IT&C

Ingrijorare la Londra pentru migratia moldovenilor

Britanicii se tem de un nou val de imigranti moldoveni cu cetatenie romana, dupa politica de apropiere fata de Republica Moldova, anuntata de presedintele Traian Basescu in timpul vizitei sale la Chisinau, relateaza Daily Express.

"Sute de mii de cetateni din Republica Moldova, cea mai saraca tara din Europa, vor primi in curand dreptul de a trai si de a lucra in Marea Britanie si in statele Uniunii Europene ca urmare a politicii controversate a Bucurestiului de a le oferi acestora cetatenie romana", scrie Daily Express.

Traian Basescu si-a reiterat promisiunea de a le oferi cetatenie romana locuitorilor din Republica Moldova, datorita legaturilor istorice dintre cele doua tari, in cadrul unei vizite de stat efectuate saptamana trecuta in fosta republica sovietica.

El a anuntat infiintarea unei noi agentii, Autoritatea Nationala pentru Cetatenie, pentru a accelera procesarea celor un milion de cereri pe care Guvernul roman le-a primit deja pe fondul noii legi privind acordarea cetateniei in numai cinci luni.

Cetatenii din Republica Moldova nu vor mai avea nevoie de viza pentru a munci si lucra in Romania, dar castiga dreptul de a calatori in statele bogate, inclusiv in Marea Britaniem pentru a-si cauta un loc de munca, mai scriu jurnalistii britanici.

Politica Romaniei e "scandaloasa", a calificat decizia Sir Andrew Green din cadrul organizatiei neguvernamentale MigrationWatch UK.

"A venit timpul potrivit ca Uniunea Europeana sa abordeze problema celor care sunt indreptatiti sa detina un pasaport pentru a calatori in spatiul european", a mai spus oficialul.

"Romanii, greci, spaniolii si italienii tind cu totii sa distribuie pasapoarte unor persoane cu legaturi istorice, adesea obscure, cu tarile lor", afirma Sir Green.

Republica Moldova este cea mai saraca tara din Europa. Noua din zece tineri moldoveni intentioneaza sa paraseasca tara, se arata intr-un studiu realizat de ONU. Circa 600.000 de cetateni moldoveni muncesc in Marea Britanie si in alte tari europene legal, dar si ilegal.

Sursa: Evenimentul Zilei

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *