Astăzi 3 August 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 10:48
Abonamente

Actualitate 19 Decembrie 2019, ora 03:33    Din editia print

INCREDIBIL! Chișinăul secolului XXI, cu latrine prin curți și gropi de canalizare improvizate

Marime Font

Zeci de ani, Primăria Capitalei nu găsește bani pentru construirea rețelelor de canalizare pe cel puțin cinci străzi ale orașului

De aproape două decenii, mulți locuitori din sectorul Ciocana al mun. Chișinău bat disperați pe la ușile birocraților, solicitând ca și locuințele lor să le fie conectate la rețele de canalizare. Până în prezent, bieții de ei aud doar promisiuni deșarte din partea autorităților locale, indiferent cine ar fi primarul. Când am auzit despre aceasta, n-am crezut. Totuși, am încercat să aflăm dacă, în capitala unei țări care a semnat Acordul de Asociere cu UE, se poate întâmpla ca orășenii să fie nevoiți să meargă la veceu în fundul grădinii și să-și sape gropi de acumulare a apelor menajere. În cele din urmă, am înțeles că la noi orice este posibil...

O simplă plimbare pe străzile Cărămidarilor, Uzinelor, Movileni, Liviu Rebreanu și Vladimir Maiakovski din Chișinău te supune unei transmutări miraculoase dintr-o „capitală europeană”, vorba fostului edil Serafim Urechean, într-o localitate îndepărtată de civilizație. În afară de casele oamenilor de pe aici, destul de îngrijite, vei observa și latrinele din curți, și gropile de acumulare a apelor menajere, semănate ici-colo prin grădini, ilustrează un tablou trist. Nici chiar gerul năprasnic nu poate îndepărta duhoarea, care-ți anihilează simțurile, imediat ce te apropii de aceste gospodării.

Nici Urechean, nici Chirtoacă, nici Radu nu au intervenit

În ciuda vremii de afară, peste 60 de gospodari ne-au ieșit în întâmpinare, pregătiți să-și povestească durerea. Fiecare dintre ei era înarmat cu multe acte, care confirmă nenumăratele lor adresări către instituțiile competente. Mulțimea era bulversată, vorbea în cor și cerea deznădăjduită un ajutor.

Loading...


Valentina Cibotari a povestit mai pe îndelete despre esența problemei cu care se confruntă familia și vecinii săi de mai mulți ani. „Nu am avut niciodată canalizare aici. Din 2000, încercăm să rezolvăm problema, însă fără succes. Ne-am adresat la primarii Serafim Urecheanu și Dorin Chirtoacă. Am scris plângere și la Pretura Ciocana, și la SA „Apă-Canal Chişinău”. La 22 martie 2018, am fost eu însămi în audiență la dna Silvia Radu. De la toți am primit același răspuns, că, „din lipsa resurselor financiare, construcția obiectivului nu a fost inclusă în Planul de finanțare pentru anul curent”, dar neapărat se va include în anul următor. Așa au trecut aproape 20 de ani”, adaugă femeia.

În lipsa rețelelor de canalizare menajer-fecaloidă, Valentina Cibotari a fost nevoită să sape gropi de acumulare a apelor menajere, care trebuie curățate foarte des. „Achităm circa 600 de lei, de trei ori pe an, pentru a evacua această murdărie. Avem copii, părinți bătrâni și bolnavi, dar stăm fără canalizare, în secolul XXI, în capitala R. Moldova”, afirmă doamna.
„Locuim la Ciocana și suntem în aproprierea Salubrizării, dar nu știu cum se face, că anume noi nu avem canalizare”, se aude între timp o altă voce din mulțime.

