Astăzi 21 Ianuarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 09:15
Abonamente

Actualitate 19 Decembrie 2019, ora 03:33    Din editia print

INCREDIBIL! Chișinăul secolului XXI, cu latrine prin curți și gropi de canalizare improvizate

Marime Font

Zeci de ani, Primăria Capitalei nu găsește bani pentru construirea rețelelor de canalizare pe cel puțin cinci străzi ale orașului

De aproape două decenii, mulți locuitori din sectorul Ciocana al mun. Chișinău bat disperați pe la ușile birocraților, solicitând ca și locuințele lor să le fie conectate la rețele de canalizare. Până în prezent, bieții de ei aud doar promisiuni deșarte din partea autorităților locale, indiferent cine ar fi primarul. Când am auzit despre aceasta, n-am crezut. Totuși, am încercat să aflăm dacă, în capitala unei țări care a semnat Acordul de Asociere cu UE, se poate întâmpla ca orășenii să fie nevoiți să meargă la veceu în fundul grădinii și să-și sape gropi de acumulare a apelor menajere. În cele din urmă, am înțeles că la noi orice este posibil...

O simplă plimbare pe străzile Cărămidarilor, Uzinelor, Movileni, Liviu Rebreanu și Vladimir Maiakovski din Chișinău te supune unei transmutări miraculoase dintr-o „capitală europeană”, vorba fostului edil Serafim Urechean, într-o localitate îndepărtată de civilizație. În afară de casele oamenilor de pe aici, destul de îngrijite, vei observa și latrinele din curți, și gropile de acumulare a apelor menajere, semănate ici-colo prin grădini, ilustrează un tablou trist. Nici chiar gerul năprasnic nu poate îndepărta duhoarea, care-ți anihilează simțurile, imediat ce te apropii de aceste gospodării.

Nici Urechean, nici Chirtoacă, nici Radu nu au intervenit

În ciuda vremii de afară, peste 60 de gospodari ne-au ieșit în întâmpinare, pregătiți să-și povestească durerea. Fiecare dintre ei era înarmat cu multe acte, care confirmă nenumăratele lor adresări către instituțiile competente. Mulțimea era bulversată, vorbea în cor și cerea deznădăjduită un ajutor.


Valentina Cibotari a povestit mai pe îndelete despre esența problemei cu care se confruntă familia și vecinii săi de mai mulți ani. „Nu am avut niciodată canalizare aici. Din 2000, încercăm să rezolvăm problema, însă fără succes. Ne-am adresat la primarii Serafim Urecheanu și Dorin Chirtoacă. Am scris plângere și la Pretura Ciocana, și la SA „Apă-Canal Chişinău”. La 22 martie 2018, am fost eu însămi în audiență la dna Silvia Radu. De la toți am primit același răspuns, că, „din lipsa resurselor financiare, construcția obiectivului nu a fost inclusă în Planul de finanțare pentru anul curent”, dar neapărat se va include în anul următor. Așa au trecut aproape 20 de ani”, adaugă femeia.

În lipsa rețelelor de canalizare menajer-fecaloidă, Valentina Cibotari a fost nevoită să sape gropi de acumulare a apelor menajere, care trebuie curățate foarte des. „Achităm circa 600 de lei, de trei ori pe an, pentru a evacua această murdărie. Avem copii, părinți bătrâni și bolnavi, dar stăm fără canalizare, în secolul XXI, în capitala R. Moldova”, afirmă doamna.
„Locuim la Ciocana și suntem în aproprierea Salubrizării, dar nu știu cum se face, că anume noi nu avem canalizare”, se aude între timp o altă voce din mulțime.

„Împrejurul casei, avem numai gropi de acumulare, dar apa oricum pătrunde în casă”

Sergiu Vlas, un bărbat de 36 de ani, povestește că, în 1978, părinții săi au cumpărat pământ pe str. Cărămidarilor, unde și-au construit o casă, însă, de-a lungul vieții, aceștia nu au reușit să rezolve problema canalizării. „După ce m-am căsătorit, am construit și eu o casă în grădina părinților, în care locuiesc împreună cu soția și cei trei copii minori. Vă imaginați cum e să crești trei copii și să nu ai canalizare? Împrejurul casei, avem numai gropi de acumulare. Sunt nevoit să achit câte 1200 de lei pe an pentru evacuarea apei menajere. Înțeleg că, dacă am fi avut canalizare, oricum am fi plătit, dar măcar deșeurile s-ar fi dus centralizat și nu ar fi pătruns în casă”, explică bărbatul.
„Gropile nu sunt o soluție, căci apa oricum pătrunde în casă și veșnic avem igrasie și umezeală”, intervine în discuție o femeie.

Alte clădiri din preajmă, inclusiv centrele comerciale, dispun de canalizare

Același Sergiu demonstrează că autorităților nu le pasă de ei și îi mint. Potrivit lui, la Primărie li se spune că anume construcția unei rețele de canalizare în acea zonă este complicată. Cu toate acestea, centrele comerciale, care s-au construit recent în zonă, ar fi fost conectate la rețelele de canalizare chiar din prima săptămână. „Am rămas șocat. Am fost și la administratorul lor, pe care l-am rugat să ne conecteze și pe noi la rețeaua lor, însă el a refuzat”, se arată revoltat bărbatul.

La rândul său, Eugenia Fedorcicova, o bătrână de 73 ani, de pe str. Liviu Rebreanu, spune că, în apropierea casei sale, a fost construit un bloc locativ cu cinci etaje, care a fost conectat neîntârziat la rețelele de canalizare. „Dacă pentru ei a fost posibilă construcția canalizării, noi nu suntem oameni? Eu am trei gropi de acumulare și toate trebuie curățate, dar de unde să iau atâția bani?”, se întreabă ea.
Și Eugenia Romanciuc, o pensionară de 62 de ani, povestește că nu demult noul său vecin, medic stomatolog, a reușit, ca prin minune, să se conecteze la rețeaua de canalizare. „Cred că a băgat bani cu sacul și a soluționat problema. Noi suntem mai săraci și de noi nu au nevoie”, presupune Eugenia.

„Trăim în Evul Mediu?”

Interlocutoarea își amintește că, acum mulți ani, li s-a spus că nu pot locui în acea zonă, deoarece este considerată una de risc. Atunci unii au primit apartamente în schimb. „Restul oamenilor au vrut case pe pământ și au scris cereri pentru a obține un loc de casă. Dar anii au trecut și n-am primit nimic. Acum vă rugăm să ne faceți dreptate, ca să avem măcar canalizare! De unde să achit eu pentru curățarea gropii de depozitare, dacă am o pensie de 1200 de lei? Trăim în Capitală sau în Evul Mediu?”, ne privește întrebător Eugenia, cu lacrimi în ochi.

„Acum trei ani au făcut proiectul. Astă vară iarăși au venit și au făcut alt proiect, dar numai cu vorba și rămânem”, strigă cineva din grup.
În afară de aceasta, menționează Valentina Cibotari, locuitorii de pe cele cinci străzi au fost la un pas de a deveni victime ale escrocilor. „Am fost vizitați de diferite firme, care au vrut să ne scurgă de bani. Băteau pe la porți și cereau câte 15 mii de lei de la fiecare casă, pentru a construi canalizare. Însă atunci când am vrut să aflăm cine sunt ei și să legalizăm procesul, s-au făcut nevăzuți”, susține femeia.

„Consiliul Municipal nu dă bani”

Contactat de TIMPUL, Alexandru Caftanat, șeful interimar al Direcției construcții capitale a Primăriei Chișinău, a declarat că rezolvarea problemei în cauză se încearcă încă din anul 2011, deoarece până atunci de acest obiectiv se ocupa SA „Apă-Canal Chişinău”. „Proiectarea acestui sistem de canalizare costă 662 de mii de lei. Deși noi ne puneam în plan construcția acestuia, Consiliul Municipal nu ne dădea bani. Obiectivul despre care vorbim este foarte greu de proiectat. Nu putem conecta toate aceste străzi la un singur punct, în canalizarea centrală, pentru că străzile vin la vale și există foarte multe puncte de conectare, care sunt oferite de către „Apă-Canal Chişinău”. Nici nu este atât de ușor de ales aceste puncte. Blocul locativ despre care vorbiți s-a conectat de la o stație de alimentare cu benzină, dar acolo e vorba de o singură casă. Pe când noi nu putem conecta atâtea străzi la o singură stație”, explică Alexandru Caftanat.

Funcționarul menționează că acest obiectiv va fi inclus în planul pentru 2019, fiindcă în acest an au fost alocate 130 de mii de lei, din care s-a făcut ridicarea topografică, care este valabilă un singur an. „Vă spun sincer, la licitația publică pentru proiectare, nu au venit toate instituțiile de profil, știind că e foarte greu de proiectat aceste străzi. Dar, în cele din urmă, o firmă și-a luat acest angajament și a făcut ridicarea topografică, care e valabilă doar un an. Dacă nu vom primi finanțare ca să continuăm lucrările, va trebui s-o luăm de la capăt”, adaugă șeful interimar.

Totuși, acesta speră că Direcția construcții capitale va primi cât mai curând posibil finanțare. „Înainte de a aproba Planul pentru anul 2019, noi suntem invitați la comisiile speciale ale Consiliului Municipal și încercăm să luptăm pentru a obține acești bani. Însă decizia le aparține”, spune Caftanat. Dacă Direcția condusă de el va obține resursele financiare necesare, proiectul va fi gata în jumătate de an, dă asigurări funcționarul de la Primăria Chișinău.

10.12.2018

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 09:15

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

Ex-deputatul Valeriu Saharneanu, reprezentant al Partidului Popular Românesc, a dezvăluit cum a ajuns fostul președinte al formațiunii, Vlad Țurcanu, să conducă partidul, dar și cum, ulterior, nu s-a mai implicat în activități.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 09:04

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

Minorul de 14 ani care a ucis cu sânge rece un alt minor de 12 ani a primit mandat de arest pentru 30 de zile, după ce ieri a fost reținut pentru 24 de ore. Băiatul este suspectat că ar fi omorât un băiat de 12 ani, iar cadavrul l-a ascuns într-o clădire nefinisată.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 08:57 de Silviu Tănase

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști Din editia print

Zilele trecute lidera PAS Maia Sandu a oferit un interviu pentru TVR Moldova unde a conturat primele teze referitoare la viitoarea campanie prezidențială. Deși a ezitat să-și anunțe participarea în viitoarea campanie prezidențială, declarând că „PAS va susține un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:54

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Trupul neînsuflețit al unui bărbat a fost depistat în această după-amiază într-o fântână de canalizare de pe strada Alecu Russo, din sectorul Ciocana al capitalei. Solicitată telefonic, Natalai Stati, ofițerul de presă al Poliției Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:25

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

 Ieri, 20 ianuarie, a avut loc „Gala Cineaștilor 2020”. Evenimentul a fost organizat în premieră de către Uniunea Cineaștilor din Moldova în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Laureații Galei...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Ianuarie 2020, ora: 07:58

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia (Zaharia Cușnir)

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia (Zaharia Cușnir)

A făcut senzație publicarea unui pachet de fotografii din satele basarabene ale anilor 50-60, la apogeul Uniunii Sovietice. Pe mine m-au întristat și vă spun de ce.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Ianuarie 2020, ora: 07:52

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

Horoscopul zilei de 21 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 06:33

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Mai mult de trei sferturi (79%) din infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice din Europa era controlată de companiile de utilităţi şi petroliere.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 21 Ianuarie 2020, ora: 05:49

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie Din editia print

În prezent, în spaţiul audiovizualului există numeroase (ca să nu zicem nenumărate) posturi de radio şi TV, care încearcă din răsputeri să ne ademenească, să capteze cu orice preţ atenţia publicului. În avangarda acestei permanente competiţii sunt cei de la...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Ianuarie 2020, ora: 00:25

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Conştientul emite raţionamente şi subconştientul produce; conştientul alege şi subconştientul livrează marfa. Vă prezentăm câteva trucuri. Este de la sine înţeles că puteţi adăuga cele care corespund aşteptărilor, nevoilor sau dorinţelor voastre. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 20 Ianuarie 2020, ora: 20:52

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Cea de-a 70-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin se va desfășura între 20 februarie și 1 martie 2020

