Astăzi 26 Septembrie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 18:15
Abonamente

Actualitate 18 Decembrie 2018, ora 08:11    Din editia print

Începutul perioadei electorale, marcat de incertitudini și discordii

Marime Font

Electoratul se află în derivă: unificarea forțelor prooccidentale nu se produce și fiecare e pe cont propriu

R. Moldova a intrat, de luni, în febra perioadei electorale. Comisia Electorală Centrală (CEC) și-a ajustat cadrul normativ și începe instruirea funcționarilor electorali. Au fost stabilite reguli clare și pentru partidele politice, care vor participa la alegeri. Acestea au dreptul să accepte donaţii doar în „Fondul electoral” și deocamdată este interzisă agitația. Pentru înscrierea în cursă, candidații vor putea depune actele începând cu 26 decembrie. Campania electorală va începe oficial pe 25 ianuarie 2019, cu o lună înainte de scrutin, iar până la 31 ianuarie va fi publicată integral lista concurenților înregistraţi.

Pentru prima dată în R. Moldova, la 24 februarie 2019, alegerile parlamentare vor fi organizate în baza sistemului de vot mixt. În aceeași zi, va avea loc și un referendum consultativ privind reducerea numărului de deputaţi de la 101 la 61 și posibilitatea de revocare din funcție a aleșilor poporului, în cazul în care aceștia nu îşi îndeplinesc corespunzător obligaţiile. Potrivit Alinei Russu, președinta CEC, alegătorul va primi patru buletine de vot. „Pe un buletin votăm partidele sau blocurile electorale cu lista de candidați înaintată la organele electorale, iar cu celălalt buletin votăm candidatul pe circumscripția la care participăm la votare. Și încă două buletine vor fi pe partea de referendum, întrucât fiecare întrebare adresată cetățenilor va fi înserată pe un buletin separat”, a menționat Alina Russu.

Loading...


Deși 46 de formațiuni politice au dreptul să-și înainteze reprezentanții pentru a participa la parlamentare, 25 dintre ele au președinți, ale căror mandate au expirat. Însă acestea mai au timp să-și aducă lucrurile în regulă. De asemenea, cetățenii cu buletinele de identitate expirate au la dispoziție suficient timp pentru a-și perfecta acte noi.

Corectitudinea scrutinului, pusă la îndoială

Cu aproape trei luni înainte de alegeri, sondajele arată că principalele forțe, care au șanse să ajungă în Parlament, sunt PSRM, PDM și blocul ACUM. În condițiile în care pragul electoral constituie 6% pentru partide, 9% pentru blocurile electorale formate din 2 partide sau organizaţii social-politice, 11% pentru blocurile formate din 3 şi mai multe partide, PCRM și PL ar putea să nu treacă pragul electoral. Despre alte formațiuni nu se prea vorbește, mai ales că partidele se vor bate pentru 50 de fotolii de deputat, iar celelalte 51 de mandate vor fi distribuite în circumscripții uninominale, unde ar putea câștiga cei cu mulți bani, nu neapărat cei merituoși, după cum susțin unii analiști.

În opinia lui Pavel Postică, director de Program al Asociației Promo-LEX, se așteaptă o campanie electorală foarte intensă și dură, „care va fi la limita prevederilor legislative pentru majoritatea actorilor politici. E o luptă politică pentru putere și fiecare concurent uzează de toate mijloacele pe care le are la dispoziție. Acest lucru se observă prin declarații, acțiuni și activități”.

Întrebat despre folosirea resurselor administrative, Postică afirmă că aceasta e o problemă fundamentală, abordată în fiecare campanie electorală. Totuși, a adăugat el, o campanie electorală începe chiar a doua zi după încheierea scrutinului trecut, așa că am putea spune că actuala campanie a demarat încă în 2014. Referitor la corectitudinea campaniei, aceeași sursă a precizat că aprecierea legală o va da Curtea Constituțională. „Dar sunt deja semnale privind corectitudinea scrutinului, care poate fi pusă la îndoială. Însăși modificarea legislației, trecerea la sistemul electoral mixt conține lacune grave, care creează condiții inegale, inechitabile pentru concurenți. Acest lucru se va resimți ulterior”, a conchis Pavel Postică.

Alegerile, ca o competiție de box

Analistul politic Oazu Nantoi, a comparat actuala campanie electorală cu o competiție de box. „Dacă în ring intră un pugilist cu piulițe în mănuși, iar celălalt luptă corect, rezultatul este previzibil din start. Deocamdată, nu sunt întrunite condițiile unor alegeri libere și corecte, egale pentru toți. Avem un stat uzurpat, subordonat unui partid sau unei persoane, care face tot posibilul și imposibilul pentru a se menține la putere și a-și face mendrele. Dacă poporului îi place să fie tratat ca o turmă, nu are decât să se resemneze și să-și urmeze „păstorul”, a declarat Nantoi pentru TIMPUL.

Dându-se cu părerea despre principalii concurenți electorali, Oazu Nantoi a opinat că PSRM e o anexă a PDM. „Ceea ce fac cei de la guvernare sau tovarășii lor: drumuri, canalizare sau „din sufletul primei doamne”, sau „magazine sociale”, e manipulare și corupție”, a menționat analistul. Despre opoziția de dreapta, Nantoi consideră că aceasta „trece printr-un proces dureros și că se va aduna sub brandul ACUM, care colectează materialul uman pentru smulgerea statului din captivitate”.

Mărul discordiei este participarea PL în alegeri. Liberalul Valeriu Munteanu a părăsit partidul și a declarat că va susține în continuare blocul ACUM. „Am susținut deschis și insistent în interiorul PL, încă de la început, participarea noastră la alegeri alături de partidele PAS, PPDA și PLDM. Am salutat decizia președintelui Ghimpu de a iniția dialogul cu aceste partide. Începând cu 5 noiembrie, delegat fiind, am participat la șase întâlniri, cu speranță și inima deschisă, de fiecare dată. A fost un dialog pe alocuri complicat, dar sincer și corect la început. PAS și PPDA s-au oferit să găzduiască candidații după filtrul de integritate. Am întrebat dacă vor permite să se promoveze dezideratul unirii. Răspunsul a fost pozitiv”, a declarat Munteanu.

Pe de altă parte, fostul deputat Ștefan Secăreanu, propune ca blocul ACUM să fie ignorat, iar PL și PLDM să formeze de urgență un nou bloc electoral: „Tot acest individ, programat, cred, de laboratoare obscure și antiromânești să constituie „opoziția politică” din RM, amenință că formațiunea sa și PAS nu negociază nimic cu reprezentanții PLDM și PL, deoarece blocul electoral nu se va extinde în niciun caz”, spune Secăreanu despre Andrei Năstase.

Imixtiunea Rusiei în alegerile din R. Moldova

În același context, fostul consilier prezidențial de la București, Iulian Chifu, le-a transmis liderilor PAS și PPDA să nu atragă România în jocurile electorale de la Chișinău. Comentatorul s-a referit la jocurile de culise legate de recenta rezoluție a Parlamentului European cu privire la Chișinău și a calificat demersurile PPDA și PAS drept inoportune în perioada electorală. „Este un demers dezastruos, inadecvat, nepotrivit și care poate fi lesne interpretat drept un atac la adresa României. O dovadă de infantilism și imaturitate politică, de necunoaștere profundă”, susține Chifu.

În timp ce unii cer ca România să nu fie atrasă în jocurile electorale de la Chișinău, Rusia demult este implicată în actuala campanie electorală, cel puțin, prin intermediul lui Igor Dodon. Chiar și ambasadorul SUA în R. Moldova, Derek J. Hogan, a declarat, marți, în timpul unei vizite în municipiul Bălți, că Federația Rusă s-ar putea implica în alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. „Credem că implicarea în afacerile interne ale unei țări nu este o raritate. După cum ați observat, acest lucru s-a întâmplat și în SUA și credem că este foarte posibil să se întâmple și aici. Așa că lucrăm foarte activ cu autoritățile de toate nivelurile, cu partidele politice, pentru a le informa despre experiența noastră”, a menționat diplomatul american.

Organizații neguvernamentale și activiști civici au lansat un apel către partidele politice să respecte și să aplice cota de reprezentare a genurilor de minimum 40% la desemnarea candidaților pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, atât pentru circumscripția națională, cât și cele uninominale.

Un articol de: Natalia Hadârcă Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Timpul Local 26 Septembrie 2020, ora: 09:22

Fii erou la tine acasă - sortează!

Fii erou la tine acasă - sortează!

În satul Hîrtopul Mare, raionul Criuleni, a apărut o organizație frumoasă de tineri care au scop să îmbunătățească viața consătenilor prin intermediul unei liste ample de proiecte ecologice și sociale. Prima inițiativă a acestor tineri este legată colectarea...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 26 Septembrie 2020, ora: 09:05

Avertisment de la METEO - Temperaturi în scădere și vânt puternic

Avertisment de la METEO - Temperaturi în scădere și vânt puternic

Sâmbătă sunt posibile ploi slabe în sud, iar duminică sunt așteptate ploi cu descărcări electrice în toate regiunile. Un Cod Galben de intensificări ale vântului a fost instituit pentru 26 și 27 septembrie....

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Septembrie 2020, ora: 08:56

Horoscopul zilei de azi SÂMBĂTĂ 26 SEPTEMBRIE 2020. Sună-ți prietenii!

Horoscopul zilei de azi SÂMBĂTĂ 26 SEPTEMBRIE 2020. Sună-ți prietenii!

 Luna se muta din Capricorn in Varsator si iti vei regasi puterea. Daca discutia directa cu cineva nu te-a dus unde trebuie, poate incerci sa schimbi tactica. Pune pe altcineva sa faca treaba. Cum Soarele si Luna fac trigon, acest lucru nu va fi deloc dificil, mai ales daca esti cinstit si...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 08:13

Elveţia desfiinţează soluţia lockdown: „Consecinţele sunt dezastruoase“

Elveţia desfiinţează soluţia lockdown: „Consecinţele sunt dezastruoase“

Cu 238 de morţi raportaţi la milionul de locuitori, Elveţia se află într-o situaţie aproape identică din acest punct de vedere cu România. Doar că la ei se vorbeşte altfel despre combaterea epidemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 07:54

FoxyCredit a intrat pe piața din România: obiective și avantaje

FoxyCredit a intrat pe piața din România: obiective și avantaje

În iulie 2020, libertatea.ro a scris despre site-ul FoxyCredit. A fost menționat faptul că serviciul a început să funcționeze și în România. Analiștii și specialiștii în finanțe ai site-ului au pregătit deja 7 recenzii complete ale IFN-urilor locale. Prin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 07:52

Tragedie în Ucraina: Un avion al armatei s-a prăbușit. Sunt cel puțin 22 de morți

Tragedie în Ucraina: Un avion al armatei s-a prăbușit. Sunt cel puțin 22 de morți

Un avion de transport al armatei ucrainene s-a prăbușit vineri seară în regiunea Harkov din estul țării. Accidentul s-a soldat cu 22 de morți și doi răniți grav, au declarat forțele aeriene naționale într-un comunicat de presă.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 26 Septembrie 2020, ora: 01:16

Dintre toate lucrurile pe care le cunoaştem în Univers creierul uman este cel mai complex: conţine peste 100 de miliarde de neuroni, mai mult decât numărul stelelor din Calea Lactee.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 00:59

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Din Precuvântarea la Sistemul sau întocmirea religiei Muhammedane:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Septembrie 2020, ora: 17:33

Alexandru Tănase Reforma justiției: între ineptocrație și demagogie

Reforma justiției: între ineptocrație și demagogie

Parcurgem cu toții timpuri stranii, marcate de o involuție dramatică a valorilor, fapt care afectează fiecare aspect al existenței noastre. Această involuție,  a dat naștere relativ recent în limbajul sociologic și politologic anglo-saxon, unui termen nou, cel de...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 25 Septembrie 2020, ora: 15:32

VIDEO Un deputat din Argentina a început să-i sărute sânii soției în timpul sesiunii online a parlamentului

VIDEO Un deputat din Argentina a început să-i sărute sânii soției în timpul sesiunii online a parlamentului

Un deputat argentinian a fost suspendat joi pentru că, în timpul unei sesiuni parlamentare prin videoconferinţă, a apărut într-o postură indecentă alături de soţia sa, începând la un moment dat să-i sărute sânii. Videoclipul cu scena respectivă a devenit...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 25 Septembrie 2020, ora: 15:23

Nepotul lui Pablo Escobar a găsit 18 MILIOANE de dolari ascunşi în peretele unui apartament

Nepotul lui Pablo Escobar a găsit 18 MILIOANE de dolari ascunşi în peretele unui apartament

 Nicolas Escobar a afirmat că o „viziune” i-a spus exact unde să caute banii în apartamentul din Medellin, relatează presa locală, potrivit Tvr.ro. Nicolas Escobar, nepotul lui Pablo Escobar, a declarat presei columbiene că nu a fost prima dată când a găsit...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 25 Septembrie 2020, ora: 15:14

Horoscopul zilei de azi VINERI 25 SEPTEMBRIE 2020. Cine este adversarul tău?

Horoscopul zilei de azi VINERI 25 SEPTEMBRIE 2020. Cine este adversarul tău?

 Luna este inca in Capricorn, iar impreuna cu Jupiter, Neptun, Pluto si Saturn, iti dau puterea sa iti urmaresti obiectivele. Te simti ca un luptator Kung Fu: puternic, autoritar. Dar cine este adversarul tau?

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 25 Septembrie 2020, ora: 15:10

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

 Pasta de roșii este aproape nelipsită din gastronomia românească. Însă, dacă vrei să te bucuri de aroma curată, nemodificată de ingrediente adăugate în timpul fabricării în masă, trebuie să renunți la varianta din magazine. Cea mai sănătoasă rețetă...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 25 Septembrie 2020, ora: 15:07

Putin i-ar fi spus lui Macron că Navalnîi s-a otrăvit singur cu otrava militară numită noviciok

Putin i-ar fi spus lui Macron că Navalnîi s-a otrăvit singur cu otrava militară numită noviciok

 Vladimir Putin i-ar fi spus lui Emmanuel Macron, în cadrul unei conversații telefonice recente, că opozantul rus Alexei Navalnîi s-ar fi otrăvit singur cu noviciok, scrie The Moscow Times.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 25 Septembrie 2020, ora: 14:56

Incendiu la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău. Ministrul român al Culturii: Vom căuta să oferim ajutor

Incendiu la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău. Ministrul român al Culturii: Vom căuta să oferim ajutor

 Un incendiu produs joi la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău a afectat o suprafaţă de aproximativ 3.500 de metri pătraţi, iar clădirea simbol a capitalei Moldovei este închisă pentru o perioadă nedeterminată, a anunţat vineri Ministerul...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 25 Septembrie 2020, ora: 14:39

VIDEO Atac cu cuțitul lângă vechea redacție Charlie Hebdo: Patru persoane au fost rănite, două ar fi jurnaliști. Un suspect a fost reținut

VIDEO Atac cu cuțitul lângă vechea redacție Charlie Hebdo: Patru persoane au fost rănite, două ar fi jurnaliști. Un suspect a fost reținut

 Un atac cu armă albă a avut loc vineri dimineață în apropierea vechii redacții Charlie Hebdo, patru persoane fiind rănite, dintre care una ar fi în stare gravă, transmite BFMTV. Un suspect a fost reținut de poliție.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 24 Septembrie 2020, ora: 15:02

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

Incendiul de la Filarmonica Națională ia amploare. Potrivit informațiilor, a căzut tavanul de la sala principală a Filarmonicii, iar pompierii au fost retraşi de pe acoperişul clădirii, fiind pericol pentru viaţa lor. Deocamdată, incendiul nu a fost localizat, intervenţia este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 09:33

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși pe care procurorii îi suspectează că au fost implicați în acțiuni de spionaj. Cei doi diplomați ruși au fost somați să părăsească Bulgaria în 72 de ore, a declarat miercuri ministerul de externe, conform Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 24 Septembrie 2020, ora: 08:38

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

 O sută de mass-media publică miercuri în Franţa o scrisoare deschisă în care lansează un apel la mobilizare în favoarea libertăţii de expresie în sprijinul săptămânalului Charlie Hebdo, care a fost ameninţat din nou de Al Qaida după retipărirea...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 24 Septembrie 2020, ora: 08:03

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

„Filat a furat suma de 100 de milioane de euro din băncile moldovenești cu ajutorul lui Șor. O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și în Africa. O altă parte de bani au fost și în Turcia, însă după câte am înțeles sunt deja...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 07:50

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

După ce Lukașenko și-a organizat o inaugurație în secret, bielorușii au ieșit din nou în stradă. De această dată forțele de ordine au fost mai agresive decât de obicei.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 24 Septembrie 2020, ora: 07:04

Ce spune cafeaua preferată despre tine

Ce spune cafeaua preferată despre tine

 Chiar daca nu exista cifre oficiale, cafeaua este una dintre cele mai apreciate bauturi din intreaga lume. Cafeaua nu doar ca le ofera oamenilor plusul de energie necesar inceperii unei noi zile de munca, insa dezvaluie o multime de lucruri despre personalitatea celor care o consuma,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 06:13

investigație CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

Separatiștii transnistreni a cumpărat combustibil din UE și l-au introdus în R. Moldova ilegal, fraudând bugetul cu sute de milioane.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Septembrie 2020, ora: 05:00

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

De la înfiinţarea statului naţional suveran şi independent România, Armata Română nu s-a implicat în multe conflicte regionale sau internaţionale. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 Septembrie 2020, ora: 04:54

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

 Mercur din Balanta face opozitie cu Marte retrograd in Berbec si iti deschide calea catre negociere. Patrarul de Luna in Capricorn iti arata ca o situatie de criza trebuie rezolvata. Cum actionezi?

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)