Astăzi 23 Octombrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 15:30
Abonamente

Afaceri 2 Aprilie 2012, ora 11:31    Din editia print

Începe lupta cu panourile publicitare

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

Pentru a spori securitatea rutieră, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor aplică de câteva luni o directivă europeană privind reamplasarea panourilor publicitare. 

La Chişinău însă acest proces încă nu a demarat. Deşi sunt de acord că în acest domeniu trebuie făcută ordine, agenţiile de publicitate susţin că Legea drumurilor, care stabileşte noi reguli a publicităţii exterioare, este pe alocuri ambiguă şi nu poate fi aplicată în capitală.

În ultimii ani, panourile de publicitate sau billboardurile, cum le numesc englezii, au ajuns să facă parte din peisajul drumurilor naţionale. S-au înmulţit atât de mult, încât au început să concureze cu semnele de circulaţie din punct de vedere al numărului. Dacă în toată R. Moldova erau vreo trei mii de panouri publicitare, atunci în oraşul Chişinău acest număr e dublu, încât orice vizitator al capitalei are impresia că vede publicitate la fiecare pas.


În acest context, în iulie 2011, Parlamentul a adoptat modificări la Legea drumurilor, care stabileşte exact distanţele de amplasare a panourilor faţă de partea carosabilă, semafor, pod, trecere de pietoni etc. cu scopul de a reduce numărul lor. Toate agenţiile de publicitate au fost obligate să-şi transfere afişele în afara carosabilului, pentru a nu obstrucţiona traficul. De câteva luni, legea este aplicată de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor (MTID) pe toate arterele naţionale, unde panourile sunt îndepărtate conform noilor reguli. Însă când e vorba de Chişinău, lucrurile abia încep să se mişte din loc, deşi agenţiile de publicitate sunt nedumerite cum se vor aplica noile reguli într-un oraş aglomerat.

Panourile de publicitate - o afacere care moare?

Andrei Silosiev şi-a deschis o mică firmă de publicitate în capitală acum trei ani, în plină criză economică ce bântuia în Europa. A reuşit să câştige încrederea unor clienţi mari şi să asigure angajaţii cu muncă în fiecare lună. Însă noile reguli din Legea drumurilor îi ameninţă afacerea. „Compania are pierderi. Vara trecută, Ministerul Transporturilor ne-a indicat concret unde să instalăm panourile publicitare, iar acum ne trimite scrisoare şi ne spune că nu sunt instalate la locul potrivit. Dacă ne scot panourile, eu rămân fără lucru. M-am gândit deja să-mi schimb domeniul de activitate”, ne spune Andrei Silosiev. El a precizat că MTID a avertizat proprietarii să scoată panourile respective până la sfârşitul anului trecut, iar apoi a recurs la demontarea forţată a instalaţiilor publicitare amplasate ilegal pe arterele rutiere ce duc spre Chişinău.


Foto: Ramin Mazur

Ar fi corect ca Legea drumurilor să se aplice şi la Chişinău

În capitală sunt cinci mii de panouri publicitare - verticale, orizontale, tridimensionale, de tip light box - amplasate pe faţade şi pe acoperişuri. Victoria Bardă, managerul unei agenţii care gestionează 217 panouri, a declarat că s-a conformat noii legislaţii. „Nu mai avem panouri pe drumuri. Pe cele pe care le-am avut, le-am mutat deja în alte locuri. Am respectat normele. Nu am avut atât de multe panouri, ca să spunem că am fost afectaţi. Ar fi corect ca la Chişinău, ca în orice altă localitate, să fie aplicată Legea drumurilor. Mi se pare că astfel va fi mai multă ordine”. Totodată, ea a explicat că multe panouri publicitare de lângă carosabil nu aparţin agenţiilor, ci chiar producătorilor care îşi promovează produsele.

Legea nu face diferenţă între stradă şi drum

Alexandru Kaim, directorul comercial al unei agenţii care activează de 15 ani pe piaţa publicităţii, susţine că Legea drumurilor nu spune clar ce înseamnă drum şi ce înseamnă stradă. „Noi nu putem să aplicăm legea pe străzile din Chişinău, pentru că altfel toată publicitatea din oraş ar dispărea. O stradă într-o localitate e altceva decât o magistrală în afara oraşului. Dacă dispare publicitatea din oraş, bugetul local va rămâne fără o sursă importantă de venit”, susţine acesta. Alexadru Kaim crede că panourile de publicitate au împânzit mun. Chişinău din cauza autorităţilor municipale. „Nimeni în oraş nu instalează panouri de capul lui. Sunt persoane responsabile de chestia asta. Şi dacă se dă autorizaţie pentru un loc unde sunt deja amplasate trei-patru panouri, înseamnă că ceva se încalcă”, a spus el.

 
Boris Gherasim, viceministrul Transporturilor

Afişarea publicităţii este categoric interzisă la intersecţii şi în dreptul semnelor rutiere. Am demontat multe dispozitive pe traseele Chişinău - Hânceşti şi Chişinău - Peresecina. În total, în ţară, au fost demontate 300 de panouri. Lucrările decurg încet, dar, pas cu pas, prin metoda de convingere, ajungem la un numitor comun cu agenţii economici. Instalarea panourilor de publicitate nu este însă interzisă. Eu semnez săptămânal noi propuneri de amplasare a publicităţii în conformitate cu legislaţia.

Nistor Grozavu, viceprimarul mun. ChişinăuPrimăria nu mai eliberează autorizaţii de plasare a publicităţii. Vom demonta iniţial panourile publicitare pe traseele de importanţă naţională din Chişinău: artera Aeroport - Centru, Calea Orheiului, Calea Ieşilor, iar apoi se va trece şi la celelalte străzi. După expirarea autorizaţiilor, vom începe să demontăm treptat panourile care încalcă prevederile legii.

Radu Blaj, arhitect-şef interimar al mun. Chişinău

Proprietarii instalaţiilor de publicitate pe traseul Aeroport - Porţile Oraşului trebuie să le demonteze până la Paşti. În caz contrar, după expirarea termenului, serviciile municipale le vor scoate în mod forţat. Legea drumurilor adoptată de Parlament anul trecut nu este perfectă. Dacă ar fi aplicată la Chişinău, atunci constatăm că toate panourile au fost instalate ilegal. A fost creat un grup de lucru care a stabilit că panourile publicitare nu vor fi demontate în masă, ci treptat, după elaborarea unor studii de fezabilitate, odată cu reconstrucţia drumurilor.

Opinia experţilor


Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a MonumentelorÎn Franţa, pe autostrăzi sunt panouri de publicitate şi mari, şi mici. Însă reclama comercială este reglementată în dimensiuni, deoarece semnele de circulaţie sunt cele care trebuie să iasă în evidenţă. În alte centre istorice, bunăoară în Belgia sau în Franţa, oraşele au regulamente care stabilesc dimensiunile instalaţiilor de publicitate pe faţade.

Ina Borozan, arhitect 

În orice societate rolul publicităţii este de informare. Metodele folosite (trezirea dorinţelor prin manipulare psihologică, de exemplu) rămân pe seama producătorilor. Alegerea este a consumatorilor. Administraţiei publice îi revine rolul de a menţine echilibrul în cantitatea pe pânză publicitară pentru a asigura confortul psihologic şi fizic în spaţiul urban. Chişinăul îşi poate stabili limitele saturaţiei de publicitate, spaţiul destinat publicităţii, tipul şi, în unele cazuri, mesajele transmise. În prezent, nu există etica şi respectul faţă de spaţiul public sau edificii, panourile publicitare invadându-le până la suprasaturaţie. Se pare că industria publicitară este cea care dictează şi îşi satisface nevoile în spaţiu public. În toată această tranzacţie, omul, cel pentru care este destinat oraşul a fost exclus, mai bine spus i-au fost amputate confortul, oferindu-i-se pânze infinite de publicitate. Acum doar privim, şi nu mai vedem. 

Ce spune legea

Cerinţele privind amplasarea obiectivelor de publicitate exterioară (art. V din legea nr.85 pentru modificarea şi completarea Legii drumurilor nr. 509-XIII din 22 iunie 1995)

Se interzice amplasarea obiectivelor de publicitate exterioară la o distanţă mai mică de 6 m de la marginea părţii carosabile; în afara localităţilor, la o distanţă mai mică de 150 m de la indicatoarele rutiere şi de până la 300 m de la alte obiective de publicitate; pe sectoarele de drum cu risc sporit de accidente rutiere din afara localităţilor, la o distanţă de până la 250 m de ambele părţi ale sectoarelor respective; mai aproape de 50 m de trecerile de pietoni; mai aproape de 100 m de poduri, pasaje, estacade, viaducte situate pe drumurile publice; mai aproape de 300 m de intersecţiile la nivel cu calea ferată; pe trotuare şi piste de pietoni.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 15:30