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 20:23

Au vrut să fugă ca EL CHAPO, doi pușcăriași din Lipcani au încercat să evadeze săpând un tunel

Au vrut să fugă ca EL CHAPO, doi pușcăriași din Lipcani au încercat să evadeze săpând un tunel

Doi deținuți de la Penitenciarul nr.2-Lipcani intenționau să evadeze printr-un tunel săpat sub zidul închisorii, dar au fost prinși până să-și pună planul în practică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 20:03

EI NU-S NORMALI!!!! /// Parlamentul vrea să cumpere 110 tablete pentru deputați, în valoare de peste DOUĂ MILIOANE de lei

EI NU-S NORMALI!!!! /// Parlamentul vrea să cumpere 110 tablete pentru deputați, în valoare de peste DOUĂ MILIOANE de lei Foto: Ramin Mazur

Portalului e-licitatie.md arată că Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova a demarat o licitație publică pentru a achiziționa 110 de tablete noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 19:18

RUSIA: Putin a depus la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei

RUSIA: Putin a depus la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei

 Preşedintele rus Vladimir Putin a depus luni la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei, la mai puţin de o săptămână de la anunţul său surpriză privind o reformă a sistemului politic, transmite AFP. Proiectul de lege, publicat pe site-ul Dumei de Stat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 18:56

MAI există „blocul ACUM” ? /// PPDA anunță că nu o susține pe Olesea Stamate și cheamă alte partide să-l susțină pe Mihai Druță

MAI există „blocul ACUM” ? /// PPDA anunță că nu o susține pe Olesea Stamate și cheamă alte partide să-l susțină pe Mihai Druță

Platforma Demnitate și Adevăr a anunțat că nu o va susține pe Olesea Stamate în cadrul alegerilor parlamentare anticipate pe circumscripția uninominală Hîncești și optează pentru candidatura lui Mihai Druță. Anunțul a fost luat în cadrul ședinței de astăzi a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 16:35

Procurorul general își cere scuze de la „sutele de cetățeni” care au fost urmăriți penal ilegal în ultimii ani de către procurori

Procurorul general își cere scuze de la „sutele de cetățeni” care au fost urmăriți penal ilegal în ultimii ani de către procurori

Mimarea combaterii corupției, arestări ilegale și învinuiți achitați pe bandă rulantă!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:53

Virusul MISTERIOS din China se răspândeşte îngrijorător şi face noi victime. A fost RAPORTA și în Coreea

Virusul MISTERIOS din China se răspândeşte îngrijorător şi face noi victime. A fost RAPORTA și în Coreea

Stare de alertă pe întreg teritoriul Chinei. Cea mai mare temere a specialiştilor s-a adeverit. Noul tip de coronavirus s-a răspândit în alte două provincii din China, după Wuhan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:48

10 ani de pușcărie pentru 200 de euro / Polițistă din Bălți, reținută pentru luare de mită

10 ani de pușcărie pentru 200 de euro / Polițistă din Bălți, reținută pentru luare de mită

O angajată a Serviciului Poliţiei Judecătoreşti a IGP din Bălţi a fost reţinută de ofiţerii DGT,,Nord” a CNA şi procurori pentru corupere pasivă. Potrivit denunțătorului, poliţista i-ar fi cerut 200 de euro pentru a grăbi încetarea dosarului de căutare, pornit pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:24

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

În 2019 s-a înregistrat cel mai mare trafic de mărfuri din istoria porturilor maritime românești, anunță Compania Națională Administrația Porturilor Constanța, citată de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:15

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

Spargerea unei conducte cu apă caldă, în plină noapte, a ucis cel puțin cinci oameni și a rănit alți trei într-un hotel din centrul Rusiei, au anunțat luni autoritățile, citate de AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 Ianuarie 2020, ora: 13:58

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg Din editia print

Consiliul electoral al circumscripției Hâncești a înregistrat grupul de inițiativă în susținerea candidatului Partidului Politic ȘOR la funcția de deputat, Vitalie Balinschi. Candidatura propusă locuitorilor circumscripției 38 Hâncești a fost prezentată în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 13:21

OPINIA CITITORULUI / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

OPINIA CITITORULUI  / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

Un cititor a reacționat la editoriaul „Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști”.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)