Astăzi 18 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 19:33
Abonamente

Film 2 Decembrie 2016, ora 10:47

Începe Festivalul Filmului dedicat Drepturilor Omului

Marime Font

În perioada 2-8 decembrie, la Cinematograful Odeon, se desfăşoară Festivalul Filmului dedicat Drepturilor Omului. Evenimentul este organizat de Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM). 

La solicitarea IPN, organizatorii au comunicat că vor fi prezentate peste 50 de filme documentare şi artistice de scurt şi lung metraj. Festivalul a ajuns la a cincea ediţie, iar n acest an are sloganul: „Cunoaşteţi drepturile prin film”.

Sunt şapte zile de festival şi şapte domenii ale drepturilor omului care vor fi abordate: dreptul la libertatea de exprimare, drepturile persoanelor cu dizabilităţi, drepturile persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA, malpraxis-ul medical şi încălcarea drepturilor pacienţilor, drepturile omului în societăţile în tranziţie, violenţa domestică, diversitate şi nediscriminare. Proiecţiile sunt însoţite de paneluri de discuţii, oferind astfel publicului o platformă de comunicare cu specialişti şi experţi în domeniul drepturilor omului, avocaţi şi funcţionari publici, reprezentanţi ai Guvernului şi ai societăţii civile.La festival sunt aşteptaţi peste 1500 de elevi din 57 de şcoli. Proiecţiile destinate elevilor vor avea loc în prima parte a zilei, în cadrul secţiunii: ,,Educaţie prin film”.

În cadrul festivalului se desfăşoară şi Şcoala de Film Mobil pentru persoanele cu dizabilităţi. Astfel, nouă persoane cu necesităţi speciale vor învăţa să creeze filme la tematica drepturilor omului şi să propună o soluţie pentru problemele reflectate în filmele realizate de ei. În acest scop, IDOM va pune la dispoziţia participanţilor câte un telefon mobil. Toate lucrările produse în cadrul şcolii de Film Mobil vor fi proiectate pe 8 decembrie, în ultima zi a festivalului. Cel mai bun film va fi premiat.

Deschiderea festivalului are loc astăzi, la ora 17.00. La ora 18.30 va fi prezentat filmul „Drepturi şi nedreptăţi”, un documentar jurnalistic realizat de Radio Europa Liberă. Apoi vor urma discuţii la tema: „Dreptul la libertatea de exprimare”. La 19.30 va începe filmul „TPB AFK: the pirate bay away from keyboard”, un documentar al regizorului Simon Klose, co-producţie a Suediei, Danemarcei, Norvegiei, Marii Britanii, Germaniei şi Olandei. Întregul program al festivalului poate fi găsit pe pagina electronică a IDOM, dar şi pe pagina de facebook a evenimentului.

Intrarea este liberă.

sursa: ipn.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md