Moldova

Încă trei morţi îşi aşteaptă dreptatea

Cadavrul lui Ion Ţâbuleac, în vârstă de 22 de ani, din satul Bolohani, r-l Orhei, a fost găsit la Chişinău în noaptea protestelor de 7 spre 8 aprilie. Ion revenea de la muncă din Rusia. Şi-a telefonat părinţii şi le-a spus că va zăbovi câteva ore în capitală, iar până seara va ajunge acasă. A doua zi, însă, părinţii au fost anunţaţi că băiatul lor a fost găsit mort în curtea Spitalului de Urgenţă din capitală. Potrivit părinţilor, la morgă nu li s-a permis să vadă corpul neînsufleţit al fiului decât îmbrăcat. Ion avea răni grave la cap, în afară de asta, mai multe coaste şi un picior erau frânte. Medicii le-au spus că feciorul lor s-a electrocutat. Ulterior, după înmormântare, Procuratura a lansat o altă versiune – tânărul ar fi murit după ce a căzut de pe un stâlp de înaltă tensiune, în zona Gării de Nord, decedând în urma impactului cu solul. Ex-procurorul general Valeriu Gurbulea spunea că există două persoane care au fost martori la tragedie. Familia băiatului nu a crezut în versiunea oamenilor legii. „Nu trebuia să vină tocmai în Moldova ca să găsească un stâlp, putea s-o facă şi pe drum sau în or. Tula, acolo unde lucra de mai mulţi ani”, a fost replica lui Semion Ţâbuleac, tatăl băiatului.

Eugen Ţap, de 26 de ani, era din Soroca şi absolvise Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport. Potrivit poliţiei, cadavrul lui a fost găsit, la o săptămână de la proteste, pe 15 aprilie, într-o clădire de pe strada Albişoara. Conform versiunii poliţiei, tânărul s-ar fi spânzurat cu şireturile de la încălţăminte şi, deoarece trupul intrase deja în stadiu de putrefacţie, sicriul lui a fost închis ermetic. Nici astăzi părinţii nu pot să se împace cu gândul că fiul lor a decedat strangulându-se cu un şiret. „Un şiret nu putea ţine o săptămână un băiat de 80 de kg. Dacă se spânzura, putea lăsa vreun bileţel pe care scria cauza sinuciderii. Poliţia nu ne-a putut prezenta nicio dovadă, nicio fotografie de la locul unde l-au găsit, deşi trebuia să facă acest lucru. Vrem să aflăm adevărul”, a declarat presei tatăl tânărului, Andrei Ţap. Familia Ţap crede că feciorul lor a murit în urma loviturilor aplicare de poliţişti şi a cerut o expertiză internaţională, cu exhumarea cadavrului, ca şi în cazul lui Valeriu Boboc. În vara anului trecut, ex-procurorul general Gurbulea declara că Eugen Ţap a murit „cu mult înaintea evenimentelor din 7 aprilie”, pe când tatăl băiatului spune că feciorul lui a participat la protestele din acea zi.

Maxim Canişev, de 20 de ani, din s. Hristoforovca, r-l Ungheni, era student la Universitatea Tehnică. A fost găsit, la 19 aprilie 2009, lângă lacul Ghidighici. Medicii legişti au constatat că decesul a survenit pe 8 aprilie şi că băiatul avea „coloana vertebrală traumatizată, unde era o pată mare de sânge”. A fost înmormântat abia la 9 mai 2009. Potrivit Procuraturii, Canişev a dispărut de acasă încă pe data de 22 martie şi a lăsat un bileţel din care se poate deduce că el avea intenţia să se sinucidă. Prin urmare, forţele de ordine susţin că el s-ar fi aruncat în lac. Fratele lui Maxim, Veaceslav Canişev, respinge versiunea poliţiei. „Nu prea era el implicat în politică. Credem că fie a fost omorât de către nişte necunoscuţi, fie că mergea pe undeva pe alături la protestele din 7 aprilie, unde a fost bătut de poliţie, după care aruncat în lacul Ghidighici”, a declarat acesta presei.

Punând cap la cap argumentele contradictorii şi care, practic, se exclud unele pe altele, considerăm că există tot temeiul pentru a redeschide şi dosarele celor trei morţi „suspecţi”. Ca să se facă dreptate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *