Politică

Incepe dialogul privind liberalizarea regimului de vize

Avand mandatul tuturor celor 27 de state-membre ale Uniunii Europene, o delegatie a Comisiei Europene (CoE) vine, astazi, la Chisinau, pentru a demara dialogul cu guvernul de la Chisinau privind liberalizarea regimului de vize. Misiunea, prima de acest fel, se va afla in capitala in perioada 1-3 martie 2010.

Anterior, in cadrul unei conferinte de presa, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Iurie Leanca, declarase ca liberalizarea regimului de vize dintre R. Moldova si UE este un obiectiv major pentru guvernul moldovean. „Faptul ca delegatia care vine are mandatul tuturor tarilor membre ale UE vorbeste despre deschiderea si seriozitatea cu care europenii abordeaza aceasta problema. Este o vizita extrem de importanta, fiindca, desi neoficial, marcheaza totusi deja inceputul dialogului pe acest subiect extrem de insemnat pentru R. Moldova si pentru perspectivele cetatenilor tarii”, afirmase Leanca.

Delegatia de evaluare reprezinta angajati, functionari ai CoE, care vor analiza nivelul nostru de pregatire, deficientele si perspectivele pentru a finaliza acest dialog intr-o anumita perioada. Vizita va aborda problemele incepand cu administrarea frontierei si terminand cu pasapoartele biometrice. Dupa cele trei zile de aflare in R. Moldova, membrii delegatiei europene vor prezenta, la Bruxelles, un raport unde se vor face anumite constatari si recomandari. Oficialii moldoveni sustin ca obiectivul unui asemenea acord consta, inainte de toate, in eliminarea „cortinei de fier” invizibila, dar foarte eficienta, care exista la frontiera de vest a republicii. Mentionam ca in tari precum Macedonia, Muntenegru si Serbia acordul fara de vize pentru cetatenii lor a intrat in vigoare la finele anului trecut.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *