhei, de exemplu, analistul a declarat că în Orhei, care rămâne totuşi un centru orăşenesc cu puternice tradiţii naţionale, avem a face, „cu o anomalie a acestei campanii electorale”. „Avem a face, mai curând, cu un vot masiv de protest, conştient sau poate mai puţin conştientizat şi raţional împotriva delapidării miliardului de euro, când oamenii, unii în semn de neîncredere totală faţă de cei care iau deciziile politice, alţii dintr-un stare de lehamite, alţii dintr-o inerţie colectivă sau, pur şi simplu, dintr-o pornire de amuzament etc., şi-au dat votul tocmai celui bănuit a fi complice la acest jaf, pentru a avea parte şi ulterior de un spectacol continuu”, a precizat analistul.

Gheorghe Cojocaru a mai spus că în ceea ce ţine de situaţia din Chişinău, în primul tur al scrutinului s-a dat şi se va da şi duminica viitoare, în ziua de 28 iunie, o bătălie hotărâtoare care va decide şi soarta acestor alegeri. „Din două, una: capitala se poate revopsi în roşu sau va putea păstra şansa unei capitale pro-europene. După cum alegerea lui Dorin Chirtoacă în fruntea primăriei capitalei în 2007 anticipa schimbarea de putere din 2009, aşa şi o eventuală instalare a oponenţilor cursului pro-european la primăria municipiului ar putea prefigura o întoarcere a acelor de ceasornic în direcţia opusă. Un eşec, nedorit, al actualului primar Dorin Chirtoacă va consemna nu numai un eventual eşec al liberalilor, dar şi al întregii partide democratice de astăzi şi, mai grav decât atât, va da sentinţă de condamnare întregului proiect pro-european din ultimii ani”, a conchis Cojocaru.

La 28 iunie, în turul doi de scrutin, alegătorii din Chişinău vor alege la funcţia de primar general între liberalul Dorin Chirtoacă şi socialista Zinaida Greceanîi.

Sursa: IPN
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *