Astăzi 17 Noiembrie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 16 Noiembrie 2019
Abonamente

Social 24 Noiembrie 2014, ora 08:02    Din editia print

Indiferența poliției rutiere încurajează șoferii de microbuz să încalce legea

Marime Font

Problema microbuzelor din capitală a fost analizată în fel și chip, municipalitatea ieșind de fiecare dată țap ispășitor. 

Totuși, să nu uităm că, exceptând coincidența unor itinerare și ambuteiaje, microbuzele sunt un participant foarte periculos pentru traficul rutier. Șoferii nu respectă regulamentul circulației, iar poliția rutieră nu-i sancționează cum s-ar cuveni. Dacă aceștia ar fi sancționați conform Codului contravențional al Republicii Moldova (CC), majoritatea șoferilor de microbuz ar rămâne fără carnet în mai puțin de o săptămână. Or, după cum spunea poetul grec Sofocle, „niciodată nu vor fi respectate legile într-un stat, unde nu există frica de pedeapsă".

28 din 48 de accidente din vina șoferilor de microbuz

Conform statisticilor oferite de Direcția de Poliție a municipiului Chișinău, pe parcursul anului curent au fost înregistrate 48 de accidente rutiere cu implicarea microbuzelor de rută, dintre care 28 din vina șoferilor de maxi-taxi. În urma acestora, 126 de persoane s-au ales cu leziuni corporale, iar trei au decedat. „Anume în urma accidentelor în care vinovați se fac șoferii de microbuz, au murit cele trei persoane și 77 au avut leziuni corporale”, informează Adrian Jovmir, ofițerul de presă al Direcției de Poliție a mun. Chișinău. Conform acestuia de sancționarea șoferilor sunt responsabili agenții de patrulare din cadrul Inspectoratului Național de Patrulare (INP), iar în caz de accident judecata stabilește în ce măsură urmează să fie penalizat șoferul care a încălcat Regulamentul rutier. „Noi nu stăm pe marginea drumul și sancționăm conducătorii auto. Direcția de Poliție are în subdiviziune supravegherea transportului și circulației rutiere, care este competentă să documenteze accidentele rutiere și nicidecum să sancționeze în urma încălcărilor depistate”, asigură Adrian Jovmir.

În același timp, ofițerul de presă al INP, Tamara Procopii asigură că echipele de patrulare sunt vigilente la activitatea conducătorilor de microbuz. „Șoferii care au fost depistați cu încălcări sunt sancționați. Nu știu dacă poliția Republicii Moldova are posibilitatea să asigure ca fiecare microbuz din capitală să fie însoțit de câte un echipaj de patrulare. Dar cei care sunt depistați cu încălcări sunt trași la răspundere. De aici și vin datele statistice”, afirmă aceasta. Mai mult, Tamara Procopii ne-a asigurat că se depun eforturi la maxim pentru responsabilizarea șoferilor în trafic și că verificările s-au întețit. „Chiar săptămâna trecută INP în colaborare cu Agenția Națională pentru transport auto au făcut o razie în rândurile șoferilor de microbuz”, transmite serviciul de presă al INP.

Câți șoferi își merită permisul de conducere?Maximum de puncte de penalizare care limitează dreptul de a conduce pe o anumită perioadă este 15, iar penalizările pe care le merită o bună parte din șoferii de microbuz depășesc considerabil această limită.

Conform CC, pentru necuplarea centurii de siguranță și purtarea convorbirilor telefonice în timpul călătoriei, șoferilor li se acordă trei puncte de penalizare per fiecare încălcare, plus amendă până la 400 de lei fiecare. Depășirea limitei de viteză stabilită de indicatoare pe sectorul respectiv de drum cu 10-20 km/h se penalizează cu amendă și alte trei puncte. În cazul în care depășirea este mai mare de 20 km/h numărul punctelor de penalizare poate ajunge chiar la „5”. Mai mult, nerespectarea regulilor de circulaţie în zonele rezidenţiale le aduce șoferilor vitezomani aplicarea a 2 puncte penalizare.

O altă încălcare bine cunoscută tuturor locuitorilor capitalei este faptul că șoferii de microbuz își permit să staționeze acolo unde solicită pasagerii, în pofida faptului că această acțiune contravine Regulamentului de circulație rutieră. Iar conform CC, pentru această încălcare șoferii merită o amendă de până la 400 de lei și 2 puncte de penalizare. De altfel, neacordarea priorității pietonilor sau cicliştilor ar trebui sancţionată cu amendă și cu aplicarea a altor 2 puncte de penalizare.

În perioada ploioasă sau de iarnă, microbuzele pot fi observate și după stratul de noroi în care este „îmbrăcat”, ceea ce limitează considerabil și vizibilitatea pasagerilor. Or, nemenţinerea în stare curată a tuturor dispozitivelor de iluminare, de semnalizare, a numărului de înmatriculare și a geamurilor poate aduce șoferilor un simplu avertisment sau o amendă.

Șoferii de microbuz sunt bine cunoscuți și pentru „talentul” de a evita unele ambuteiaje urcând pe trotuar, spații decorative adiacente sau chiar mergând pe contrasens doar ca să ajungă mai repede la destinație. Această încălcare este considerată de autorii CC ca fiind una foarte gravă, la fel ca nerespectarea de către conducătorul vehiculului a indicatoarelor rutiere, a indicatoarelor de interzicere şi de sens obligatoriu, a marcajului de pe partea carosabilă a drumului privind acordarea dreptului prioritar de circulaţie etc. și se amendează. În plus șoferul iubitor de adrenalină primește 3 puncte de penalizare.

Este important de evidențiat că astfel de situații sunt un risc de accident, iar cel care a generat doar pericolul de accident este penalizat cu alte 4 puncte și amendă de 1000 de lei, iar dacă acesta se produce cu deteriorarea neînsemnată a vehiculelor, a drumurilor, instalaţiilor rutiere și a altor bunuri, șoferul este sancționat cu 5 puncte de penalizare. Mai mult, dacă accidentul se soldează cu leziuni corporale uşoare a pasagerilor sau cu deteriorarea considerabilă a vehiculelor șoferul primește 6 puncte de penalizare.

În acest mod, chiar dacă șoferii nu generează sau nu au fost implicați în vreun accident, punctele de penalizare adunate pentru celelalte neregularități ar putea să-i lase pe conducătorii de microbuze fără permis pe o perioadă de cel puțin un an. Acest fapt ar fi generat și o dizolvare în lanț a rețelelor de microbuze și sancționarea proprietarilor. Totuși, observăm că acest transport public nu doar este o sursă de dispoziție proastă pentru pasageri și ceilalți șoferi, ci și un participant care continuă să încalce regulamentul rutier fără a fi sancționat. Așadar, de ce în timp ce poliția nu-și face treaba, țapul ispășitor este primăria, în frunte cu Dorin Chirtoacă?

Un articol de: Ana Gherciu Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 21:59

 Valeriu Pasat, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă, Kazahstan ș Finlanda în perioada 1994-1997, ministru al Apărării (1997-1999), ministru al Securității Naționale (1999-2000), director al Serviciului de Informații și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 15:03

Mihai Bologan: ”Ministrul Justiției a dat cele mai mari diferențe de note, fiind întrecută doar de reprezentantul PSRM”

Mihai Bologan: ”Ministrul Justiției a dat cele mai mari diferențe de note, fiind întrecută doar de reprezentantul PSRM”

 Expertul Mihai Bologan a analizat din punct de vedere statistic  punctajele oferite de fiecare membru al Comisiei pentru selectarea procuror general, în cadrul concursului organizat de Ministerul Justiției

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 11:10

Mesaj misterios descoperit în ADN-ul uman! Originea omenirii, revelată

Mesaj misterios descoperit în ADN-ul uman! Originea omenirii, revelată

Gregg Braden, autor de bestselleruri New York Times, este recunoscut la nivel internaţional ca pionier în crearea unei punţi între ştiinţă și spiritualitate. În timpul cercetărilor, Braden a descoperit ce se ascunde în ADN-ul uman și care ar fi de fapt proveniența rasei umane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 11:03

Cristian Hrițuc // Năstase și declarațiile mincinoase care i s-au întors cu efect de bumerang

Cristian Hrițuc // Năstase și declarațiile mincinoase care i s-au întors cu efect de bumerang

Politicienii fac de multe ori declarații exagerate. De multe ori, ele sunt făcute în timpul campaniei electorale, pentru a mări mobilizarea propriului electorat sau pentru a crea o stare puternică emoțională în rândul populației, ca mai apoi să beneficieze din punct de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 10:12

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTA 16 NOIEMBRIE 2019. Luna în Rac activează nevoia de ACASĂ!

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTA 16 NOIEMBRIE 2019. Luna în Rac activează nevoia de ACASĂ!

 Luna este in Rac deci intreaga zi este orientata spre familie si stari emotionale fluctuante. Pentru fiecare, familie poate sa insemne altceva. Ce inseamna pentru tine ceva familiar? Asta iti vei dori sa faci sau sa ai acum. Tanjim azi dupa acel sentiment, ceva care sa ne faca sa ne simtim...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:59

Tăierile ilegale de pădure din România ajung pe Netflix într-un documentar/ VIDEO

Tăierile ilegale de pădure din România ajung pe Netflix într-un documentar/ VIDEO

Noul documentar de pe Netflix te va ajuta să înțelegi mai bine toate problemele care se nasc din tăierile ilegale de păduri din România. Broken este un nou documentar de investigație care identifică și deconstruiește sistemele care fac produsele de consum să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:55

Inventatorii care au creat piele artificială din cactus/ FOTO

Inventatorii care au creat piele artificială din cactus/ FOTO

În efortul pentru protecția animalelor și adoptarea unui stil de viață vegan, doi inventatori din Mexic au creat o alternativă la piele naturală din cactus. Fibra unui anumit tip de cactus intitulat nopal a fost transformată în imitație de piele de către doi inventatori...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:29

Accident grav pe șoseaua Balcani. Un automobil a intrat violent într-un TIR

Accident grav pe șoseaua Balcani. Un automobil a intrat violent într-un TIR

Un automobil a intrat violent intr-un TIR, in aceasta noapte, pe soseaua Balcani. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:26

Și-a găsit nepotul mort în casă, iar pe amicul său în comă, din cauza drogurilor

Și-a găsit nepotul mort în casă, iar pe amicul său în comă, din cauza drogurilor

Un tânăr de 20 de ani a murit, iar altul de 18 ani a fost transportat la spital în comă de gradul II, după ce s-au intoxicat cu droguri. Aceștia au fost găsiți ieri, 14 noiembrie, în jurul 16:15, de către bunica unuia dintre ei, într-o casă din orașul Criuleni,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:23

O minoră din Chișinău, în vârstă de 14 ani, a încercat să se sinucidă chiar în timpul orelor

O minoră din Chișinău, în vârstă de 14 ani, a încercat să se sinucidă chiar în timpul orelor

O minoră din Chişinău a ajuns la Institutul Mamei şi Copilului, după ce a încercat să se sinucidă, chiar în timpul orelor. Incidentul a avut loc la un liceu din Capitală, în urmă cu câteva zile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:21

Noul ministru al Educației, unul dintre autorii manualului de istorie antiromanesc

Noul ministru al Educației, unul dintre autorii manualului de istorie antiromanesc

Se pare că odată cu noul Guvern Chicu, prin numirea unui personaj suspect la funcția de ministru al Educației, Cercetării și Culturii; Republica Moldova va face un pas înapoi. Corneliu Popovici este unul dintre autorii de tristă faimă ai manualelor de istorie integrată, repartizate în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:19

Alegeri prezidenţiale 2019: Adresele unor secţii de votare organizate în străinătate, modificate pentru turul doi

Alegeri prezidenţiale 2019: Adresele unor secţii de votare organizate în străinătate, modificate pentru turul doi

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că a solicitat Autorităţii Electorale Permanente modificarea adreselor unor secţii de votare organizate în străinătate în contextul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, ca urmare a unor situaţii obiective....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 08:10

Opinie la București: Cine nu respectă interesele românești în R.Moldova - retrasă cetățenia română

Opinie la București: Cine nu respectă interesele românești în R.Moldova - retrasă cetățenia română

 Fostul consilier prezidențial și expert în securitate națională din România, Iulian Fota, susține că odată cu instalarea președintelui României pentru un al doilea mandat, ar trebui acordată o atenție specială situației din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 07:44

In Memoriam: Doctor Vadim Hotineanu

In Memoriam: Doctor Vadim Hotineanu

 În această seară am aflat cu multă întristare despre plecarea în veșnicii a Dlui Vadim Hotineanu. Am avut onoarea să-l cunosc pe Dl Hotineanu cu 21 de ani în urmă. De-a lungul acestor ani am reușit să clădim o relație bună de prietenie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 03:53

Dezvăluiri ale fostului șef-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc: Andrei Năstase mi-a propus să rămân în funcție, dar am refuzat

Dezvăluiri ale fostului șef-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc: Andrei Năstase mi-a propus să rămân în funcție, dar am refuzat

Andrei Năstase i-a propus lui Gheorghe Cavcaliuc să rămână la minister, atunci când a venit la șefia MAI. Dezvăluirile au fost făcute de Cavcaliuc la emisiunea Zi de Zi, la Publika TV.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 22:19

Peste 2.4 milioane de persoane s-au înregistrat pentru a obține noul statut de ședere în Marea Britanie. Un sfert dintre aceștia s-au înregistrat doar în luna octombrie. Peste 2.4 milioane de persoane s-au înregistrat pentru a obține noul statut de ședere...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 22:12

Durerea de călcâie apare din ce în ce mai des și în majoritatea cazurilor nu este cauzată de o accidentare. La început poate fi de o intensitate redusă, dar este posibil să devină severă și să te împiedice să te miști liber. Durerea de călcâie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:58

Acești nativi nu suportă oamenii falși, trădătorii și mincinoșii, prin urmare vor deveni dușmani de temut când au de-a face cu astfel de persoane. Descoperă cele patru zodii pe care nu le superi niciodată: Taur Nativii din zodia Taur sunt toleranți și pot trece cu vederea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:48

Un copil supradotat din Belgia e pe cale să-şi ia diploma de licenţă la doar 9 ani. Laurent Simons studiază inginerie electrică la Universitatea Tehnologică din Eindhoven – un curs apreciat ca fiind foarte solicitant chiar şi de studenţii mai în vârstă. Laurent...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:37

 Laurențiu Duță, solistul trupei 3 Sud-Est, a fost la un pas de moarte din cauza unei banale furculițe din plastic. Artistul a comandat mâncare la un hotel din Pitești, acolo unde era cazat. În timp ce mânca, furculița din plastic s-a rupt și o bucată ascuțită din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:33

Doi indivizi suspectaţi de implicare într-un plan de asasinare a preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, au fost inculpaţi vineri pentru activităţi teroriste, informează Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:32

 A decedat medicul Vladimir Hotineanu. Este „o pierdere imensă pentru întreaga comunitate medicală din Republica Moldova. Dumnezeu să îl odihnească în pace”, se arată într-un mesaj al Spitalului „Repromed”.

( ) Citeşte tot articolul

Eveniment 15 Noiembrie 2019, ora: 17:38

O piesă care a făcut istorie va fi repusă în scenă la Chișinău. Legendarul actor român Florin Piersic și inconfundabila Medeea Marinescu invită la spectacolul ”Străini în noapte”, în regia maestrului Radu Beligan.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)