Actualitate

Încă 123 de copii fericiţi…

Grădiniţa, care va găzdui 123 de copii, este una dintre cele 65 de instituţii preşcolare din republică ce au fost renovate integral în cadrul acestui proiect. La eveniment au fost prezenţi preşedintele Grupului Băncii Mondiale, Robert B. Zoellick, aflat în vizită în RM, prim-ministrul Vlad Filat, ministrul Educaţiei, Leonid Bujor, primarul de Cucuruzeni, Grigore Negruţă, mai mulţi săteni.

Primarul Grigore Negruţă le-a mulţumit tuturor pentru sărbătoarea adusă în casa fiecărui părinte din Cucuruzeni. „După mai bine de 19 ani se redeschide grădiniţa de copii. Inaugurarea ei va avea un impact pozitiv: copiii vor fi instruiţi, vor primi o educaţie, iar părinţii vor putea să meargă liniştiţi la muncă”, a menţionat primarul. El a fost susţinut de Viorica Munteanu, viitoare mămică din Cucuruzeni, care a spus că pentru săteni deschiderea grădiniţei este o mare bucurie, pentru că până acum mulţi copii erau nevoiţi să plece în alte localităţi pentru a frecventa grădiniţa.
Potrivit vicepreşedintelui raionului Orhei, Sergiu Muravschi, renovarea grădiniţei – care nu a mai funcţionat de la inundaţiile din 1991 – a fost posibilă doar datorită conlucrării eficiente a Guvernului RM şi a Băncii Mondiale. Oficialul a menţionat că în raionul Orhei, prin intermediul Fondului de Investiţii Sociale, au fost realizate 45 de sub-proiecte, prin care au fost renovate 45 de obiecte de menire socială, iar alte 15 proiecte sunt în proces de implementare. La rândul său, premierul Vlad Filat a spus că, acum, prioritatea numărul unu este asigurarea condiţiilor pentru ca aceşti copii să crească sănătoşi şi să aibă parte de carte. „Proiectele finanţate de Banca Mondială au fost îndreptate către necesităţile cele mai importante ale oamenilor: procesul educaţional, de sănătate şi protecţie socială. În continuare vom dinamiza aceste proiecte pentru ca în toate localităţile din republică să avem grădiniţe şi şcoli moderne care oferă condiţii adecvate copiilor noştri”, a conchis premierul.

Preşedintele Băncii Mondiale a declarat că acest proiect face parte din „unul mare” implementat în Moldova. „Oferim comunităţii posibilitatea să decidă ea însăşi ce este mai important pentru ei. Avem peste 700 de proiecte de acest gen în RM, care au adus beneficii unui milion de moldoveni. Din ele, 160 de proiecte au fost implementate în renovarea grădiniţelor”, a spus Robert B. Zoellick. Până acum, prin intermediul acestor proiecte au fost renovate 65 de grădiniţe; au fost create 36 de centre comunitare, 500 de instituţii au fost dotate cu mobilier, materiale didactice, cărţi, jucării. 983 de oameni din 65 de localităţi au căpătat noi locuri de muncă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *