Astăzi 25 Martie 2019, Luni - Ultima actualizare la 24 Martie 2019
Abonamente

Actualitate 14 Martie 2019, ora 19:23

Nadejda HriptievschiIndependența judecătorilor este fundamentul unui stat de drept

Marime Font

 Un raport prezentat ieri la Chișinău de către Comisia Internațională a Juriștilor este intitulat ca un verdict dur: „Promisiunea neîndeplinită privind un sistem judecătoresc independent în Republica Moldova”. Cum se face că – așa cum se constată în raport - situația cu independența judecătorilor s-a înrăutățit mult după ani buni de reformă în domeniu? Și ce propune comisia pentru asigurarea, nu doar pe hârtie, a unei autentice independențe judiciare? O convorbire la această temă cu Nadejda Hriptievschi, experta în justiție de la Centrul pentru Resurse Juridice din Moldova.

Europa Liberă: În noiembrie anul trecut Comisia Internațională a Juriștilor (ICJ) a desfășurat, în cooperare cu organizația pe care o reprezentați, o misiune în Republica Moldova pentru a-i evalua independența sistemului judecătoresc. Misiune soldată cu raportul prezentat ieri, raport care este – am putea spune – o radiografie necruțătoare a stării de lucruri în domeniu. Mai întâi, pe scurt, ce este Comisia Internațională a Judecătorilor și de ce rapoartele acesteia trebuie privite cu toată seriozitatea?

Nadejda Hriptievschi: „Comisia Internațională a Juriștilor este o organizație neguvernamentală, dar internațională și este formată din 60 de juriști iluștri; sunt judecători și avocați, să zicem magistrați, fiindcă în diferite țări au diferite denumiri, și ei se specializează pe promovarea independenței judecătorilor și a profesiei juridice, a avocaturii, de foarte mult timp.


E o organizație care include 60 de comisari, care sunt foști sau curenți judecători și avocați, și lucrează la nivel internațional, la nivel global în diferite țări. E o organizație care se specializează în acest domeniu, sunt foarte profesioniști, sunt foarte coerenți în lucrul lor, de asta și contează rapoartele pe care le fac.”

Europa Liberă: Deci au un curând greu de spus în această privință. Dacă ar fi să scoateți în evidență cele mai necruțătoare și cuprinzătoare constatări conținute în raportul respectiv, la ce v-ați referi?

Nadejda Hriptievschi: „Cred că cea mai îngrijorătoare pentru mine constatare, și aici dau să clarific că acest raport a fost scris de Comisia Internațională a Juriștilor, este raportul lor și noi doar am asigurat suportul logistic pentru această misiune. Cred că cea mai necruțătoare și îngrijorătoare concluzie se referă la cultura pe care au simțit-o ei, pe care au stabilit-o în urma misiunii și anume cultura de subordonare ierarhică pronunțată în sistemul judecătoresc și a judecătorilor la nivel individual.

Nu putem să vorbim despre un sistem judiciar independent atunci când judecătorii singuri se simt că ei sunt subordonați și se comportă într-un tip de subordonare. Cred că asta este o constatare care ne îngrijorează foarte mult și o a doua, care pe mine personal foarte mult mă îngrijorează, este frica, sentimentul de frică pe care au simțit-o delegația comisiei, frica care predomină la diferite nivele și aici vorbim despre frica judecătorilor care se tem să-și exprime liber opinia pentru ca să nu aibă anumite repercusiuni, se tem de urmăriri penale care pot fi inițiate dacă pronunță o hotărâre care nu este cumva convenabilă pentru anumite cercuri sau persoane și frica, în general, ca nu cumva să facă sau să zică ceva și asta să aibă un impact asupra carierei sale.”

Europa Liberă: Se vorbește în raport și despre mentalitatea obedientă a judecătorului moldovean față de puterea executivă și legislativă, față organele de urmărire penală. Surprinzător, valabil și pentru judecătorii tineri, care n-ar fi trebuit să fie afectați de „tradițiile” sovietice. Ce remediu vedeți pentru acest fenomen?

Nadejda Hriptievschi: „Ceea ce comisia, de fapt, a constatat e că sunt necesare mai multe măsuri, dar una dintre principalele măsuri care sunt vizibile deocamdată e modificarea modului de accedere în funcția judecătorilor și anume anularea termenului de cinci ani prin care judecătorii în RM niciodată nu au fost numiți imediat în funcție, ei tot timpul au avut diferite etape, diferiți termeni, acum a rămas doar acesta de cinci ani, dar acesta e termenul esențial de formare profesională a judecătorilor și e acel mecanism prin care îi face obedienți de la bun început, pentru că ei știu că trebuie totuși să se comporte într-un anumit mod, altfel ei ies prea mult în evidență, acesta ar fi unul.

A doua constatare, care e iarăși destul de surprinzătoare, e modul de funcționare al Consiliului Superior al magistraturii. Comisia a concluzionat că s-a transformat dintr-un mijloc de apărare a independenței judiciare într-un instrument de presiune asupra judecătorilor și asta vine atât din componența lui, cât și din modul de funcționare.

Interviul integral poate fi citit aici

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 21:14

 Acum exact 20 de ani, pe 24 martie 1999, la ora 21 (ora Bucurestiului), avioanele NATO au inceput bombardarea Iugoslaviei, imediat dupa esecul negocierilor de pace de la Chateau de Rambouillet. Exact atunci s-a prabusit linia pe care politologul american Samuel Phillips Huntington o trasase...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 21:05

 Autorităţile judiciare i-au permis mareşalului Ion Antonescu să-i trimită o scrisoare soţiei sale, înainte de a-l duce în faţa plutonului de execuţie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 09:31

 Autorităţile norvegiene au iniţiat sâmbătă evacuarea cu elicoptere şi nave de intervenţie a circa 1.300 de pasageri de pe o navă de croazieră al cărei motor s-a defectat în largul coastei norvegiene, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 09:19

 Mai multe sute de mii de persoane care nu doresc retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană au manifestat sâmbătă în centrul Londrei pentru a solicita organizarea unui al doilea referendum pentru sau împotriva Brexitului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 09:03

 FIDESZ, partidul la putere în Ungaria, a fost suspendat din formațiunea paneuropeană de centru-dreapta a Popularilor Europeni, pe termen nelimitat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 08:47

 Statele membre ale Uniunii Europene încep să lucreze la un mecanism comun de evaluare a statului de drept. Acest lucru a fost dezvăluit marți, la reuniunea miniștrilor de externe din cele 28 de state membre, la Bruxelles.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 08:43

 Autoritatea de supraveghere bancară din Turcia a deschis o investigaţie JP Morgan, legată de un raport publicat vineri de banca americană, a relatat agenţia turcă de presă Anadolu, transmite Reuters, informeaza news.ro 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 07:12

 Un bărbat din Rusia a fost reținut pe aeroportul Ngurah Rai din insula indoneziană Bali întrucât a fost prins încercând să părăsească ţara cu un mic urangutan ce părea drogat în valiză, au anunţat sâmbătă autoritățile, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Martie 2019, ora: 18:03

Lectură de weekend În timp ce politicienii se ceartă, Rusia continuă să distrugă Republica Moldova

În timp ce politicienii se ceartă, Rusia continuă să distrugă Republica Moldova

 În timp ce puterea și opoziția s-au împotmolit, întrecându-se în șobolăneli postelectorale, „partenerul nostru strategic”, Federația Rusă, își urmează metodic și nestingherit propria agendă politica de subminare și distrugere a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 20:37

 Un sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională - CURS, în perioada 13-28 februarie 2019, pe un eşantion de 1500 de respondenţi, la domiciliul acestora, arată că alegerile prezidenţiale au doi favoriţi: Klaus Iohannis şi Călin Popescu Tăriceanu. Cei doi au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 19:25

 Aproape 70% din cele mai importante economii ale lumii sunt sub controlul unor guverne populiste sau a unor regimuri nedemocratice, arată o analiză a Bloomberg Economics.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 19:04

 Alba Iulia va beneficia de 13 autobuze electrice achiziționate printr-un proiect național de reînnoire a materialului rulant pentru transport urban. Valoarea totală a acestui proiect depășește 43 de milioane de lei, din care puțin peste 850.000 de lei reprezintă contribuția...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 17:57

Condamnatul Pavel Grigorciuc, care l-a atacat mișelește, ieri, în centrul Capitalei, după prima ședință a Parlamentului nou ales, pe deputatul democrat Sergiu Sîrbu, este un anti-erou și pentru societatea civilă, în special pentru unioniști, transmite voceabasarabiei.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 14:57

61 de profesori și 35 de angajați din sistemul de sănătate au beneficiat de credite ipotecare preferențiale, în cadrul programului ”Prima Casă”. În total, programul cuprinde deja 1700 de beneficiari. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 14:54

Fracțiunea Partidului Politic „ȘOR” în Parlament a elaborat mai multe inițiative legislative care au scopul de a îmbunătăți nivelul de trai al populației Republicii Moldova. În scurt timp, proiectele de legi vor fi prezentate în Legislativ pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 10:40

Deputatul Sergiu Sîrbu, agresat ieri de recidivistul Pavel Grigorciuc, face, într-o postare pe Facebook, câteva precizări despre incidentul șocant din Grădina publică Ștefan cel Mare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 10:39

Proiectul declarației Parlamentului cu privire la caracterul capturat al instituțiilor statului, propus de blocul ACUM lasă impresia unui manifest electoral, mai mult publicistic și declarativ, decât factologic, pe care l-ar putea înțelege toți cetățenii. De această părere...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 10:37

„Abisul demografic forțează Kremlinul să atragă în Rusia milioane de vorbitori de limba rusă. Cu toate acestea, situația demografică extremă se confruntă cu realitățile economice și propaganda naționalistă“ – scrie corespondentul ziarului elvețian Le Temps.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 09:34

Gazprom a început să notifice oficial țările din vecinătatea Ucrainei că, de la începutul anului viitor, va fi oprit transportul de gaze prin teritoriul Ucrainei, a declarat șeful Naftogaz, Andrei Kobolev, potrivit RBC Ucraina.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 18:06

După ce l-a făcut knockout în Parlament pe Andrei Năstase, prezentându-l întregii țări drept un mitoman incurabil, Marina Tauber îl face praf și pe contul său de Facebook, îndemnându-l să nu jelească banii, dar să-și ia un profesor de actorie pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 18:06 de Mihaela Culcinschi

Mulți dintre participanții la scrutinul din 24 februarie se arată dezinteresați de coaliția care ar urma să fie creată în viitorul Legislativ. La această concluzie a ajuns o echipă a ziarului TIMPUL, care a discutat, timp de două zile, cu persoane întâlnite pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 17:13

Deputații Partidului Politic ȘOR anunță că, în ciuda unor speculații vehiculate în ultimul timp, vor sta departe de negocierile duse din culise de formațiunile de stânga și de dreapta din noul Parlament și vor rămâne în opoziție. Formațiunea precizează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 17:10

(UPDATE 16:23) Soţia deputatului Sergiu Sîrbu a venit cu unele precizări: "Sergiu mă aștepta pe mine. Trebuia să ne întâlnim. Pavel Grigorciuc trecea pe alături împreună cu avocatul lui Platon și striga în portavoce 'trădătorule'. Sergiu i-a zis 'hai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 17:08

Se încing spiritele în blocul ACUM! Maia Sandu a refuzat sa revină astăzi la Chișinău, pentru a participa la şedința Parlamentului, din cauza unor dispute aprinse privind numărul de fracţiuni care trebuie să reprezinte binomul PAS-PPDA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 14:19

Lidera PAS, Maia Sandu, a lipsit de la şedinţa de constituire a Parlamentului, convocată de preşedintele Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)