Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 13:14
Abonamente

Comentariu 18 Ianuarie 2015, ora 05:02    Din editia print

Marime Font

Începutul propovăduirii

„Şi Iisus, auzind că Ioan a fost întemniţat, a plecat în Galileea. 

 
 
 

Şi părăsind Nazaretul, a venit de a locuit în Capernaum, lângă mare, în hotarele lui Zabulon şi Neftali, ca să se împlinească ce s-a zis prin Isaia proorocul care zice: Pământul lui Zabulon şi pământul lui Neftali spre mare, dincolo de Iordan, Galileea neamurilor; poporul care stătea în întuneric a văzut lumină mare şi celor ce şedeau în latura şi în umbra morţii lumină le-a răsărit”. De atunci a început Iisus să propovăduiască şi să spună: Pocăiţi-vă, căci s-a apropiat împărăţia cerurilor." (Matei 4; 12-17).

Această pericopă lasă să se înțeleagă că Iisus a ieșit la propovăduit abia după întemnițarea lui Ioan. Însă la Luca (capitolul 7) citim că Ioan și-a trimis ucenicii la Iisus să Îl întrebe dacă El e Cel ce trebuie să vină, iar Iisus le spune să îi transmită lui Ioan minunile pe care le-au văzut. Apoi în Evanghelia după Ioan, capitolul 3 (22-23), ni se spune: „După acestea a venit Iisus şi ucenicii Lui în pământul Iudeii şi stătea acolo şi boteza. Şi boteza şi Ioan în Enom, aproape de Salim, că erau acolo ape multe şi veneau şi se botezau".De aceea suntem îndreptățiți să credem că până la întemnițarea lui Ioan, Iisus a vorbit în repetate rânduri mulțimii, a făcut minuni și Își alesese deja ucenicii. Momentul despre care vorbește Matei și pe care îl leagă de întemnițarea lui Ioan e cel în care Iisus vestește aceleași vorbe cu Ioan. Cu doar un capitol mai devreme, evanghelistul Matei pune aceleași cuvinte în gura lui Ioan: „Pocăiţi-vă că s-a apropiat împărăţia cerurilor." (Matei 3; 2).

Acest mesaj stă la începutul creștinismului. Iisus făcuse minuni și spusese pilde, cu rolul de a-i îndrepta pe oameni, dar acum începe chemarea lor la noua credință. Și este un mesaj care, din păcate, le scapă oamenilor din ziua de azi. Începutul întoarcerii spre Dumnezeu este pocăința. Fără pocăință totul e vorbă goală. Dacă inima nu e mișcată, nu ne ajută nici o rugăciune, nici un miracol. În zilele noastre unii merg să se spovedească fără să se pocăiască pentru relele făcute. Ba uneori, mărturisirea unui păcat sună mai mult a scuză: „m-am certat cu x, fiindcă uite cât rău mi-a făcut!". O astfel de spovedanie sună mai mult a pâră decât a mărturisire.

Cuvântul evanghelie, din limba greacă, înseamnă veste bună. Partea a doua a mesajului credinței celei noi reprezintă vestea bună: „s-a apropiat împărăția cerurilor". Atât de mult încât putea fi atinsă cu mâna. Însuși Împăratul cerurilor stătea înaintea oamenilor îndemnându-i la pocăință. Iar odată cu jertfa și învierea Sa și cu pogorârea Duhului Sfânt - împărăția cerurilor e deja printre noi.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md