Ultima oră

Industria muzicală a înregistrat venituri cu 8 % mai mici

IFPI a arătat că raportul pe 2009, dincolo de scăderea de 7% care urmează unui declin de 8% în 2008, are concluzii diverse, de la revenirea pe creştere a 13 pieţe importante şi avansul puternic al vânzărilor digitale la pirateria scăpată de sub control, care continuă să afecteze sever veniturile companiilor.

Totodată, veniturile industriei muzicale sunt afectate de reorientarea clienţilor către achiziţia digitală de albume şi melodii, mai ieftină şi mai confortabilă.

"Industria muzicală globală continuă să lupte în colţul său, investind în talent şi dezvoltând noi modele de business în pofida problemelor de pe o piaţă încãrcatã de piraterie. Companiile de muzică investesc peste cinci miliarde de dolari pe an în dezvoltarea şi marketingul artiştilor, în licenţierea a sute de servicii şi în adaptarea canalelor de distribuţie pentru a servi cererea în continuă schimbare a consumatorilor", a declarat preşedintele IFPI, John Kennedy, într-un comunciat al asociaţiei.

Scăderea de 7% de anul trecut a fost generată în proporţie de 80% de pieţele din Statele Unite şi Japonia, veniturile industriei muzicale coborând cu doar 3,2% în afara acestor ţări.

Vânzările de muzică pe suport fizic au scăzut cu 12,7% la nivel global, în timp ce veniturile din vânzări digitale au crescut cu 9,2%, la 4,3 miliarde de dolari.

Cel mai bine vândut album al anului, cu 8,3 milioane de unităţi comercializate, este "I Dreamed a Dream" al lui Susan Boyle, lansată la show-ul TV "Britain’s Got Talent". Printre cei mai bine vânduţi artişti din lume în 2009 se numără Black Eyed Peas, Michael Jackson, Taylor Swift şi Lady Gaga.

Sursa: Romania Libera

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *