Film

Începe Festivalul Filmului dedicat Drepturilor Omului

La solicitarea IPN, organizatorii au comunicat că vor fi prezentate peste 50 de filme documentare şi artistice de scurt şi lung metraj. Festivalul a ajuns la a cincea ediţie, iar n acest an are sloganul: „Cunoaşteţi drepturile prin film”.

Sunt şapte zile de festival şi şapte domenii ale drepturilor omului care vor fi abordate: dreptul la libertatea de exprimare, drepturile persoanelor cu dizabilităţi, drepturile persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA, malpraxis-ul medical şi încălcarea drepturilor pacienţilor, drepturile omului în societăţile în tranziţie, violenţa domestică, diversitate şi nediscriminare. Proiecţiile sunt însoţite de paneluri de discuţii, oferind astfel publicului o platformă de comunicare cu specialişti şi experţi în domeniul drepturilor omului, avocaţi şi funcţionari publici, reprezentanţi ai Guvernului şi ai societăţii civile.

La festival sunt aşteptaţi peste 1500 de elevi din 57 de şcoli. Proiecţiile destinate elevilor vor avea loc în prima parte a zilei, în cadrul secţiunii: ,,Educaţie prin film”.

În cadrul festivalului se desfăşoară şi Şcoala de Film Mobil pentru persoanele cu dizabilităţi. Astfel, nouă persoane cu necesităţi speciale vor învăţa să creeze filme la tematica drepturilor omului şi să propună o soluţie pentru problemele reflectate în filmele realizate de ei. În acest scop, IDOM va pune la dispoziţia participanţilor câte un telefon mobil. Toate lucrările produse în cadrul şcolii de Film Mobil vor fi proiectate pe 8 decembrie, în ultima zi a festivalului. Cel mai bun film va fi premiat.

Deschiderea festivalului are loc astăzi, la ora 17.00. La ora 18.30 va fi prezentat filmul „Drepturi şi nedreptăţi”, un documentar jurnalistic realizat de Radio Europa Liberă. Apoi vor urma discuţii la tema: „Dreptul la libertatea de exprimare”. La 19.30 va începe filmul „TPB AFK: the pirate bay away from keyboard”, un documentar al regizorului Simon Klose, co-producţie a Suediei, Danemarcei, Norvegiei, Marii Britanii, Germaniei şi Olandei. Întregul program al festivalului poate fi găsit pe pagina electronică a IDOM, dar şi pe pagina de facebook a evenimentului.

Intrarea este liberă.

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *