Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 18 Septembrie 2018
Abonamente

Editorial 6 Ianuarie 2016, ora 09:00    Din editia print

Marime Font

Înduioșatul călău

Călăul s-a înduioșat și a început să șteargă lacrimile de pe obrajii victimei. A sărit în apărarea libertății presei!

 
 
 

De parcă noi am fi uitat că anii de guvernare comunistă (2001-2009) au fost anii de dispreț total față de demnitatea umană și drepturile fundamentale ale omului, anii când presa și jurnaliștii au fost umiliți, înjosiți, persecutați, loviți cu ranga în cap.

Călăul-șef, generalul Voronin, pe atunci nu se înduioșa. Lovea cu cruzime. Lista victimelor e lungă: Catalan TV, Antena C, Timpul, Vocea Basarabiei ș.a.m.d., oameni aruncați în stradă, destine mutilate…Azi, călăul se înduioșează: neavând acces la trunchi, a legat o floare la secure și luptă pentru libertatea de exprimare a jurnaliștilor.
Să nu uităm însă: călăul n-a acționat singur, ci în devălmășie cu o ceată de „asistenți”: unii îi ascuțeau securea, alții așezau trunchiul. Azi anume dintre aceștia apar la televizor și luptă pentru deontologia jurnalistică și libertatea presei!

Unul dintre ei e Corneliu Mihalache, pe timpul călăului-șef, Voronin, mai marele peste Audiovizual și redactor-șef al imundei gazetuțe a comsomoliștilor „Plus”.

Altul e Alexei Tulbure, ambasadorul de tristă faimă al lui Voronin în Europa și America, antiromân de rasă.

Altul e Vasile Năstase, „deontologul” care trimis de Roșca, a intrat în colectivul de jurnaliști de la EuroTV ca un bulihar hămesit într-un cârd de pui. Lumea nu a uitat cum acest „deontolog” și „ideolog” al „mâinilor curate”, îi promova pe comuniști și măcelărea presa democratică la emisiunile de la Euro TV.

Mai sunt și alții, reciclați și ei și revopsiți în verde sau albastru. Atunci, aceștia nu se solidarizau cu breasla care făcea mitinguri de protest, ci sorbeau cafele în liniștea birourilor din clădirea Parlamentului, căreia, mai apoi, călăul-șef i-a dat foc, supărat că a pierdut alegerile.

Azi, acești foști „asistenți” ai lui Voronin, lovesc în aceiași jurnaliști, ca și pe timpul când acesta era călăul-șef al presei. Azi, ca și ieri: aceleași măști, dar altă piesă. Iar fostele victime ale călăului-șef și ale foștilor (și actualilor!) lui „asistenți” tac. De ce tac? Cred că nu va reveni călăul-șef? Să nu ne jucăm cu chibriturile în benzinărie: acesta poate reveni. Dacă eu, tu, el, noi, ei, ele vom tăcea, cu siguranță va reveni.

Va reveni, dar nu va mai fi ca azi – înduioșat și cu o floare roșie la secure.

Fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul