Astăzi 16 Decembrie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 12:30
Abonamente

Actualitate 18 Decembrie 2018, ora 08:11    Din editia print

Începutul perioadei electorale, marcat de incertitudini și discordii

Marime Font

Electoratul se află în derivă: unificarea forțelor prooccidentale nu se produce și fiecare e pe cont propriu

R. Moldova a intrat, de luni, în febra perioadei electorale. Comisia Electorală Centrală (CEC) și-a ajustat cadrul normativ și începe instruirea funcționarilor electorali. Au fost stabilite reguli clare și pentru partidele politice, care vor participa la alegeri. Acestea au dreptul să accepte donaţii doar în „Fondul electoral” și deocamdată este interzisă agitația. Pentru înscrierea în cursă, candidații vor putea depune actele începând cu 26 decembrie. Campania electorală va începe oficial pe 25 ianuarie 2019, cu o lună înainte de scrutin, iar până la 31 ianuarie va fi publicată integral lista concurenților înregistraţi.

Pentru prima dată în R. Moldova, la 24 februarie 2019, alegerile parlamentare vor fi organizate în baza sistemului de vot mixt. În aceeași zi, va avea loc și un referendum consultativ privind reducerea numărului de deputaţi de la 101 la 61 și posibilitatea de revocare din funcție a aleșilor poporului, în cazul în care aceștia nu îşi îndeplinesc corespunzător obligaţiile. Potrivit Alinei Russu, președinta CEC, alegătorul va primi patru buletine de vot. „Pe un buletin votăm partidele sau blocurile electorale cu lista de candidați înaintată la organele electorale, iar cu celălalt buletin votăm candidatul pe circumscripția la care participăm la votare. Și încă două buletine vor fi pe partea de referendum, întrucât fiecare întrebare adresată cetățenilor va fi înserată pe un buletin separat”, a menționat Alina Russu.


Deși 46 de formațiuni politice au dreptul să-și înainteze reprezentanții pentru a participa la parlamentare, 25 dintre ele au președinți, ale căror mandate au expirat. Însă acestea mai au timp să-și aducă lucrurile în regulă. De asemenea, cetățenii cu buletinele de identitate expirate au la dispoziție suficient timp pentru a-și perfecta acte noi.

Corectitudinea scrutinului, pusă la îndoială

Cu aproape trei luni înainte de alegeri, sondajele arată că principalele forțe, care au șanse să ajungă în Parlament, sunt PSRM, PDM și blocul ACUM. În condițiile în care pragul electoral constituie 6% pentru partide, 9% pentru blocurile electorale formate din 2 partide sau organizaţii social-politice, 11% pentru blocurile formate din 3 şi mai multe partide, PCRM și PL ar putea să nu treacă pragul electoral. Despre alte formațiuni nu se prea vorbește, mai ales că partidele se vor bate pentru 50 de fotolii de deputat, iar celelalte 51 de mandate vor fi distribuite în circumscripții uninominale, unde ar putea câștiga cei cu mulți bani, nu neapărat cei merituoși, după cum susțin unii analiști.

În opinia lui Pavel Postică, director de Program al Asociației Promo-LEX, se așteaptă o campanie electorală foarte intensă și dură, „care va fi la limita prevederilor legislative pentru majoritatea actorilor politici. E o luptă politică pentru putere și fiecare concurent uzează de toate mijloacele pe care le are la dispoziție. Acest lucru se observă prin declarații, acțiuni și activități”.

Întrebat despre folosirea resurselor administrative, Postică afirmă că aceasta e o problemă fundamentală, abordată în fiecare campanie electorală. Totuși, a adăugat el, o campanie electorală începe chiar a doua zi după încheierea scrutinului trecut, așa că am putea spune că actuala campanie a demarat încă în 2014. Referitor la corectitudinea campaniei, aceeași sursă a precizat că aprecierea legală o va da Curtea Constituțională. „Dar sunt deja semnale privind corectitudinea scrutinului, care poate fi pusă la îndoială. Însăși modificarea legislației, trecerea la sistemul electoral mixt conține lacune grave, care creează condiții inegale, inechitabile pentru concurenți. Acest lucru se va resimți ulterior”, a conchis Pavel Postică.

Alegerile, ca o competiție de box

Analistul politic Oazu Nantoi, a comparat actuala campanie electorală cu o competiție de box. „Dacă în ring intră un pugilist cu piulițe în mănuși, iar celălalt luptă corect, rezultatul este previzibil din start. Deocamdată, nu sunt întrunite condițiile unor alegeri libere și corecte, egale pentru toți. Avem un stat uzurpat, subordonat unui partid sau unei persoane, care face tot posibilul și imposibilul pentru a se menține la putere și a-și face mendrele. Dacă poporului îi place să fie tratat ca o turmă, nu are decât să se resemneze și să-și urmeze „păstorul”, a declarat Nantoi pentru TIMPUL.

Dându-se cu părerea despre principalii concurenți electorali, Oazu Nantoi a opinat că PSRM e o anexă a PDM. „Ceea ce fac cei de la guvernare sau tovarășii lor: drumuri, canalizare sau „din sufletul primei doamne”, sau „magazine sociale”, e manipulare și corupție”, a menționat analistul. Despre opoziția de dreapta, Nantoi consideră că aceasta „trece printr-un proces dureros și că se va aduna sub brandul ACUM, care colectează materialul uman pentru smulgerea statului din captivitate”.

Mărul discordiei este participarea PL în alegeri. Liberalul Valeriu Munteanu a părăsit partidul și a declarat că va susține în continuare blocul ACUM. „Am susținut deschis și insistent în interiorul PL, încă de la început, participarea noastră la alegeri alături de partidele PAS, PPDA și PLDM. Am salutat decizia președintelui Ghimpu de a iniția dialogul cu aceste partide. Începând cu 5 noiembrie, delegat fiind, am participat la șase întâlniri, cu speranță și inima deschisă, de fiecare dată. A fost un dialog pe alocuri complicat, dar sincer și corect la început. PAS și PPDA s-au oferit să găzduiască candidații după filtrul de integritate. Am întrebat dacă vor permite să se promoveze dezideratul unirii. Răspunsul a fost pozitiv”, a declarat Munteanu.

Pe de altă parte, fostul deputat Ștefan Secăreanu, propune ca blocul ACUM să fie ignorat, iar PL și PLDM să formeze de urgență un nou bloc electoral: „Tot acest individ, programat, cred, de laboratoare obscure și antiromânești să constituie „opoziția politică” din RM, amenință că formațiunea sa și PAS nu negociază nimic cu reprezentanții PLDM și PL, deoarece blocul electoral nu se va extinde în niciun caz”, spune Secăreanu despre Andrei Năstase.

Imixtiunea Rusiei în alegerile din R. Moldova

În același context, fostul consilier prezidențial de la București, Iulian Chifu, le-a transmis liderilor PAS și PPDA să nu atragă România în jocurile electorale de la Chișinău. Comentatorul s-a referit la jocurile de culise legate de recenta rezoluție a Parlamentului European cu privire la Chișinău și a calificat demersurile PPDA și PAS drept inoportune în perioada electorală. „Este un demers dezastruos, inadecvat, nepotrivit și care poate fi lesne interpretat drept un atac la adresa României. O dovadă de infantilism și imaturitate politică, de necunoaștere profundă”, susține Chifu.

În timp ce unii cer ca România să nu fie atrasă în jocurile electorale de la Chișinău, Rusia demult este implicată în actuala campanie electorală, cel puțin, prin intermediul lui Igor Dodon. Chiar și ambasadorul SUA în R. Moldova, Derek J. Hogan, a declarat, marți, în timpul unei vizite în municipiul Bălți, că Federația Rusă s-ar putea implica în alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. „Credem că implicarea în afacerile interne ale unei țări nu este o raritate. După cum ați observat, acest lucru s-a întâmplat și în SUA și credem că este foarte posibil să se întâmple și aici. Așa că lucrăm foarte activ cu autoritățile de toate nivelurile, cu partidele politice, pentru a le informa despre experiența noastră”, a menționat diplomatul american.

Organizații neguvernamentale și activiști civici au lansat un apel către partidele politice să respecte și să aplice cota de reprezentare a genurilor de minimum 40% la desemnarea candidaților pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, atât pentru circumscripția națională, cât și cele uninominale.

Un articol de: Natalia Hadârcă Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 12:30

Un bărbat a murit, după ce a fost victima unui accident rutier cu implicarea a două automobile și un motocultor. Tragedia a avut loc noaptea trecută, în apropierea localității Cioburciu din raionul Ștefan Vodă.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 16 Decembrie 2019, ora: 10:39

STATISTICI /// Exportul R. Moldova este în creștere dar spre UE este în scădere. Cei mai mulți bani vin din România

STATISTICI /// Exportul R. Moldova este în creștere dar spre UE este în scădere. Cei mai mulți bani vin din România

Biroul Naţional de Statistică informează, că exporturile de mărfuri realizate în luna octombrie 2019 s-au cifrat la 268,3 milioane dolari SUA, cu 12,4% mai mult, față de luna precedentă și cu 3,6% - comparativ cu luna octombrie 2018.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 09:12

Dodon îi sugerează lui Țurcan ce să decidă CC? ”Eventualele alegeri parlamentare anticipate ar trebui să aibă loc în baza sistemului electoral proporțional”

Dodon îi sugerează lui Țurcan ce să decidă CC? ”Eventualele alegeri parlamentare anticipate ar trebui să aibă loc în baza sistemului electoral proporțional”

Eventualele alegeri parlamentare anticipate ar trebui să aibă loc în baza sistemului electoral proporțional, susține președintele Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 08:54

PSRM și PDM și-au împărțit între ele președinții de raioane / INFOGRAFIC

PSRM și PDM și-au împărțit între ele președinții de raioane / INFOGRAFIC

După scrutinul local general de pe 20 octombrie 2019 în toate raioanele, cu excepția unui singur, au fost aleși președinți noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 08:52

O nouă construcție în PMAN. Ce va fi pus în locul „dragonului”

O nouă construcție în PMAN. Ce va fi pus în locul „dragonului”

În locul dragonului instalat acum două zile în Piața Marii Adunări Naționale, a apărut o nouă construcție.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 08:21

Ce spune culoarea ochilor despre tine? Mare atenție pentru cei cu ochii verzi!

Ce spune culoarea ochilor despre tine? Mare atenție pentru cei cu ochii verzi!

Se spune că ochii sunt fereastra sufletului, însă cercetătorii arată că aceştia ne pot transmite mai mult decât atât. Culoarea ochilor ne poate spune ce afecţiuni suntem predispuşi să dezvoltăm de-a lungul vieţii. Oamenii de ştiinţă spun că în urma...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 08:05

A fost lansat partidul românilor din diaspora. Cum se numește și de cine este condus

A fost lansat partidul românilor din diaspora. Cum se numește și de cine este condus

Partidul diasporei a fost lansat în Marea Britanie. Este vorba despre Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), care și-a constituit prima filială din străinătate în Anglia, la Wolverhampton.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 08:01

Ce este DMT-ul, drogul folosit de fostul şef al serviciului secret al ministerului de Interne. Substanţa înlocuieşte aproape complet percepţia realităţii şi poate crea un univers alternativ şi experienţe „spirituale”

Ce este DMT-ul, drogul folosit de fostul şef al serviciului secret al ministerului de Interne. Substanţa înlocuieşte aproape complet percepţia realităţii şi poate crea un univers alternativ şi experienţe „spirituale”

Gelu Oltean, fost şef al DIPI, concubina sa şi un cetăţean britanic au fost arestaţi pentru 30 de zile în dosarul de trafic de droguri instrumentat de DIICOT Braşov. Cei trei ar fi organizat diferite reuniuni pentru consum de droguri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 07:59

Sindromul bradului, o afecțiune mai puțin cunoscută care se manifestă de Crăciun

Sindromul bradului, o afecțiune mai puțin cunoscută care se manifestă de Crăciun

Odată cu apropierea sărbătorilor, în multe case își fac apariția brazii, o bucurie atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. În anumite cazuri, prezența bradului în casă se poate transforma într-un adevărat coșmar. Ar trebui să aducă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 07:57

Crimă la Dondușeni: Un fost primar din Horodiște, ucis de un consătean

Crimă la Dondușeni: Un fost primar din Horodiște, ucis de un consătean

Un fost primar din satul Horodiște, raionul Dondușeni, a fost ucis de către un constean, în vârstă de 29 de ani. Potrivit poliției locale, crima s-a produs ieri, într-o gospodărie. Victima, în vârstă de 62 de ani, a decedat după mai multe lovituri în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 07:52

Președintele Turciei amenință că închide două baze militare americane strategice

Președintele Turciei amenință că închide două baze militare americane strategice

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a ameninţat duminică, într-un interviu, că va închide, dacă este necesar, două baze militare strategice utilizate de Statele Unite în Turcia, pe fondul tensiunilor dintre Ankara şi Washington, transmit AFP şi Reuters, preluate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 07:44

Tragedie la un TIR din capitală. Un minor s-a împușcat cu arma tatălui său

Tragedie la un TIR din capitală. Un minor s-a împușcat cu arma tatălui său

Un minor în vârstă de 14 ani a decedat după ce s-a împușcat cu arma tatălui său la un TIR din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Decembrie 2019, ora: 07:44

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 16 DECEMBRIE 2019. VĂRSĂTORII POT AVEA PROBLEME CU AUTORITĂȚILE

Horoscopul zilei de 16 decembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 16 decembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 16...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 07:33 de Natalia Hadârcă

De ce doctorii moldoveni fug peste Prut

De ce doctorii moldoveni fug peste Prut Din editia print

Fiecare al treilea medic din R. Moldova se pregătește să plece în România

( ) Citeşte tot articolul

Social 16 Decembrie 2019, ora: 05:32

Soluţii simple pentru ca minorităţile să ne înveţe limba

Soluţii simple pentru ca minorităţile să ne înveţe limba Din editia print / Foto: Vitalie Sprânceană

Conştientizând că urmează să facă un an în plus, alolingvii vor avea „un stimulent concret”…  

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Decembrie 2019, ora: 04:59

FOTO/VIDEO: 16 decembrie: Revoluţia de la Timişoara începea acum 24 de ani. PRIMELE CIOCNIRI: armata bagă tancuri în stradă, zeci de morți

FOTO/VIDEO: 16 decembrie: Revoluţia de la Timişoara începea acum 24 de ani. PRIMELE CIOCNIRI: armata bagă tancuri în stradă, zeci de morți

Conform Proclamaţiei de la Timişoara revoluţia română a început în 16 decembrie 1989. Mai sînt şi alte date care au fost declarate de diferite grupuri ca început al revoluţiei: O placă comemorativă de pe clădirea bisericii reformate unde a slujit Laszlo...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Decembrie 2019, ora: 04:52

Cum îşi tocau sovieticii morţii sau studiu asupra omului viitorului

Cum îşi tocau sovieticii morţii sau studiu asupra omului viitorului

Citind un astfel de titlu, gândul ne fuge imediat la teroarea vieţii cotidiene din Uniunea Sovietică, dar noi nu vom vorbi despre aşa ceva. Nu vom discuta despre frica de OGPU sau CEKA, nici despre teroarea marcă înregistrată a NKVD-ului stalinist şi nici despre urmaşul lor,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 04:14

Copiii noştri vor fi liberi? Cu ce preţ?

Copiii noştri vor fi liberi? Cu ce preţ?

Inculparea foştilor şi actualilor „tovarăşi” de suferinţă revoluţionară Iliescu-Voiculescu-Rus în procesul Revoluţiei române răscoleşte imagini şi amintiri. Ne ajută câteva televiziuni încă libere, care nu i-au transformat pe Dan Voiculescu şi...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Decembrie 2019, ora: 00:55

istorie PROTESTELE administraţiei Moldovei împotriva anexării Basarabiei de către Imperiul Rus (1812 - 1815)

PROTESTELE administraţiei Moldovei împotriva anexării Basarabiei de către Imperiul Rus (1812 - 1815)

Pentru a le răspunde celor ce mai vorbesc încă despre „actul progresist al unirii Basarabiei cu Rusia”, trebuie să facem o incursiune în perioada anilor 1812-1815, adică anii când, până la Congresul de la Viena al Sfintei Alianţe, românii mai sperau...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 00:47

30 de ani de la Revoluția din 1989. Mesajul pe care a ținut să-l transmită prințul Charles

30 de ani de la Revoluția din 1989. Mesajul pe care a ținut să-l transmită prințul Charles

Prințul Charles a vizitat o expoziție dedicată împlinirii a 30 de ani de la Revoluția din 1989 Prințul Charles, moștenitorul tronului britanic, a vrut neapărat să asiste săptămâna trecută la vernisajul unei expoziții de fotografie care marchează 30 de ani de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 00:30 de Ana Gherciu

Pentru ce postesc ortodocșii, catolicii și baptiștii

Pentru ce postesc ortodocșii, catolicii și baptiștii Din editia print

Crăciunul este una dintre cele mai îndrăgite sărbători creștine, mai ales în contextul în care acesta este marcat de două ori pe an, spune un sondaj realizat de compania Magenta Consulting.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 21:25

Eroii Centenarului Marii Uniri: Nicolae Soltuz – 155 ani de la naștere

Eroii Centenarului Marii Uniri: Nicolae Soltuz – 155 ani de la naștere

 Printre deputaţii Sfatului Ţării, deopotrivă cu partioţii înflăcăraţi cunoscuţi şi până la 1917 pentru asipraţiile lor naţionale, au fost nume care, s-ar părea, că nu trebuia să adere la partida naţională (cu regret am avut şi din aceştia, ce-i drept, mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 16:52

Dondușeni /// Crimă la beție - Un bărbat, ucis cu sânge rece de un tânăr de 29 de ani

Dondușeni /// Crimă la beție - Un bărbat, ucis cu sânge rece de un tânăr de 29 de ani

Un bărbat de 62 de ani a fost găsit fără suflare într-o locuință din raionul Dondușeni. Victima avea semne de moarte violentă pe suprafața corpului.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)