Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 09:03
Abonamente

Ultima oră 13 Septembrie 2018, ora 19:13

INFOGRAFIC / Toate regiunile din România au crescut, în ultimii cinci ani, la raportul dintre PIB pe locuitor și media Uniunii Europene

Marime Font

Între București și celelalte zone ale țării se cască o prăpastie tot mai mare. Capitala se situează mult peste medie și crește într-un ritm alert, lăsând în urmă multe regiuni din țări precum Italia, Portugalia, Spania, Marea Britanie.

O hartă interactivă cu raportul dintre Produsul Intern Brut pe locuitor pe fiecare regiune și media UE, a fost publicată de Eurostat.

Dacă ne uităm la harta pe 2018 (cu date aferente anului trecut), vom observa că românia este “îmbrăcată” aproape în totalitate în violet, dar are și o “pată” bleu, reprezentând municipiul București.Culoarea violet semnifică regiunile din cea mai slabă categorie, ultima din cele 6, cu PIB pe locuitor sub 75% din media UE. Culoarea bleu este aplicată regiunilor aflate cu 4 trepte mai sus, în categoria 2, cu nivelul între 125 și 150% din media UE.

Astfel, Sud-Muntenia are un PIB pe locuitor de 46% din media UE, Sud-Vest Oltenia 42%, Vest 60%, Nord-Vest 51%, Centru 54%, Nord-Est 35%, Sud-Est 50%, iar București înregistrează o cotă de 139%.

Capitala României depășește multe regiuni din țări dezvoltate ale Europei, unele dintre acestea situându-se în ultima categorie

Sicilia (Italia) se află la un nivel de 60%, Norte (Portugalia) la 65%, Extremadura (Spania) la 63%, regiunea Luxemburg din Belgia, coincidență cu statul cu același nume se situează la 74%.

Există și regiuni din Marea Britanie poziționate în această categorie: West Wales and The Valleys are 68% din media UE PIB pe locuitor, iar Lincolnshire 72%.

România a progresat în ultimii cinci ani. Harta raportului Eurostat pe 2013 (când categoriile erau altele, pentru că existau multe regiuni aflate sub cota de 50%) relevă diferențe mari față de prezent.

București era atunci la 111% din media UE, Sud-Muntenia la 39%, Sud-Vest Oltenia la 36%, Vest la 53%, Nord-Vest la 42%, Centru la 48%, Nord-Est la 29%, Sud-Est la 38%.

Într-o perioadă de cinci ani, București a avansat cu 29 de puncte procentuale, iar celelalte regiuni din România au urcat și ele, dar în ritmuri mai lente. Cea mai săracă regiune din țară, Nord-Est și-a micșorat diferența față de media UE cu numai 7 puncte procentuale.

Unele dintre regiunile sărace ale statelor dezvoltate au înregistrat chiar scăderi

Sicilia (Italia) avea la acel moment 66% (deci a urcat cu 6 pp), Norte (Portugalia) avea 65% (deci a stagnat), Extremadura (Spania) se afla la 69% din media UE, deci a coborât cu 6 pp, iar Luxemburg (Belgia) se situa la 80%, așadar între timp a scăzut cu 6 pp.

Britanicii din West Wales and The Valleys aveau un PIB/locuitor de 70% din media UE în raportul pe 2013, deci au coborât cu 2 pp, iar cei din Lincolnshire 78%, înregistrând între timp un declin de 6 pp.

https://realitateafinanciara.net/

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md