„Împrejurul casei, avem numai gropi de acumulare, dar apa oricum pătrunde în casă”

Sergiu Vlas, un bărbat de 36 de ani, povestește că, în 1978, părinții săi au cumpărat pământ pe str. Cărămidarilor, unde și-au construit o casă, însă, de-a lungul vieții, aceștia nu au reușit să rezolve problema canalizării. „După ce m-am căsătorit, am construit și eu o casă în grădina părinților, în care locuiesc împreună cu soția și cei trei copii minori. Vă imaginați cum e să crești trei copii și să nu ai canalizare? Împrejurul casei, avem numai gropi de acumulare. Sunt nevoit să achit câte 1200 de lei pe an pentru evacuarea apei menajere. Înțeleg că, dacă am fi avut canalizare, oricum am fi plătit, dar măcar deșeurile s-ar fi dus centralizat și nu ar fi pătruns în casă”, explică bărbatul.
„Gropile nu sunt o soluție, căci apa oricum pătrunde în casă și veșnic avem igrasie și umezeală”, intervine în discuție o femeie.

Alte clădiri din preajmă, inclusiv centrele comerciale, dispun de canalizare

Același Sergiu demonstrează că autorităților nu le pasă de ei și îi mint. Potrivit lui, la Primărie li se spune că anume construcția unei rețele de canalizare în acea zonă este complicată. Cu toate acestea, centrele comerciale, care s-au construit recent în zonă, ar fi fost conectate la rețelele de canalizare chiar din prima săptămână. „Am rămas șocat. Am fost și la administratorul lor, pe care l-am rugat să ne conecteze și pe noi la rețeaua lor, însă el a refuzat”, se arată revoltat bărbatul.

La rândul său, Eugenia Fedorcicova, o bătrână de 73 ani, de pe str. Liviu Rebreanu, spune că, în apropierea casei sale, a fost construit un bloc locativ cu cinci etaje, care a fost conectat neîntârziat la rețelele de canalizare. „Dacă pentru ei a fost posibilă construcția canalizării, noi nu suntem oameni? Eu am trei gropi de acumulare și toate trebuie curățate, dar de unde să iau atâția bani?”, se întreabă ea.
Și Eugenia Romanciuc, o pensionară de 62 de ani, povestește că nu demult noul său vecin, medic stomatolog, a reușit, ca prin minune, să se conecteze la rețeaua de canalizare. „Cred că a băgat bani cu sacul și a soluționat problema. Noi suntem mai săraci și de noi nu au nevoie”, presupune Eugenia.

„Trăim în Evul Mediu?”

Interlocutoarea își amintește că, acum mulți ani, li s-a spus că nu pot locui în acea zonă, deoarece este considerată una de risc. Atunci unii au primit apartamente în schimb. „Restul oamenilor au vrut case pe pământ și au scris cereri pentru a obține un loc de casă. Dar anii au trecut și n-am primit nimic. Acum vă rugăm să ne faceți dreptate, ca să avem măcar canalizare! De unde să achit eu pentru curățarea gropii de depozitare, dacă am o pensie de 1200 de lei? Trăim în Capitală sau în Evul Mediu?”, ne privește întrebător Eugenia, cu lacrimi în ochi.

„Acum trei ani au făcut proiectul. Astă vară iarăși au venit și au făcut alt proiect, dar numai cu vorba și rămânem”, strigă cineva din grup.
În afară de aceasta, menționează Valentina Cibotari, locuitorii de pe cele cinci străzi au fost la un pas de a deveni victime ale escrocilor. „Am fost vizitați de diferite firme, care au vrut să ne scurgă de bani. Băteau pe la porți și cereau câte 15 mii de lei de la fiecare casă, pentru a construi canalizare. Însă atunci când am vrut să aflăm cine sunt ei și să legalizăm procesul, s-au făcut nevăzuți”, susține femeia.

„Consiliul Municipal nu dă bani”

Contactat de TIMPUL, Alexandru Caftanat, șeful interimar al Direcției construcții capitale a Primăriei Chișinău, a declarat că rezolvarea problemei în cauză se încearcă încă din anul 2011, deoarece până atunci de acest obiectiv se ocupa SA „Apă-Canal Chişinău”. „Proiectarea acestui sistem de canalizare costă 662 de mii de lei. Deși noi ne puneam în plan construcția acestuia, Consiliul Municipal nu ne dădea bani. Obiectivul despre care vorbim este foarte greu de proiectat. Nu putem conecta toate aceste străzi la un singur punct, în canalizarea centrală, pentru că străzile vin la vale și există foarte multe puncte de conectare, care sunt oferite de către „Apă-Canal Chişinău”. Nici nu este atât de ușor de ales aceste puncte. Blocul locativ despre care vorbiți s-a conectat de la o stație de alimentare cu benzină, dar acolo e vorba de o singură casă. Pe când noi nu putem conecta atâtea străzi la o singură stație”, explică Alexandru Caftanat.

Funcționarul menționează că acest obiectiv va fi inclus în planul pentru 2019, fiindcă în acest an au fost alocate 130 de mii de lei, din care s-a făcut ridicarea topografică, care este valabilă un singur an. „Vă spun sincer, la licitația publică pentru proiectare, nu au venit toate instituțiile de profil, știind că e foarte greu de proiectat aceste străzi. Dar, în cele din urmă, o firmă și-a luat acest angajament și a făcut ridicarea topografică, care e valabilă doar un an. Dacă nu vom primi finanțare ca să continuăm lucrările, va trebui s-o luăm de la capăt”, adaugă șeful interimar.

Totuși, acesta speră că Direcția construcții capitale va primi cât mai curând posibil finanțare. „Înainte de a aproba Planul pentru anul 2019, noi suntem invitați la comisiile speciale ale Consiliului Municipal și încercăm să luptăm pentru a obține acești bani. Însă decizia le aparține”, spune Caftanat. Dacă Direcția condusă de el va obține resursele financiare necesare, proiectul va fi gata în jumătate de an, dă asigurări funcționarul de la Primăria Chișinău.

10.12.2018

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

CSI / Rusia 3 August 2020, ora: 10:48

breaking O coloană de BLINDATE ale forțelor armate Belaruse se deplasează spre frontiera cu Federația Rusă. VIDEO

O coloană de BLINDATE ale forțelor armate Belaruse se deplasează spre frontiera cu Federația Rusă. VIDEO

„Ceva îl deranjează pe Lukașenko”, anunță publicația Novaya Gazeta care publică un video cu transportatoare blindate belaruse.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 3 August 2020, ora: 07:58

Andrei Năstase: „Uitați-vă că și președintele Iohannis a vorbit în același sens, dânsul o face altfel, nu ca Maia Sandu și Igor Dodon”

Andrei Năstase: „Uitați-vă că și președintele Iohannis a vorbit în același sens, dânsul o face altfel, nu ca Maia Sandu și Igor Dodon”

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase este de părerea că o evoluție negativă a pandemiei de Covid-19 ar trebui să determine clasa politică să ia o decizie de amânare a alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 3 August 2020, ora: 07:34

A murit prima pacientă cu transplant de faţă realizat în SUA

A murit prima pacientă cu transplant de faţă realizat în SUA

 Connie Culp, prima pacientă din SUA care a beneficiat în 2008 de primul transplant aproape complet de faţă, a murit la 57 de ani, potrivit clinicii care a realizat această procedură complexă, au informat sâmbătă mass-media locale, citate de EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 August 2020, ora: 07:32

Proteste în Bulgaria. A fost blocată autostrada spre Grecia

Proteste în Bulgaria. A fost blocată autostrada spre Grecia

Protestele din Bulgaria au intrat într-o noua fază. După instalarea unor corturi de campanie în fața guvernului și președinției, zeci de oameni au blocat autostrada E-79. Aceasta face legătura între Sofia și Kulata-Promachonas, singurul punct de trecere a frontierei spre Grecia.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 3 August 2020, ora: 07:27

Ghidul dezinfectării casei, pas cu pas. Iată cum să îți ții în continuare familia departe de COVID-19

Ghidul dezinfectării casei, pas cu pas. Iată cum să îți ții în continuare familia departe de COVID-19

 Acum este mai important ca niciodată să avem grijă să nu ne îmbolnăvim, avertizează specialiștii. Măsurile stricte pentru prevenirea coronavirusului sunt într-o continuă relaxare, iar asta înseamnă că există mai multe șanse să iei virusul și să-l aduci...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 3 August 2020, ora: 07:22

video Capsula SpaceX, cu doi astronauți americani la bord, a revenit pe Pământ

Capsula SpaceX, cu doi astronauți americani la bord, a revenit pe Pământ

Doi astronauţi americani de pe Staţia Spaţială Internaţională au aterizat duminică în Golful Mexic la bordul unei capsule SpaceX, încununând de succes această primă misiune demonstrativă a companiei spaţiale pentru NASA, informează France Presse, citată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 3 August 2020, ora: 07:19

Horoscopul zilei de azi LUNI 3 AUGUST 2020. Pune-ți centura de siguranță! Află de ce!

Horoscopul zilei de azi LUNI 3 AUGUST 2020. Pune-ți centura de siguranță! Află de ce!

  Este ziua Lunii pline in Varsator. Este o zi plina de surprize nebunesti. Aceasta Luna plina va face cuadratura cu rebelul Uranus si este zi eliberatoare de cineva sau de ceva. Ce ar putea fi? Pune-ti centura de siguranta si asteapta-te la orice!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 August 2020, ora: 07:15

Începe războiul? „Dacă va fi nevoie, Rusia va salva Armenia cu o lovitură nucleară”

Începe războiul? „Dacă va fi nevoie, Rusia va salva Armenia cu o lovitură nucleară”

 Expertul militar Pavel Felgengauer a delarat că introducerea armatei turce în Azerbaidjan sub pretextul unor exerciții constituie o serioasă escaladare a situației în Transcaucazia.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 3 August 2020, ora: 00:59

Otrăvire, înec sau exil: Viaţa celor opt soţii ale lui Ivan cel Groaznic, primul ţar al Rusiei

Otrăvire, înec sau exil: Viaţa celor opt soţii ale lui Ivan cel Groaznic, primul ţar al Rusiei

Nu este o surpriză faptul că un bărbat numit Ivan cel Groaznic nu a fost un soţ model. De fapt, bărbatul a fost mult mai violent decât celebrul rege Henric al-VIII-lea, renumit pentru cruzime, dar şi pentru numărul de soţii.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 3 August 2020, ora: 00:41

Vânăta – ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii

Vânăta – ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii

Pe lângă faptul că este un aliat de nădejde în curele de slăbire, vânăta ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii. În mod interesant, vânata a fost considerată mult timp un aliment toxic. Acest lucru se datorează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 3 August 2020, ora: 00:18

partea II Țara Românească (Valahia) în ochii unui italian: Politica Turciei și decapitarea Principelui Brâncoveanu şi a celor 4 fii ai săi

Țara Românească (Valahia) în ochii unui italian: Politica Turciei și decapitarea Principelui Brâncoveanu şi a celor 4 fii ai săi

Vezi PARTEA I - Țara Românească (Valahia) în ochii unui italian: de la beţie şi furt la ospitalitate şi hărnicie

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 3 August 2020, ora: 00:10

131 ani de la moartea Veronicăi Micle, cea mai mare iubire a lui Mihai Eminescu

131 ani de la moartea Veronicăi Micle, cea mai mare iubire a lui Mihai Eminescu

La 3 august 1889, la 50 de zile de la stingerea Luceafărului poeziei românești se stingea la rândul ei în condiții dramatice la Mănăstirea Văratec, poeta Veronica Micle, cunoscută îndeosebi datorită iubirii care a legat-o de Mihai Eminescu.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 3 August 2020, ora: 00:09

3 august 1601: Ultima VICTORIE a lui Mihai Viteazul. Bătălia de la Guruslău

3 august 1601: Ultima VICTORIE a lui Mihai Viteazul. Bătălia de la Guruslău

Pe 3 august 1601, oastea lui Mihai Viteazul alături de armata generalului Basta învinge forțele lui Sigismund Bathory, principele Transilvaniei și scoate provincia din vestul României de sub suzeranitate turcească.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 3 August 2020, ora: 00:07

Vlahii de pe culmile Alpilor. Urme românesti în Slovenia

Vlahii de pe culmile Alpilor. Urme românesti în Slovenia

- E o nebunie curată să crezi că vlahii au ajuns până în vârful Munţilor Alpi. Dar pe urmă gă­seşti pe hartă "Vârful Rodica", "Velika Planina" şi mergi acolo să vezi dacă este adevărat. Şi este! Primii locuitori ai Alpilor au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 August 2020, ora: 00:01

VIDEO / O fetiţă de nouă ani din Chişinău a obţinut locul II la un concurs internaţional din Franţa

VIDEO / O fetiţă de nouă ani din Chişinău a obţinut locul II la un concurs internaţional din Franţa

 La doar nouă ani, Elina Nicolăescu din Chişinău a obţinut locul II la un concurs internaţional de pian. Competiția se organizează anual la Paris însă anul acesta, din cauza pandemiei, totul s-a desfăşurat online.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 August 2020, ora: 08:26

COVID-19 R.Moldova: Au fost confirmate alte 380 de cazuri; Bilanțul a ajuns la 25.113 de infecții

COVID-19 R.Moldova: Au fost confirmate alte 380 de cazuri; Bilanțul a ajuns la 25.113 de infecții

 Alte 380 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate ieri în Republica Moldova, dintre care 8 în Transnistria. Din numărul total de cazuri, 2 sunt de import (Austria-1, Ucraina-1).

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 August 2020, ora: 08:20

Rusia susține că va începe în octombrie campania de vaccinare împotriva coronavirusului

Rusia susține că va începe în octombrie campania de vaccinare împotriva coronavirusului

 Rusia se pregăteşte să înceapă o campanie de vaccinare în masă împotriva coronavirusului de tip nou, în luna octombrie, a susținut sâmbătă ministrul sănătăţii, Mihail Muraşko, transmite Reuters citată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 August 2020, ora: 07:59

Germania: 18 poliţişti răniţi în acţiunea de dispersare a mitingului de protest din Berlin

Germania: 18 poliţişti răniţi în acţiunea de dispersare a mitingului de protest din Berlin

 Un număr de 18 ofiţeri de poliţie au fost răniţi în acţiunea de dispersare a mitingului de protest organizat sâmbătă la Berlin împotriva măsurilor impuse de autorităţi pentru a opri răspândirea noului coronavirus, conform anunţului făcut pe Twitter...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 August 2020, ora: 07:55 de Nicolae Roibu

ZI NEAGRĂ! 2 august 1940 - Stalin creează Republica Sovietică Socialistă Moldovenească

ZI NEAGRĂ! 2 august 1940 - Stalin creează Republica Sovietică Socialistă Moldovenească Din editia print

80 de ani de la constituirea Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 August 2020, ora: 07:51

Cod galben de caniculă: METEO în R.Moldova pe o săptămână

Cod galben de caniculă: METEO în R.Moldova pe o săptămână

 Meteorologii anunță că astăzi maximele vor ajunge la 37 de grade Celsius. În același timp, în nordul țării vor cădea ploi cu descărcări electrice.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 August 2020, ora: 07:50

Iată ce se întâmplă în corp dacă mânânci usturoi cu miere timp de 7 zile!

Iată ce se întâmplă în corp dacă mânânci usturoi cu miere timp de 7 zile!

Stim deja ca usturoiul este considerat unul dintre cele mai sanatoase alimente, insa in combinatie cu mierea de albine naturala, efectul sau este potentat. Potrivit specialistilor, combinatia dintre usturoi si miere consumata pe stomacul gol timp de 7 zile are efecte spectaculoase pentru...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)