Astăzi 26 Mai 2019, Duminică - Ultima actualizare la 1 Ianuarie 1970
Abonamente

Afaceri 2 Aprilie 2012, ora 11:31    Din editia print

Începe lupta cu panourile publicitare

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

Pentru a spori securitatea rutieră, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor aplică de câteva luni o directivă europeană privind reamplasarea panourilor publicitare. 

La Chişinău însă acest proces încă nu a demarat. Deşi sunt de acord că în acest domeniu trebuie făcută ordine, agenţiile de publicitate susţin că Legea drumurilor, care stabileşte noi reguli a publicităţii exterioare, este pe alocuri ambiguă şi nu poate fi aplicată în capitală.

În ultimii ani, panourile de publicitate sau billboardurile, cum le numesc englezii, au ajuns să facă parte din peisajul drumurilor naţionale. S-au înmulţit atât de mult, încât au început să concureze cu semnele de circulaţie din punct de vedere al numărului. Dacă în toată R. Moldova erau vreo trei mii de panouri publicitare, atunci în oraşul Chişinău acest număr e dublu, încât orice vizitator al capitalei are impresia că vede publicitate la fiecare pas.


În acest context, în iulie 2011, Parlamentul a adoptat modificări la Legea drumurilor, care stabileşte exact distanţele de amplasare a panourilor faţă de partea carosabilă, semafor, pod, trecere de pietoni etc. cu scopul de a reduce numărul lor. Toate agenţiile de publicitate au fost obligate să-şi transfere afişele în afara carosabilului, pentru a nu obstrucţiona traficul. De câteva luni, legea este aplicată de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor (MTID) pe toate arterele naţionale, unde panourile sunt îndepărtate conform noilor reguli. Însă când e vorba de Chişinău, lucrurile abia încep să se mişte din loc, deşi agenţiile de publicitate sunt nedumerite cum se vor aplica noile reguli într-un oraş aglomerat.

Panourile de publicitate - o afacere care moare?

Andrei Silosiev şi-a deschis o mică firmă de publicitate în capitală acum trei ani, în plină criză economică ce bântuia în Europa. A reuşit să câştige încrederea unor clienţi mari şi să asigure angajaţii cu muncă în fiecare lună. Însă noile reguli din Legea drumurilor îi ameninţă afacerea. „Compania are pierderi. Vara trecută, Ministerul Transporturilor ne-a indicat concret unde să instalăm panourile publicitare, iar acum ne trimite scrisoare şi ne spune că nu sunt instalate la locul potrivit. Dacă ne scot panourile, eu rămân fără lucru. M-am gândit deja să-mi schimb domeniul de activitate”, ne spune Andrei Silosiev. El a precizat că MTID a avertizat proprietarii să scoată panourile respective până la sfârşitul anului trecut, iar apoi a recurs la demontarea forţată a instalaţiilor publicitare amplasate ilegal pe arterele rutiere ce duc spre Chişinău.


Foto: Ramin Mazur

Ar fi corect ca Legea drumurilor să se aplice şi la Chişinău

În capitală sunt cinci mii de panouri publicitare - verticale, orizontale, tridimensionale, de tip light box - amplasate pe faţade şi pe acoperişuri. Victoria Bardă, managerul unei agenţii care gestionează 217 panouri, a declarat că s-a conformat noii legislaţii. „Nu mai avem panouri pe drumuri. Pe cele pe care le-am avut, le-am mutat deja în alte locuri. Am respectat normele. Nu am avut atât de multe panouri, ca să spunem că am fost afectaţi. Ar fi corect ca la Chişinău, ca în orice altă localitate, să fie aplicată Legea drumurilor. Mi se pare că astfel va fi mai multă ordine”. Totodată, ea a explicat că multe panouri publicitare de lângă carosabil nu aparţin agenţiilor, ci chiar producătorilor care îşi promovează produsele.

Legea nu face diferenţă între stradă şi drum

Alexandru Kaim, directorul comercial al unei agenţii care activează de 15 ani pe piaţa publicităţii, susţine că Legea drumurilor nu spune clar ce înseamnă drum şi ce înseamnă stradă. „Noi nu putem să aplicăm legea pe străzile din Chişinău, pentru că altfel toată publicitatea din oraş ar dispărea. O stradă într-o localitate e altceva decât o magistrală în afara oraşului. Dacă dispare publicitatea din oraş, bugetul local va rămâne fără o sursă importantă de venit”, susţine acesta. Alexadru Kaim crede că panourile de publicitate au împânzit mun. Chişinău din cauza autorităţilor municipale. „Nimeni în oraş nu instalează panouri de capul lui. Sunt persoane responsabile de chestia asta. Şi dacă se dă autorizaţie pentru un loc unde sunt deja amplasate trei-patru panouri, înseamnă că ceva se încalcă”, a spus el.

