Citisem cândva despre un sfânt părinte, care se saluta cu oamenii pe tot parcursul anului cu „Hristos a înviat”.
Când era întrebat de unii sceptici, dacă nu şi-a ieşit din minţi, el căuta să afle părerea acestora despre învierea lui Iisus. Dacă cineva îi răspundea că într-adevăr crede că Hristos a înviat, părintele repeta acelaşi salut. În caz contrar, el se interesa, surâzând, dacă omul din faţa sa le spune rudelor sale de Paşti „Hristos a înviat” şi, în general, de ce se lasă preocupaţi de un eveniment, care nu a avut loc, dacă se consideră oameni deştepţi.
Înţeleg că pentru părintele despre care vorbesc, data, în care Hristos a înviat, nu avea o importanţă crucială. Mai bine zis conta, însă nu în măsură decisivă. La fel cum, atunci când iubeşti un om, nu-i spui acest lucru numai de ziua sa de naştere sau într-o altă zi anume a anului, ci întotdeauna când îl simți aproape.
Acelaşi adevăr se aplică şi în privinţa Naşterii lui Hristos. Dacă eşti creştin sincer și ai convingerea că Dumnezeu s-a întrupat pe pământ, ar trebui să fii dement, ca să te aprinzi şi să-ţi acuzi semenii care cred că acelaşi Tată comun al vostru, Iisus Hristos, s-a născut în altă zi. Dumnezeu este iubire și El ne-a învăţat să trăim în pace. Neînţelegerile de orice ordin Îi sunt străine, mai ales cele legate de niște simple calendare. Lucrurile în această privinţă sunt atât de limpezi, încât ar fi cazul să înțelegem o dată şi pentru totdeauna că toate certurile şi polemicile despre Crăciunul de pe 25 decembrie şi cel de pe 7 ianuarie sunt absurde până la paroxism. În realitate, acestea sunt mai degrabă niște dezbateri politice, prin care în fond se urmărește distrugerea Bisericii Ortodoxe.
Cunosc mulţi oameni, printre care şi apropiaţi de-ai mei, care apără cu îndărătnicie ideea că Hristos s-a născut pe 25 decembrie. În aceeași măsură alții apără data de 7 ianuarie. În ciuda înflăcărării lor, mulți dintre respectivii sărbătoresc Naşterea Domnului în ambele zile. De ce? Pentru că moldovenii adoră chefurile, vinul și mâncarea bună. Și atunci, vrei nu vrei, te întrebi: cât de mult se respectă acești oameni și cât de creștini sunt în realitate? Și ce fel de spirit creștinesc îi îndeamnă să facă păcate, certându-se între ei din cauza unor calendare? De bine de rău, niște cifre nu pot schimba credința din sufletul unui om. Chiar dacă admitem că Hristos nu s-a născut într-o zi, dar în alta, nu câștigăm nimic din faptul că ne batem între noi? Dimpotrivă, avem doar de pierdut…
Ideea e simplă. Dacă ești creștin, sărbătorește Nașterea Domnului într-o zi sau alta, după cum crezi că e mai bine. Încearcă să lupți cu păcatul, dar nu te pune în poară cu oamenii din jurul tău, care gândesc altfel. Dar dacă nu crezi, ești cel puțin jalnic când te îndopi cu mâncare și te îmbeți de două ori pe an cu ocazia Crăciunului. Pentru că, repet, toată zarva asta deșartă dintre noi are un substrat strict politic, iar politica, din câte știm cu toții, reprezintă cea mai curată minciună.
|
Liderul grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, a dezvăluit în studioul Jurnal TV că Igor Dodon a fost cel care în 2005 i-a făcut cunoștință cu Vladimir Plahotniuc.
( ) Citeşte tot articolulLiderul socialiștilor Igor Dodon, care deține o colecție de accesorii de sute de mii de lei, de curând a fost observat că poartă un nou ceas de mână, estimat la aproximativ 1 500 de euro.
( ) Citeşte tot articolulOdată cu intrarea lui Marte în Gemeni, până spre sfârşitul lunii aprilie vom avea ocazii multiple să exersăm acţiunile inteligente, să ne punem în mişcare isteţimea, perspicacitatea şi curiozitatea.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Conon a trait pe vremea Sfintilor Apostoli. S-a nascut in Isauria. Cei de aici au primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel. Parintii sai, Nestor si Nadia, l-au casatorit fara voia sa. Inainte de a se casatori, i s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail, in chip de barbat...
( ) Citeşte tot articolulUnele produse nocive de oxidare parţială a hranei cu scop energetic sunt radicalii liberi, echivalenţii smogului în organism. Radicalii liberi generaţi în interiorul organismului dăunează la fel ca şi cei declanşaţi de mediul poluat membranei celulare.
( ) Citeşte tot articolulÎn majoritatea cazurilor, atunci când femeile îşi propun să slăbească, încep să apară şi rezultatele. Totuşi, când luăm o astfel de decizie, trebuie să stabilim anumite obiective, dar şi să ţinem cont de anumite realităţi.
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulZece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet, citat de Mediafax.
( ) Citeşte tot articolulCeaiul verde este recomandat în curele de slăbire, însă pe lângă rolul sau dietetic, această licoare previne o serie de alte afecţiuni sau ameliorează dureri nebănuite. Îţi spunem câteva lucruri pe care experţii în medicină naturistă nu ţi le-au...
( ) Citeşte tot articolulPrimele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin programul Covax al ONU, a anunţat preşedinta Maia Sandu, după o discuţie cu directorul regional al acestei companii, Sinan Atlig, transmite Agerpres.ro.
( ) Citeşte tot articolulFiecare al doilea fumător care încearcă să renunțe la țigări se întoarce la vechiul obicei după o săptămână sau chiar mai puțin. Cel mai des fumătorii susțin că nu pot renunța la acest viciu din cauza lipsei de voință. Potrivit The Sun, 52 procente susțin că...
( ) Citeşte tot articolulAm arătat în numărul precedent că româna, la fel ca celelalte limbi romanice, a moștenit din latină aproximativ 2000 de cuvinte-bază. Dacă ținem seama de felul cum s-au transmis aceste cuvinte diverselor limbi romanice, constatăm că aproximativ 500, adică o pătrime, au...
( ) Citeşte tot articolulLiderul regimului de la Tiraspol minte în legătură cu cele 1800 de doze de vaccinuri pe care Chişinăul urmează să le trimită regiunii transnistrene. Cele 1800 de doze fac parte din lotul pe care Republica Moldova le-a primit drept donaţie din partea României, însă...
( ) Citeşte tot articolul