CAZ HORROR /// Poliția britanică a descoperit 39 de morți în remorca unui tir venit din Bulgaria

CAZ HORROR /// Poliția britanică a descoperit 39 de morți în remorca unui tir venit din Bulgaria

Poliția britanică a descoperit 39 de morți într-o remorcă de tir din parcul industrial Waterglade din zona Essex de lângă Londra. Șoferul tirului, un tânăr de 25 de ani din Irlanda de Nord, a fost arestat, potrivit BBC și Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 15:02

Cum a votat Năstase la APCE - pro-Rusia or anti-România?

Cum a votat Năstase la APCE - pro-Rusia or anti-România?

Întrebarea despre votul lui Năstase la APCE e pertinentă anume acum, când el încearcă prin suportul primarilor orașelor din România să obțină votul unioniștilor din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 13:59

Accident violent, din cauza unor polițiști care au întors pe linie dublă continuă / VIDEO

Accident violent, din cauza unor polițiști care au întors pe linie dublă continuă / VIDEO

Noi știm cine e vinovat, voi tot cunoașteți și cu siguranță că și autoritățile se vor expune pe seama acestui caz. Eu însă mă întreb, oare chiar merita ”infractorul” ăla prins la radar, să fie sancționat cu prețul unui accident?

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 13:48

Alarmant. Niveluri ridicate de plumb, în legumele cultivate în apropierea albiei râului Bîc

Alarmant. Niveluri ridicate de plumb, în legumele cultivate în apropierea albiei râului Bîc

În urma semnalelor parvenite la ANSA, inspectorii Agenției au efectuat prelevări de produse de origine vegetală care sunt cultivate în apropierea albiei râului Bâc, în zona administrativă a raionului Anenii Noi. În total au fost prelevate 15 probe....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 13:44

39 de cadavre au fost găsite într-un camion, în Anglia. Șoferul a fost arestat

39 de cadavre au fost găsite într-un camion, în Anglia. Șoferul a fost arestat

Descoperire macabră, miercuri dimineață, în Thurrock, din comitatul britanic Essex, aflat în estul Londrei: 39 de cadavre au fost găsite într-un camion, relatează BBC. Polițiștii britanici au fost anunțat în jurul orei 1:40, ora locală, de către cei de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 12:42

Dacă mâine vor fi alegeri anticipate, Partidul ȘOR accede în Parlament

Dacă mâine vor fi alegeri anticipate, Partidul ȘOR accede în Parlament

Rezultatele obținute de Partidul Politic ȘOR la alegerile locale generale din 20 octombrie pot fi considerate una din surprizele scrutinului. În pofida presiunilor la adresa sa, persecutarea candidaților și a campaniilor de denigrare la care a fost supusă, formațiunea a pierdut doar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 11:55

ATENȚIE /// ORA DE IARNĂ 2019. În weekend se schimbă ora! Cum trebuie să fixăm ceasurile?

ATENȚIE /// ORA DE IARNĂ 2019. În weekend se schimbă ora! Cum trebuie să fixăm ceasurile?

Ora de iarnă 2019. Când se schimbă ora de iarnă 2019. Când se trece la ora de iarnă 2019. Ora de toamnă 2019 în România. Când se schimbă ora de toamnă 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 11:37

FLASH /// Ministerul Finanțelor propune CREȘTERI SALARIALE pentru majoritatea bugetarilor

FLASH /// Ministerul Finanțelor propune CREȘTERI SALARIALE pentru majoritatea bugetarilor

Proiectul Legii bugetului pentru anul 2020 prevede creștere de salariu între 6-10 % pentru majoritatea angajaților din instituțiile de stat. În plus, pentru unele categorii de bugetari retribuția ar putea crește cu până la 1.500 – 2.000 de lei lunar. Propunerile au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 10:54

Năstase îl acuză pe Dodon că are agendă diferită față de PSRM: Nu a vrut să susțină Legea Procuraturii

Năstase îl acuză pe Dodon că are agendă diferită față de PSRM: Nu a vrut să susțină Legea Procuraturii

Andrei Năstase îl acuză pe președintele Igor Dodon că s-ar fi opus votării Legii Procuraturii în actuala formulă și că șeful statului ar avea o agendă diferită față de PSRM, informează portalul pro-guvernamental cotidianul.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 10:49

VIDEO | Ion Ceban a numit trei condiții obligatorii pentru majorarea prețului călătoriei în transportul public

VIDEO | Ion Ceban a numit trei condiții obligatorii pentru majorarea prețului călătoriei în transportul public

Candidatul pentru funcția de primar al capitalei susține că orice opțiune de modificare a tarifului trebuie să vină în corespundere cu, cel puțin, trei lucruri principiale. Este vorba despre majorarea salariilor și pensiilor, asigurarea de către transportatori a unor servicii de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:46

23 octombrie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

23 octombrie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

 Prim-ministrul Maia Sandu va prezida astăzi, 23 octombrie, începând cu ora 13.00, şedinţa Cabinetului de miniştri. Proiectul ordinii de zi poate fi accesat pe site-ul Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:44

Cum faci cel mai aromat gem de gutui

Cum faci cel mai aromat gem de gutui

Nicio toamnă fără gem de gutui! Deliciul ăsta nu trebuie să lipsească din cămara niciunei gospodine. Iar noi îți porpunem mai jos o rețetă super-simplă, rapidă și foarte gustoasă și aromată.  Ingrediente necesare pentru gemul de gutui 2 kg gutui curățate 1,5 kg...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:40

FOTO /// Dodon în Japonia / Apariție de „senzație” a cuplului prezidențial

FOTO /// Dodon în Japonia / Apariție de „senzație” a cuplului prezidențial

Igor si Galina Dodon se afla, zilele acestea, la Tokyo, unde Japonia a marcat un moment istoric.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:37

Fată de 12 ani, grav rănită după ce a fost lovită de tren. Nu a auzit locomotiva pentru că avea căști în urechi

Fată de 12 ani, grav rănită după ce a fost lovită de tren. Nu a auzit locomotiva pentru că avea căști în urechi

O fată de 12 ani din oraşul arădean Lipova a fost accidentată de tren, în timp ce traversa calea ferată din oraş pe un pasaj improvizat şi purtând căşti audio în urechi, partea inferioară a piciorului fiindu-i secţionată de roţile garniturii, potrivit Agerpres....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:33

O tânără de 22 de ani din Rusia și-a ucis sora dintr-un motiv diabolic

O tânără de 22 de ani din Rusia și-a ucis sora dintr-un motiv diabolic

O tânără de 22 de ani din Rusia a fost condamnată la 13 ani de închisoare după ce şi-a ucis sora. Motivul este unul de-a dreptul diabolic: fata i-a luat viața surorii pentru că era mai frumoasă. Elizaveta Dubrovina a declarat în faţa magistraților că era...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:30

Tesla a obţinut aprobarea pentru începerea producţiei în China

Tesla a obţinut aprobarea pentru începerea producţiei în China

Tesla a fost adăugată pe lista producătorilor auto aprobaţi, a anunţat Ministerul Industriei din China, grupul american obţinând, astfel, certificatul necesar pentru a începe producţia în statul asiatic, potrivit Reuters. "Testa a obţinut undă verde pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:26

Putin și Erdogan s-au înțeles: rușii și turcii îi vor alunga împreună pe militanții kurzi din nordul Siriei

Putin și Erdogan s-au înțeles: rușii și turcii îi vor alunga împreună pe militanții kurzi din nordul Siriei

Putin și-a informat telefonic prietenul sirian despre decizile luate cu Erdogan. Cum a recționat Bashar al-Assad. Rusia și Turcia și-au dat mâna în Siria. După șase ore de negocieri, Vladimir Putin și Recep Erdogan au decis să-i îndepărteze împreună pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:23

Răsturnare de situație cu 7 zile înainte de Brexit

Răsturnare de situație cu 7 zile înainte de Brexit

Cu doar șapte zile înainte de expirarea termenului-limită legat de ieșirea Marii Britanii din UE, tot mai mulți lideri europeni ar fi de acord cu o "amânare tehnică" a Brexitului. Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a recomandat marţi liderilor statelor...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Octombrie 2019, ora: 06:57

Dimitrie Barilă, cunoscut mai ales pe numele monahal Dosoftei s-a născut pe 26 octombrie 1624 la Suceava.  

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Octombrie 2019, ora: 06:41

1812: conspirație împotriva lui Napoleon. Generalul Claude François de Malet răspândește vestea morții împăratului și se declară comandant al Parisului. Generalul va fi executat pe 29 octombrie. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)