Astăzi 12 Iulie 2020, Duminică - Ultima actualizare la 11 Iulie 2020
Abonamente

Actualitate 12 Iulie 2014, ora 09:05    Din editia print

INCREDIBIL! Pentru ce sunt cheltuiți banii creștinilor la Biserica „Sf. Dumitru”?

Marime Font

Guvernarea ignoră Legea egalității de șanse și lasă neajutorate minoritățile care au găsit șansa de a se simți în rând cu toată lumea 

Pentru cei care se chinuiesc să demonstreze că preoții duc un mod de viață parazitar și pun prețuri exorbitante la serviciile divine cu scopul de a-și rotunji burțile și de a se lăfăi prin Jeep-uri, ar fi util să-și încordeze nițel mușchiul și să meargă la Biserica „Sf. Dumitru” din Chișinău. Să nu le fie frică, deoarece, ajunși acolo, nu va fi nevoie să-și cheltuie banul pentru lumânări sau icoane… Este de ajuns să-l găsească pe Nichita.

Nichita nu este un popă gras și rumen la față, el nu are nici mașină. Este copilul ăsta care îți vine în întâmpinare, surâzând, și pe care, oricât de înțelept te-ai crede, nu vei reuși să-l convingi că Dumnezeu nu există. Nu, Nichita nu este fanatic, el este fericit, iar acest sentiment și-l datotează Prietenului care acum șase ani l-a condus pe el și pe maică-sa să cerșească anume la poarta Bisericii „Sf. Dumitru”.

Neașteptata întâlnire a lui Nichita cu un popă și liftul lui Pantiuha

Nichita avea șapte ani, nu era școlarizat și trăia doar din cerșit până în ziua când mâna sa întinsă i-a atras atenția unui popă de aici, pe nume Pavel Borșevschi. Acest popă a început să-l hrănească zilnic pe el și pe mamă-sa, l-a atras pe Nichita în munca comunității, l-a înscris la un liceu și, ca să nu umble nopțile de drumuri, l-a cazat la un centru de plasament. Astăzi, Nichita a devenit o persoană integră, care vorbește frumos, învață bine, iar în timpul liber muncește la biserică.

Loading...


El îți va spune că nu lucrează pentru burțile popilor, ci pentru susținerea altor nevoiași, unul dintre care este și Pantiuha. Deși este imobilizat în cărucior, acesta este un IT-ist de excepție. Locuind într-un apartament de la parter, dar nefiind în stare să ridice puținele scări de la intrarea în bloc, el a proiectat construcția unui lift special până la balconul odăii sale. Primăria i-ar fi promis că-i va face liftul, dar au fost vorbe goale. Într-o zi, însă, Pantiuha i-a povestit despre planurile sale lui popa Borșevschi. Cât ai zice pește, acesta i-a găsit specialiști, care i-au construit liftul și tot popa a suportat cheltuielile.

„E bine să vezi fața omului căruia îi faci bine”

Acestea sunt doar două din mulțimea de cazuri, în care persoanele vulnerabile și-au schimbat viața după ce s-au încadrat în comunitatea de la „Sf. Dumitru”, unde în ultimul deceniu activează și Centrul social „Agapis”. Popa pomenit mai sus, Pavel Borșevschi, care este parohul bisericii, afirmă că s-a inspirat din viața sfântului Ioan de Kranștadt, care deschidea „case pentru învățarea lucrurilor bune”. „Biserica ajută pe oricine, dar fiecare trebuie să fie pus în slujirea celuilalt. Dacă nu ai mâini, lucrează cu picioarele. Dacă nu ai picioare, lucrează cu mâinile tale. Eu mă simţeam neajutorat, când cineva îmi spunea că are vreo problemă. Nu era suficient să-i spun: „Bine, Dumnezeu ne ajută!”. Hristos nu vrea ca să ne ocupăm doar de sfinţirea vieţii, dar și să măncăm. Și atunci de ce am ascunde colacii şi bomboanele, pe care ni le aduce lumea? Așa cum Hristos a înmulțit pâinea pentru cinci mii de bărbați, așa se vor înmulți și colacii noștri, dacă-i vom împărți. Pentru că izvorul simţurilor este inima. Și adevărata milostenie se deosebește de fondul păcii, când dai bani aiurea, fără să știi unde vor ajunge. E bine să vezi fața omului căruia îi faci bine”, ne explică preotul Pavel Borșevschi.

Cum se alege carnea pentru pacienții de la Costiujeni

Lucrul a început cu o școală duminicală, unde venea lume de peste lume în primii ani de după căderea URSS. Primii profesori, regretata preoteasă Natalia Stihii, profesorul Sergiu Onescu și soția sa munceau gratis. Mai mult, biserica hrănea bătrânii de la azilul din Chișinău, iar din 2004 până în prezent îi asigură o dată în săptămână cu de-ale gurii pe pacienții Spitalului de Psihiatrie din capitală. „Încercăm să facem mâncare bună. Dacă e carne, să fie carne de care mâncăm și noi. Mâncarea este verificată din punct de vedere medical, după care ajunge la cei bolnavi”, adaugă preotul. Toate cheltuielile pentru alimentarea pacienților de la psihiatrie sunt suportate de parohie. Adică, sunt banii enoriașilor, achitați pentru botezuri, cununii și alte trebuințe. Din aceeași sursă sunt remunerați și bucătarii, care pregătesc mâncare pentru lucrătorii bisericii, pentru profesorii și elevii centrului social, dar și pentru cerșetorii de la poarta bisericii.

Biserica a deschis și câte un paraclis la Gimanziul-Internat nr. 2 și la Centrul Mamei și Copilului. Pruncii de care părinții se dezic sunt botezați de către nani din comunitate, care își asumă responsabilitatea să îngrijească de aceștia. Mai mult de jumătate dintre acești copii au fost ulterior înfiați și, respectiv, încadrați în familii.

„Să oferim câte un colac, nu era destul...”

În 2004, în sprijinul comunității a venit preotul Vasile Ciobanu și soție-sa Larisa, care avea experiență în domeniul ajutorului social. „Să oferim câte un colac, nu era destul. Și atunci dna Ciobanu mi-a propus să învăţăm copiii din familiile vulnerabile să facă ceva util”, menționează preotul Pavel. Astfel, la biserică au fost deschise ateliere de pictură, broderie, cusătorie și lemnărie. Se predau și lecții de muzică corală și pian. În lipsă de spațiu, au fost extinse clădirile din curtea bisericii. În prezent, la „Sf. Dumitru” sunt instruiți circa o sută de copii, iar salariile pedagogilor sunt achitate din aceleași contribuții ale credincioșilor.

Mai târziu a început lucrul pentru integrarea socială a copiilor cu dizabilități și a celor cu sindromul Down. Fiecare zi de miercuri este destinată acestora. Ei sunt hrăniți și consultați, iar unii dintre ei frecventează atelierele de creație. „Ne străduim să-i descătuşăm psihologic, să le demonstrăm că sunt necesari societății și că ei sunt mai importanţi decât noi. De n-ar fi ei, Dumnezeu demult nu ar mai avea pentru ce ţine lumea asta”, consideră părintele Pavel. Biserica acordă acestor copii și bani pentru frecventarea bazinului, dar le organizează și excursii la mănăstiri. Degrabă, la „Sf. Dumitru” va avea loc a doua cununie între doi tineri cu dizabilități.

„Hristos va decide cine trebuie să câștige alegerile”

Astfel a și apărut ideea de a construi în preajma bisericii un edificiu cu cinci etaje care ar putea fi finisat în acest an, dacă biserica va găsi susținerea financiară necesară. Noutatea proiectului constă în reabilitarea atât psihologică, cât și medicală a copiilor. Aici este construită o capelă, în care se va oficia Liturghia în special pentru persoanele cu dizabilități. „Slujba va începe mai târziu, va fi mai scurtă, pentru că acești copii nu pot veni la biserică atât de devreme ca și alții și au nevoie și de mai mult spaţiu”, afirmă Pavel Borșevschi. Și preotul Andrei Rusu de la aceeași biserică ne vorbește despre beneficiile conlucrării dintre copiii cu dizabilități și cei cu sindromul Down: „Încercăm să-i învățăm pe suferinzii de Down să împingă cărucioarele celor cu probleme la picioare. Iar aceștia, la rândul lor, să-i îndrumeze în viață pe primii”. Pentru întreținerea centrului, comunitatea speră să adune bani inclusiv din expozițiile cu vânzare a lucrărilor copiilor de aici, dar și din darea în arendă a unei săli de conferințe.

Jumătate din costul lucrărilor efectuate deja au fost sponsorizare de instituții private și de stat și de către unele persoane publice, iar cealaltă jumătate – din banii creștinilor. Pentru finisarea construcției sunt necesare încă 1,5 mln. de euro. Preotul Borșevschi ne spune că a solicitat sprijinul unor înalte persoane în stat, dar nu a primit niciun răspuns. El regretă că banii pe care organizațiile internaționale îi trimit în RM pentru construcția unor asemenea centre nu ajung la destinație. Clericul își amintește că niște olandezi au propus Primăriei Chișinău două milioane de euro pentru edificarea unei asemenea instituții. Primăria a alocat terenul necesar, care ulterior a fost împărțit în loturi și vândut, iar olandezii au rămas mască... „Păcat că demnitarii noștri nu se gândesc și la implementarea legilor pe care le adoptă. Tind să cred că acești copii frumoși înseamnă pentru elita noastră politică un fel de neoameni”, adaugă părintele Pavel. Deși speră că măcar în campania electorală cineva le va întinde o mână de ajutor pentru a finisa construcția, el refuză categoric să facă publicitate politică. „Eu aș putea doar să mă rog pentru ei și Hristos va decide cine trebuie să câștige alegerile”, punctează preotul.

După ce ai aflat toate astea, stimate vizitator al Bisericii „Sf. Dumitru”, chiar dacă ai venit aici să fotografiezi burți rotunde de popi și chiar de crezi că numai debilii se roagă lui Dumnezeu, mă gândesc că ai putea să cumperi o lumănărică și să lași acolo un leu, doi. Nimeni nu te roagă, tu decizi.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 11:29

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Biroul Naţional de Statistică informează că în luna iunie 2020 inflaţia anuală (pentru ultimele 12 luni) a constituit 4,25%, inclusiv la: produse alimentare – 8,48%, mărfuri nealimentare 0,30% și servicii prestate populaţiei – 3,53%.

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 11 Iulie 2020, ora: 10:53

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Potrivit publicației Stars and Stripes, citată de hotnews.ro, baza de la Câmpia Turzii va deveni un hub pentru operațiunile Forțelor Aeriene SUA în sud-estul Europei.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 11 Iulie 2020, ora: 10:17

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

Un bărbat din Ceadîr-Lunga este cercetat penal de ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de corupere activă. Acesta ar fi propus unui ofițer de investigații din cadrul Direcției regionale Sud a Poliției de frontieră 100 de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 Iulie 2020, ora: 10:09

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Urmăriți acțiunile lui Dodon dacă vreți să vedeți cum mai zboară un miliard de dolari din Republica Moldova. Astfel a comentat fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, acțiunile de ieri ale guvernării privind rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 09:01

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodării din România, în termeni nominali, au fost de 5.119 lei în primul trimestru al acestui an, din care s-au cheltuit în medie 4.269 de lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:40

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil Foto: simbol

Conform unui comunicat, compania energetică controlată de statul ungar MVM Zrt. și Rusatom Service Rt., filială a corporației ruse de stat pentru energie atomică Rosatom, au înființat o firmă mixtă în Ungaria.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:30

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Comisia Europeană, în numele UE, a aprobat vineri, 10 iulie, debursarea a 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova. Aceasta este cea de-a doua și ultima tranșă din cadrul actualului program de asistență macrofinanciară, prima tranșă în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica va fi adusă în ţară, vineri seară, după ce fusese dată în urmărire de poliţie, potrivit conducerii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

 Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu, cel care l-a interpretat pe Mihai Eminescu în filmul „Luceafărul”, ar fi fost diagnosticat cu leucemie, iar în aceste clipe se află în stare gravă la Institutul Regional de Oncologie Iași. Potrivit prietenilor și...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 11 Iulie 2020, ora: 07:30

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

 Justiţia britanică a condamnat joi la închisoare pe viaţă un fost şofer al companiei Uber care intenţiona să comită atacuri cu armă de foc şi cuţit în locaţii turistice din Londra, după ce fusese achitat de acuzaţii de terorism, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:28

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Poliţia din capitala indoneziană Jakarta a anunţat vineri arestarea unui bărbat cu cetăţenie franceză suspectat că a abuzat sexual peste 300 de minori, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:08

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

 Experţii OMS, specialişti în biologie şi epidemiologie, vor colabora cu oameni de ştiinţă din China pentru a stabili sfera de acţiune şi parcursul investigaţiei, după cum a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, în cadrul unei informări de presă.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 11 Iulie 2020, ora: 07:00

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Chiron isi incepe astazi miscarea retrograde si simti ca vrei sa tipi. Tipi de durere? Plangi de furie? Strigi dupa ajutor? Sau toate la un loc? Luna intra in Berbec, iar Berbecul nu stie de gluma. Este timpul sa iti onorezi propriile sentimente si sa actionezi. Pe masura de Luna face cuadratura...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 06:50

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

Mii de protestatari din Belgrad au rupt gardul din fața clădirii Parlamentului sârbesc și au urcat scările acestuia pentru a aprinde torțe, potrivit Balkan Insight. Aceasta este a patra seară de proteste în capitala Serbiei față de modul în care guvernul a gestionat perioada de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 Iulie 2020, ora: 06:48

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

Dosarul găgăuzilor se constituie într-unul dintre cele mai interesante şi mai puţin cunoscute episoade ale istoriei moderne ale românilor de pe ambele maluri ale Prutului. 

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 00:58

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

„Grecia condamnă cu tărie” decizia Turciei care deschide calea transformării fostei Hagia Sofia din Istanbul în moschee, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, vineri seara, potrivit AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 10 Iulie 2020, ora: 20:40 de Alecu Reniță

STATALITATEA DODONISTĂ – CÂT DE REPREZENTATIVĂ ESTE?

În spaţiul public se aruncă mesaje-cheie menite să buimăcească lumea şi să-l avantajeze pe Igor Dodon. Nu ştiu câte din mesajele-cheie sunt lansate din prostie sau la comanda stăpânilor lui Igor Dodon. În ultimele 2-3 luni, „cârtiţele” din...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 10 Iulie 2020, ora: 09:06

necrolog Profirie Skramtai (10.02.1940-07.07.2020)

Profirie Skramtai (10.02.1940-07.07.2020)

Asociația culturală lituaniană Dacia, care leagă și emigranții din Republica Moldova, anunță cu tristețe profundă că la 7 iulie 2020 Profirie Skramtai, cunoscut dirijor moldovean, membru al comunității active, creativ, a murit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Iulie 2020, ora: 09:27

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

 Tinerii din Republica Moldova care doresc să urmeze programe de studii identice cu cele de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), sub îndrumarea profesorilor din Iaşi, au posibilitatea de a studia la una dintre cele două Extensiuni ale UAIC de la Bălți...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)