 
Boris Gherasim, viceministrul Transporturilor

Afişarea publicităţii este categoric interzisă la intersecţii şi în dreptul semnelor rutiere. Am demontat multe dispozitive pe traseele Chişinău - Hânceşti şi Chişinău - Peresecina. În total, în ţară, au fost demontate 300 de panouri. Lucrările decurg încet, dar, pas cu pas, prin metoda de convingere, ajungem la un numitor comun cu agenţii economici. Instalarea panourilor de publicitate nu este însă interzisă. Eu semnez săptămânal noi propuneri de amplasare a publicităţii în conformitate cu legislaţia.

Nistor Grozavu, viceprimarul mun. ChişinăuPrimăria nu mai eliberează autorizaţii de plasare a publicităţii. Vom demonta iniţial panourile publicitare pe traseele de importanţă naţională din Chişinău: artera Aeroport - Centru, Calea Orheiului, Calea Ieşilor, iar apoi se va trece şi la celelalte străzi. După expirarea autorizaţiilor, vom începe să demontăm treptat panourile care încalcă prevederile legii.

Radu Blaj, arhitect-şef interimar al mun. Chişinău

Proprietarii instalaţiilor de publicitate pe traseul Aeroport - Porţile Oraşului trebuie să le demonteze până la Paşti. În caz contrar, după expirarea termenului, serviciile municipale le vor scoate în mod forţat. Legea drumurilor adoptată de Parlament anul trecut nu este perfectă. Dacă ar fi aplicată la Chişinău, atunci constatăm că toate panourile au fost instalate ilegal. A fost creat un grup de lucru care a stabilit că panourile publicitare nu vor fi demontate în masă, ci treptat, după elaborarea unor studii de fezabilitate, odată cu reconstrucţia drumurilor.

Opinia experţilor


Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a MonumentelorÎn Franţa, pe autostrăzi sunt panouri de publicitate şi mari, şi mici. Însă reclama comercială este reglementată în dimensiuni, deoarece semnele de circulaţie sunt cele care trebuie să iasă în evidenţă. În alte centre istorice, bunăoară în Belgia sau în Franţa, oraşele au regulamente care stabilesc dimensiunile instalaţiilor de publicitate pe faţade.

Ina Borozan, arhitect 

În orice societate rolul publicităţii este de informare. Metodele folosite (trezirea dorinţelor prin manipulare psihologică, de exemplu) rămân pe seama producătorilor. Alegerea este a consumatorilor. Administraţiei publice îi revine rolul de a menţine echilibrul în cantitatea pe pânză publicitară pentru a asigura confortul psihologic şi fizic în spaţiul urban. Chişinăul îşi poate stabili limitele saturaţiei de publicitate, spaţiul destinat publicităţii, tipul şi, în unele cazuri, mesajele transmise. În prezent, nu există etica şi respectul faţă de spaţiul public sau edificii, panourile publicitare invadându-le până la suprasaturaţie. Se pare că industria publicitară este cea care dictează şi îşi satisface nevoile în spaţiu public. În toată această tranzacţie, omul, cel pentru care este destinat oraşul a fost exclus, mai bine spus i-au fost amputate confortul, oferindu-i-se pânze infinite de publicitate. Acum doar privim, şi nu mai vedem. 

Ce spune legea

Cerinţele privind amplasarea obiectivelor de publicitate exterioară (art. V din legea nr.85 pentru modificarea şi completarea Legii drumurilor nr. 509-XIII din 22 iunie 1995)

Se interzice amplasarea obiectivelor de publicitate exterioară la o distanţă mai mică de 6 m de la marginea părţii carosabile; în afara localităţilor, la o distanţă mai mică de 150 m de la indicatoarele rutiere şi de până la 300 m de la alte obiective de publicitate; pe sectoarele de drum cu risc sporit de accidente rutiere din afara localităţilor, la o distanţă de până la 250 m de ambele părţi ale sectoarelor respective; mai aproape de 50 m de trecerile de pietoni; mai aproape de 100 m de poduri, pasaje, estacade, viaducte situate pe drumurile publice; mai aproape de 300 m de intersecţiile la nivel cu calea ferată; pe trotuare şi piste de pietoni.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 16:30 de Mihaela Culcinschi

Vicepremierul pentru Integrarea Europeană Iurie Leancă, a acordat un interviu pentru TIMPUL în calitate de candidat la funcția de europarlamentar din partea României. Acesta figurează în lista Partidului Pro România, condus de ex-premierul de peste Prut, Victor Ponta....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 15:01

Nave militare ruse au efectuat exerciții în Marea Neagră, utilizând rachete de croazieră Kalibr şi sisteme de artilerie, a anunțat joi marina rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:58

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea celui mai modern roller coaster din întreaga regiune, care va funcționa în acest sezon estival și care se anunță a fi principala atracție a parcului de distracții în acest an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Moldovenii, indignați de comportamentul lui Andrei Năstase. Oamenii consideră că liderul PPDA trebuie să ceară scuze jurnaliștilor

Atacurile fostului procuror din perioada regimului comunist, Andrei Năstase, asupra jurnaliștilor provoacă antipatie față de acest politician. De această părere sunt oamenii care, au comentat agresivitatea actualului deputat faţă de reprezentanţii instituțiilor media pe care acesta nu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Negru: Spre deosebire de liderii PAS și PPDA, americanii nu consideră că PD este întruchiparea tuturor relelor pe pământ

Strategia post-electorală a PAS şi PPDA s-a dovedit a fi un joc steril, care durează prea mult şi poate avea consecinţe grave pentru Republica Moldova. De această părere este jurnalistul Nicolae Negru, într-un editorial publicat de Ziarul Naţional. În opinia sa, politicienii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:45

STOP FALS! Trustul Jurnal promovează un fake news despre starea sănătății a liderului PDM. Domnul Plahotniuc se află în formă maximă

Ştirea despre pretinsele probleme de sănătate ale liderului PDM, Vlad Plahotniuc, tirajată de trustful Jurnal, este o minciună impardonabilă. Declaraţia aparţine purtătorului de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:44

„Dezastru democratic” // Sute de cetățeni ai UE au fost ÎMPIEDICAȚI să voteze pentru Parlamentul European în Marea Britanie: „Votați în țările voastre”

Sute de cetățeni europeni au fost împiedicați să voteze pentru Parlamentul European, în Marea Britanie. Principalul mesaj pe care l-au auzit aceștia la secțiile de votare a fost – mergeți să votați în țările voastre, scrie publicația britanică The Independent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

(video) Andrei Năstase atacă ONG-urile de media: „Este unul la noi care se dă mare guru în societate...”

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politolog, despre eventuale proteste organizate de Blocul ACUM: Sunt greu realizabile

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Dodon, despre ACUM: eu vreau să condamn egoismul politic și ambițiile exagerate ale unor deputați, apucați-vă de lucru sau mergeți la anticipate

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

VIDEO | Deputaţii PAS-DA au fost ieri în sala de şedințe a Parlamentului pentru a-şi face SELFIE

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Zelenskii l-a numit pe avocatul personal al oligarhului Kolomoiskii în calitate de șef al administrației prezidențiale

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

OPINIA EXPERTULUI // Rusia PIERDE timpul și Transnistria

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Jurnalist: Faptul că blocul ACUM încă până la alegeri a semnat că nu va negocia cu nimeni, iar negocierea este principalul instrument al activității politice, înseamnă că este vorba de lipsă de rațiune

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 MAI 2019. SOARELE A INTRAT ÎN ZODIA GEMENI

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

Ironic: după demiterea de către oligarhul Usmanov a redacției politice de la Kommersant, articolele politice sunt scrise de ”luptătorul cu oligarhii” din Moldova, Soloviov

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Un deputat socialist prezintă câteva argumente, care arată că Maia Sandu și Andrei Năstase nu au habar de legislația Republicii Moldova

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Sandu, răspuns la solicitarea de verificare a veniturilor lui Năstase: dacă nu poate justifica legalitatea lor, să răspundă conform legii

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Blogger: Avem dreptul să cunoaștem de unde Năstase este milionar, are case în Moldova și Germania, mașini scumpe și bani pentru călătoriile la Frankfurt

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Cum arată Arena Chișinău și la ce etapă sunt lucrările de construcție (VIDEO)

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)