Actualitate

ÎNCOTRO? Noul ambasador rus în Statele Unite a fost implicat în AGRESIUNEA Rusiei împotriva Ucrainei

Decizia nu a fost una neașteptată, dar cu siguranță neobișnuită, pentru ca Antonov desi este diplomat de carieră, este si militar. Iar un diplomat cu rang de general este în sine un fenomen destul de rar, scrie pentru Adevarul european editorialistul Serghei Sidorenko.

Redam in continuare o parte din textul autorului.

Însa nu acest amanunt ar fi trebuit sa-l determine pe Donald Trump sa refuze numirea lui Antonov. Mai important este ca nou ambasador rus în Statele Unite a fost implicat în agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, a fost responsabil de sprijinul internațional al acțiunilor armatei ruse în Crimeea și Donbas, motiv pentru care a fost inclus pe listele de sancțiuni ale UE și ale altor state.

La randul sau, Administrația Trump avea tot dreptul să oprească numirea sa în calitate de ambasador în Statele Unite, dar probabil ca nu a dorit o noua agravare a relatiilor cu rușii. Iar Moscova a făcut totul ca sa creeze un nou impas pentru americani legat de această nominalizare.

Prin urmare, de ce nu a reușit Washingtonul să oprească numirea diplomatului general?

Potrivit Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice, ambasadorul poate prelua conducerea misiunii diplomatice abia dupa ce este eliberat un agrement de catre țara vizata (consimțământul formal) pentru numirea sa. Cererea pentru agrement trebuie trimisă în avans și cat timp autoritatile statului de destinatie nu dau un raspuns, decretul privind numirea ambasadorului nu poate fi semnat.

Administratia Trump a trimis agrement la Moscova pentru numirea lui Antonov la jumătatea lunii iulie, acceptând astfel numirea unui ambasador rus extrem de odios …

În mod formal – în caz de dezacord cu alegerea Kremlinului – Washingtonul nu trebuia neapărat să răspundă rușilor. Conform practicii diplomatice, în loc de refuz, capitala pur si simplu pastreaza tacerea, iar cealaltă parte înțelege: trebuie să căutăm un alt candidat.

Dar, în practică, rușii au făcut totul pentru a pune Casa Albă într-un impas.

Conform practicii diplomatice, capitalele nu menționează niciodată candidatura viitorului ambasadorul și nu încep procedurile de numire până când nu obtin un agrement.
Moscova a făcut altfel. De la începutul anului a spus în mod regulat că Anatoli Antonov „va deveni cu siguranță noul ambasador”. La început, aceste date au fost „scurse” în mass-media. Iar în primăvară, fără a avea agrement american, Kremlinul a initiat procedura de aprobare parlamentară a candidaturii ambasadorului.

Din acest motiv, refuzul lui Trump (daca il intentiona) – nu mai putea fi unul silentios.

Casa Albă s-a confruntat cu o alegere: fie declanseaza un nou scandal public în relațiile cu Rusia, declarând că SUA nu il accepta pe ambasadorul propus, fie își da acordul. În afară de aceasta, și americanii urmau să numească un nou ambasador în Rusia (Trump l-a ales pe Jon Huntsman) și așteptau un agrement de la ruși.

Casa Albă a ales cu siguranță pacea în locul scandalul. În luna iulie, cele doua capitale au aprobat în același timp candidaturile ambasadorilor, iar o lună mai târziu Putin l-a numit pe șeful misiunii sale diplomatice din SUA.

Care va fi prestatia „diplomatului militar” în timpul crizei în relațiile dintre Moscova și Washington – timpul ne va spune. Dar povestea numirii sale și a practicii rusești de șantaj discret a „prietenilor americani” ne ofera toate motivele să spunem: acum chiar ca nu mai există niciun pic de încredere între capitalele celor două state.

paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *