Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 09:40
Abonamente

Comentariu 15 Iulie 2013, ora 07:31    Din editia print

Marime Font

Încetul cu încetul se face oțetul… antidemocratic

Noua coaliție de guvernământ a înțeles că prea multă transparență strică.  

 
 
 

Din cele întâmplate în R. Moldova după 6 ianuarie a.c., liderii acestei coaliții s-au convins că presa e bună doar atunci când știe mai puțin și nu-și bagă microfonul unde nu-i fierbe oala. Iată de ce, încetul cu încetul, pas cu pas se merge spre limitarea accesului presei la actul decizional.
Scriam săptămâna trecută că guvernul a avizat un proiect de hotărâre care limitează accesul presei la ședințele guvernului (ședințele nu vor mai fi transmise în direct). Ministrul Justiției, Oleg Efrim, a lăudat decizia, declarând că „e o inițiativă bună pentru că „va contribui la eficientizarea procesului decizional”. Această logică de funcționar obtuz a fost susținută și de șeful său pe linie de partid, liderul PLDM V. Filat. Astfel, acesta salută inițiativa de a desfășura ședințele de guvern cu ușile închise din rațiuni de ...„confort și discreție”. Iată ce scrie el: „În 2009, aveam o sete de informare, acum lucrurile au revenit la normal, există comunicare, transparenţă decizională este suficientă. În anul 2009 şi şedinţele parlamentului erau închise, nu se cunoştea ce decizii se luau şi cum se luau. Atunci am luat decizia de a transmite aceste şedinţe online. Să ne amintim câtă mass-media era şi care era ponderea instituţiilor mass-media din afara media holdingulului subordonat guvernării comuniste. Cred că în perioada actuală avem instrumentele necesare pentru a asigura transparenţa decizională, posibilitatea de a solicita informaţie suplimentară”.

Filat, în stilul lui inconfundabil, minte cu neruşinare. Spre deosebire de 2009, zice el, când „aveam o sete de informare, acum lucrurile au revenit la normal”. Adică ne-am potolit setea, nu mai vrem să fim informaţi... Adică ceea ce avem azi se numeşte „revenirea la normal”. E normal să nu ştim ce şi cum se discută la şedinţele de guvern, e normal să nu ştim cum se fură în ţara asta şi cine fură... Respectiva iniţiativă a guvernului este una dintre cele mai neinspirate din perioada celor o sută de zile de graţie a guvernului Leancă. Azi o asemenea iniţiativă a vizat guvernul, mâine, o decizie similară, poate viza parlamentul. Tăvălugul antidemocratic se poate rostogoli, afectând şi alte zone.Mă miră mult faptul că presa în general şi televiziunile în special au acceptat, resemnate, această decizie antidemocratică a guvernului Leancă. Ce să fie la mijloc: indiferenţa, oportunismul sau nostalgia după timpurile frumoase de până la 2009?

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md