Actualitate

Închisorile secrete ale CIA: Un saudit dă în judecată Lituania la CEDO

 Mustafa al-Hawsawi, în vârstă de 50 de ani, a fost capturat în Pakistan în 2003 şi suspectat de americani că a fost implicat în atentatele de la 11 septembrie din SUA.

"Săptămâna trecută, guvernul a primit cererea lui Mustafa al-Hawsawi pe lângă CEDO", a declarat pentru AFP adjuncta ministrului justiţiei, Irma Gudziunaite.

Ea a precizat că Lituania are termen până la 22 martie pentru a-şi prezenta poziţia.

CEDO a recunoscut anul trecut că Lituania a găzduit o închisoare secretă a CIA pe teritoriul său în 2005-2006. "Tehnicile de interogatoriu dure" care au fost practicate, considerate a fi tortură, se derulau în afara oricărui cadru judiciar.

CEDO a mai condamnat Lituania în octombrie să-i plătească 100.000 de euro daune lui Abu Zubaydah, un alt deţinut saudit de la Guantanamo trecut prin centrul de detenţie secret al CIA din Lituania şi considerat unul dintre cei mai importanţi membri ai Al-Qaida de către Washington.

Responsabilii lituanieni, care neagă că în ţara lor au existat închisori secrete ale CIA, au declarat la CEDO că imobilul incriminat situat la periferia capitalei Vilnius era "un centru de informaţii".

O anchetă preliminară asupra acestui caz a fost deschisă în 2015, dar nu a dus la nicio concluzie, Lituania afirmând că SUA au refuzat să răspundă întrebărilor procurorilor lituanieni sau să furnizeze informaţiile solicitate în cadrul anchetei.

Potrivit unui raport al Senatului american, 119 persoane au fost arestate şi încarcerate în cadrul programului secret al CIA, în aşa-numite "black sites" din ţări niciodată identificate, dar printre care se află, probabil, Thailanda, Afganistan, România, Polonia şi Lituania, scrie AFP

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *