Politică

Indiferent de cineva va veni la putere, va trebui să se conformeze asocierii cu UE, Victor Chirilă

De această părere este directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), expertul Victor Chirilă, care s-a expus în cadrul dezbaterilor publice „Miza Summitului de la Vilnius în percepţia clasei politice şi a societăţii moldoveneşti”, organizate de agenţia IPN.

„Eu cred că parteneriatul estic este o oportunitate pentru Republica Moldova, ne-a deschis multe căi. În momentul în care noi vom parafa acest acord, va începe procesul de semnare şi va fi inevitabil. Acordul de Asociere nu este un colet electoral, nu pune în buzunar nimic,e l creează un cadru de cooperare, de asociere, ne oferă pentru prima dată posibilitatea să ne integrăm economic pe piaţa europeană”, a declarat expertul.

Victor Chirilă spune că nu va fi uşor. „Acordul de Asociere, prin crearea Zonei de comerţ liber oferă oportunităţi. Da, concurenţa va fi mare, va crea probleme companiilor ineficiente, care nu investesc nimic în utilaj şi în oameni. Eu cred că sunt foarte multe companii care folosesc acest ghetou economic în care se află Republica Moldova pentru a se îmbogăţi”, a specificat directorul executiv al APE.

Expertul spune că asocierea politică oferă un grad de solidaritate pentru presiunile externe. „De asemenea, va crea o nouă mentalitate politică, va impune un nou fel de a gândi. Dacă Moldova va semna Acordul, indiferent de cine va veni la putere va trebui să accepte acest fapt. Aşa se va întâmpla, deoarece contextul te forţează să accepţi unele realităţi”, a spus Victor Chirilă.

Acordul de Asociere oferă şi noi instrumente pentru a soluţiona conflictul transnistrean, consideră expertul. „Nu sunt de acord să mai aşteptăm ca să putem rezolva acest conflict singuri. Datorită acestei apropieri de UE, pentru companiile din regiune se deschid noi posibilităţi. Foarte multă lume este nemulţumită de situaţia din această regiune”, a menţionat Victor Chirilă.

Expertul a mai menţionat că exportul din anul acesta în UE este mult mai mare decât în alte ţări, iar apropierea de Uniunea Europeană va duce la dezvoltarea industriei în Moldova, or, industria este cea care creează locuri de muncă cel mai mult.

Dezbaterea „Miza Summitului de la Vilnius în percepţia clasei politice şi a societăţii moldoveneşti”, este ediţia a XXII-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat cu susţinerea Fundaţiei germane „Hanns Seidel”.
 
IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *